Technisch Werken

Amerikaanse sancties ter vergelding van Franse digitaks zal Frankrijk vergelden in 2020

Digitaks is een nieuwe vorm van belasting op diensten van grote techbedrijven zoals Google en Facebook. Veel van deze grote digitale bedrijven zijn gevestigd in Amerika maar leveren diensten over de gehele wereld. Dat zorgt er voor dat consumenten en bedrijven de diensten van Amerikaanse techbedrijven kunnen gebruiken in andere landen. Daarvoor moet dikwijls betaald worden maar er wordt geen belasting over de inkomsten van deze bedrijven betaald. In Frankrijk gaat men wel belasting heffen op de inkomsten van grote techbedrijven. Deze belasting wordt digitaks genoemd. De Verenigde Staten vinden deze digitaks hinderlijk en irritant.

De Amerikaanse president Donald Trump is zelfs van mening dat de digitaks vooral Amerikaanse techbedrijven zal raken. Om die reden is de Amerikaanse president aan het nadenken over een tegenreactie. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire heeft de Verenigde Staten maandag 6 januari 2020 gewaarschuwd om geen sancties op te leggen tegen de digitaks. Als er sancties worden opgelegd zullen daarvoor ook weer vergeldingsacties worden ingevoerd door Frankrijk. Als Amerika sancties zal opleggen aan Frankrijk wegens de digitaks dan zal Frankrijk meteen naar de Wereldhandelsorganisatie stappen. De digitaks zal Frankrijk ieder jaar ongeveer 400 miljoen euro opleveren. Ook Italië heeft besloten om een digitaks in te voeren maar in Europees verband is er nog geen besluit genomen om een dergelijke belasting in te voeren.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!