Apothekers mogen te dure medicijnen vanaf 2019 zelf maken van minister

De farmaceutische industrie is een lastige sector voor de overheid om grip op te krijgen. Met name de prijsstelling voor medicijnen is iets dat de overheid graag transparanter in beeld zou willen hebben. Sommige medicijnen zijn zeer prijzig terwijl andere medicijnen juist weer heel goedkoop zijn. Door dure medicijnen zijn sommige behandelingen erg kostbaar maar wel noodzakelijk. De overheid vind het onverantwoord dat de kostprijs van medicijnen in sommige situaties er voor zorgt dat mensen besluiten om niet tot een behandeling over te gaan. Ook voor ziektekostenverzekeraars zijn de torenhoge kosten van medicijnen een groot probleem.

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport heeft aangegeven dat apothekers in Nederland in bepaalde gevallen de medicijnen zelf mogen maken. “Wanneer er zonder een goede onderbouwing waanzinbedragen voor worden gevraagd, vind ik dat er ruimte moet zijn om een geneesmiddel zelf te maken”, zei Bruins in WNL Op Zondag. Fabrikanten in de farmaceutische industrie kunnen veel betalen voor de ontwikkeling van een bepaald geneesmiddel. Daar heeft de minister alle begrip voor alleen moeten de farmaceuten daar wel transparant over zijn. Het is belangrijk dat wordt nagegaan hoe lang het duurt voordat ontwikkeling van medicijnen is terugverdient.

Prijzen van medicijnen moeten niet onnoodzakelijk lang hoog worden gehouden. Aan het einde van de maand augustus werd door minister Bruins al duidelijk gemaakt dat zorgverleners, bestuurders en patiënten, wel willen bijdragen. De zorg is een sector waarin de kosten aanzienlijk toenemen. Er moet alles aan worden gedaan om de zorgsector betaalbaar te houden zonder dat patiënten daarvan de dupe worden. Ook de farmaceutische industrie moet haar deel bijdragen. Als farmaceuten hiertoe niet bereid zijn en exorbitante prijzen blijven hanteren kunnen apothekers in bepaalde gevallen zelf medicijnen voor patiënten namaken.