Amsterdam gaat overspannen woningmarkt aanpakken in 2019

De gemeente Amsterdam heeft plannen om de overspannen woningmarkt in de stad aan te pakken. Daarvoor zijn een aantal maatregelen bedacht. Zo heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere quota vastgelegd met betrekking tot het aantal bed and breakfasts in de stad. Daarnaast krijgen ook bepaalde groepen voorrang op huurwoningen. Hierbij kun je denken aan lokale jongeren en zorg- en onderwijspersoneel.

De afgelopen tijd zijn beschikbare koopwoningen steeds schaarser geworden in Amsterdam. Als er woningen te koop komen te staan zijn er veel mensen die belangstelling hebben. De vraagprijs van woningen is dan ook hoog, eigenlijk veel te hoog. Gemiddelde gezinnen kunnen nauwelijks een bestaande of nieuwe woning kopen of huren. Mensen die dat wel kunnen moeten vaak een torenhoge hypotheek betalen. Een andere ontwikkeling is de ontwikkeling op het gebied van onroerendgoedbeleggingen. Veel binnenlandse of buitenlandse investeerders hebben interesse in de Nederlandse woningmarkt. Ze kopen woningen voor grote bedragen aan en gaan deze vervolgens voor veel geld verhuren.

Dit is een zeer ongewenste situatie want het welvaartsniveau van de gemiddelde woningzoeker in Amsterdam komt in de knel. Mensen kunnen kiezen tussen een veel te dure koopwoning of een enorm hoge huur. Mensen kunnen zich door deze ontwikkeling behoorlijk in de schulden werken. “Een woning is bedoeld om in te wonen en niet als winstobject” zegt woonwethouder Laurens Ivens. Daarmee geeft hij aan dat woningen in eerste instantie voor bewoners moeten zijn en niet voor beleggingsmaatschappijen. De leefbaarheid van wijken kan bovendien ook onder druk komen te staan door toeristische verhuur van woningen.

Wellicht zou er in Amsterdam een algeheel verbod op vakantieverhuur moeten komen. Er worden namelijk ook steeds meer woningen tijdelijk verhuurd als vakantieverblijf. Dat gebeurd via online platforms als Airbnb, Booking.com of Expedia. Volgens de gemeente Amsterdam tast ook dat de leefbaarheid in de buurt aan. Volgens Amsterdam gaat het vaak om gehorige huizen. Amsterdam wil het aantal huizen dat als vakantiewoning wordt verhuurd aanzienlijk inperken. Vanaf 2020 moeten bed and breakfasts een vergunning aanvragen bij de gemeente. Een vergunning voor een bed and breakfast zou een looptijd krijgen van 5 jaar. Daarnaast worden per wijk een maximaal aantal vergunningen verstrekt. Verder mag alleen de eigenaar van het huis, die daar zelf woont, de b&b exploiteren en dus geen investeringsmaatschappij. Dit om te voorkomen dat organisaties meerdere b&b’s er op na gaan houden.