‘Autodieet’ bespaard tonnen CO2-uistoot in september 2019

Autodieet is een nieuwe term op weg naar een klimaatneutrale samenleving. Met de term ‘autodieet’ wordt gedoeld op een reductie in het autogebruik. In een liberale consumptiemaatschappij wordt de auto nog vaak als gemakkelijk vervoermiddel gebruikt terwijl het gebruik van een auto niet altijd noodzakelijk is. Daarom is het volgens veel mensen die betrokken zijn bij de klimaatontwikkeling mogelijk om een zogenaamd dieet aan te gaan op het gebied van autogebruik. Dit dieet wordt ook wel een ‘Low Car Diet’ of ‘autodieet’ genoemd.

In september 2019 zouden in Nederland ongeveer 3000 werknemers een autodieet hebben gevolgd. Tijdens het autodieet wordt de auto bewust niet gebruikt. In plaats daarvan zijn de werknemers met de fiets of met het openbaar vervoer naar hun werk gegaan. Het reisgedrag van der werknemers kan automatisch worden bijgehouden door de app Fynch. Deze legt met data uit smartphones vast hoeveel kilometers iemand heeft gereisd en welk vervoersmiddel daarvoor is gebruikt. De doelstelling is dat mensen meer duurzame vervoersmiddelen gaan gebruiken in plaats van de auto. Door deze keuze te maken zouden de werknemers in totaal 51,5 ton aan CO2-uistoot hebben bespaard. Deze hoeveelheid CO2 emissie is vergelijkbaar met 200 vluchten heen en terug tussen Amsterdam en Genève. Dat hebben de initiatiefnemers berekend.

Van alle deelnemende werknemers hebben werknemers van Universiteit Utrecht hun auto het vaakste laten staan in september 2019. In deze maand hebben de werknemers slechts 10 procent van al hun ritten met de auto afgelegd. Volgens de initiatiefnemers zouden deelnemers aan het project gemiddeld 39 procent minder CO2 hebben uitgestoten dan normaal doordat ze de auto vaker hebben laten staan.

Het initiatief voor het autodieet is in 2012 bedacht en ingevoerd door duurzaamheidsorganisatie Urgenda. De afgelopen twee jaar is het organiseren van het autodieet een verantwoordelijkheid voor de Stichting de Reisbeweging, die hiermee duurzame mobiliteit wil promoten. Verschillende organisaties doen mee aan het Low Car Diet. Zo deden verschillende overheidsorganisaties mee zoals Rijkswaterstaat en de gemeente Amsterdam. Er waren echter ook commerciële bedrijven die deelnamen aan het autodieet zoals Unilever en Arcadis. Door het initiatief hoopt de stichting dat de deelnemers hun duurzame gedrag op het gebied van mobiliteit van afgelopen maand zullen voortzetten.