Arbeidsparticipatie mensen met niet-westerse migratieachtergrond neemt toe in Nederland in 2019

Het gaat de afgelopen tijd beter met de arbeidsparticipatie van mensen met een niet-westerse migratieachtergrond. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zaterdag 23 februari 2019 bekend gemaakt. Volgens het statistiekbureau liep het verschil in arbeidsparticipatie tussen mensen met een Nederlandse achtergrond en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond tijdens de economische crisis op. Daarbij werd de opmerking gemaakt dat dit verschil inmiddels kleiner is geworden.

Volgens cijfers van het CBS had in 2018 ongeveer 69,1 procent van de mensen met een Nederlandse achtergrond betaald werk. Daar stond tegenover dat 60,9 procent van de mensen met een niet-westerse migratieachtergrond werk had. Volgens het CBS waren de cijfers in 2014 respectievelijk 66,5 procent en 55,2 procent. Volgens het statistiekbureau zijn de huidige cijfers met betrekking tot de arbeidsparticipatie ongeveer gelijk aan de periode tien jaar terug. Dat was vlak voor de economische crisis in Nederland ontstond.

De arbeidsdeelname van mensen met een Turkse en Marokkaanse migratieachtergrond was in 2018 met 61,2 procent en 57,4 procent hoger dan voor de crisis. Volgens het CBS ligt de arbeidsparticipatie van personen met een Antilliaanse, Arubaanse of Surinaamse in 2018 nog wel lager dan tien jaar geleden. Het gaat steeds beter met de werkgelegenheid in Nederland. Er heerst een krapte op de arbeidsmarkt. Bedrijven zetten veel vacatures open en de economische crisis lijkt verder weg dan ooit. Dat is goed nieuws voor iedereen die werk zoekt. Daarnaast wordt er steeds meer gedaan om discriminatie in sollicitatieprocedures tegen te gaan.