AP Works maakt motorfiets met 3D printer in mei 2016

AP Works is een dochtermaatschappij van Airbus. Het bedrijf richt zich onder andere op het ontwikkelen en produceren van voertuigen. In mei 2016 maakte het bedrijf bekend dat ze met een 3D printer een motorfiets heeft kunnen produceren. De motorfiets weegt totaal ongeveer 35 kilogram. Volgens AP Works weegt het frame van de motorfiets slechts 6 kilogram. Het overgrote deel van het gewicht wordt bepaald door de elektromotor, de banden en de ophanging.

Het frame van de motor is geprint met een 3D printer. Het materiaal dat door de 3D printer verwerkt moest worden moet aan hoge eisen voldoen. De motorfiets moet natuurlijk constructieve stevigheid hebben en bovendien ook ligt zijn. Verder moet het materiaal voor de 3D printer makkelijk vervormbaar zijn. AP Works heeft een speciaal materiaal ontwikkeld, namelijk Scalmalloy. Dat materiaal kun je omschrijven als printbaar aluminium. Dit materiaal is vogens AP Works ongeveer net zo sterk als titanium.

Het frame van de motor is gebaseerd op organische exoskeletten. Deze exoskeletten zijn aanwezig bij insecten en zijn oorspronkelijk zo geschapen dat insecten een sterk lichaam hebben en toch weinig wegen. Op basis van deze exoskeletten hebben de engineers en designers de motor van AP Works vormgegeven. Een groot aantal buizen van het Scalmalloy frame zijn bovendien hol zodat de elektrische bekabeling goed kan worden weggewerkt.

De krachtbron voor de motorfiets is een 6 kW-elektromotor. De motorfiets heeft de naam Light Bike gekregen en heeft en maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Het lage gewicht in combinatie met de elektromotor zorgen ervoor dat de Light Bike in drie seconden kan optrekken van 0 naar 50 kilometer per uur. De elektromotor haalt haar voeding uit een batterij die ongeveer 50 kilometer meegaat. De batterij kan makkelijk onderweg vervangen worden.

Er wordt door Airbus gestart met de productie van 50 Light Riders. Deze motorfietsen worden verkocht voor 55.000 dollar, dit is omgerekend 48.500 euro per stuk.

Reactie van Technisch Werken

Er zijn al verschillende objecten gemaakt doormiddel van een 3D printer. Dit blijkt een interessante productiemethode. In de metaal worden complexe vormen vaak gegoten maar dit is niet altijd mogelijk. Daarnaast kan men kiezen voor lasverbindingen of uitneembare verbindingen om een frame of constructie samen te stellen. Ook dit is niet altijd even wenselijk en geeft daarnaast meestal geen hoogwaardige afwerking. De 3D printer waarin Scalmolly wordt gemodelleerd is een uitkomst voor de vervaardiging van complexe vormen. Misschien wordt het materiaal Scalmolly in de toekomst ook voor andere producten gebruikt.