Autoproducenten waarschuwen Amerika voor gevolgen importheffingen in 2018

Een aantal autoproducenten hebben hun bezorgdheid geuit over de importheffingen die in Amerika van kracht zijn gegaan. De importheffingen hebben een negatief effect op de auto-industrie omdat de heffingen een als een belemmering worden beschouwd. Inmiddels hebben Hyundai en BMW zich aangesloten bij een aantal automakers die hun kritiek op het beleid van Donald Trump openlijk kenbaar maken. Het gaat hierbij overigens niet alleen om de importheffingen op complete auto’s ook de importheffingen op auto-onderdelen heeft een negatief effect op de handel tussen de Verenigde Staten en de rest van de wereld. De Zuid-Koreaanse en Duitse autoconcerns hebben ook productielocaties in Amerika. De autoproducenten zeggen echter dat het beleid van Donald Trump niet een positief effect zal hebben op de werkgelegenheid. De banen bij de productielocaties kunnen zelfs in gevaar komen door de handelssancties die ingevoerd zijn door de Amerikaanse president Donald Trump.

Verwoestende heffingen
Autoproducent Hyundai heeft aangegeven dat de heffingen een “verwoestend” effect hebben op het bedrijf en de Amerikaanse activiteiten die het bedrijf uitvoert. De verkoop van auto’s staat onder druk want de importheffingen moeten doorberekend aan klanten of ze moeten afgetrokken worden van de omzet en marge van de organisaties. Hierdoor zullen bedrijven die auto’s produceren in de VS er voor kiezen om aanvullende investeringen uit te stellen. BMW heeft al aangegeven dat haar investering van 9 miljard dollar in een BMW-fabriek in de VS over de hele breedte goed is voor 120.000 banen. Negen miljard dollar is omgerekend ongeveer 7,7 miljard euro en is een forse investering.

General Motors
De Amerikaanse president geeft aan dat hij met zijn heffingen de Amerikaanse auto-industrie wil beschermen tegen oneerlijke concurrentie. Echter zijn andere landen nu ook van plan om dergelijke importheffingen in te voeren op auto’s uit Amerika. Sommige landen hebben deze heffingen al ingevoerd. Dat zorgt voor een kettingreactie en dat is niet goed voor de economie en de automotive. General Motors (GM) is de grootste Amerikaanse autofabrikant en zou vanuit de redenering van Trump juist gebaat moeten zijn bij de importheffingen. Dit is echter niet het geval.

GM heeft juist kritiek op de plannen van Trump. GM geeft aan dat de importheffingen van Amerika op auto’s zullen leiden tot vergelding van andere landen. Andere landen in de wereld zullen namelijk deze heffingen in gaan voeren. Dit heeft mogelijk banenverlies bij GM tot gevolg op de Amerikaanse thuismarkt. Het is bijzonder dat GM openlijk kritiek uit op de plannen van Trump. Meestal houdt deze autoproducent zich niet bezig met politiek. Het feit dat GM nu wel heeft besloten om een reactie te geven maakt duidelijk dat de autoproducent ernstige gevolgen verwacht voor haar Amerikaanse activiteiten.