Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium raken Nederlandse Hoogovens nauwelijks in 2018

Inmiddels zijn de Amerikaanse importheffingen op Europees staal en aluminium ruim drie maanden van kracht. Deze importheffingen blijken echter bijna geen effect te hebben op de export van Tata Steel in IJmuiden naar de VS. De Nederlandse export van staal en aluminium naar Amerika is nauwelijks afgenomen. Dat is goed nieuws voor Hoogovens die op vrijdag 21 september 2018 haar honderdste verjaardag viert. Het bedrijf investeert de komende tijd in nieuwe productiecapaciteit. Daaruit blijkt vertrouwen in de toekomst.

Nieuwe gietmachine
Het bedrijf gaat 220 miljoen investeren in een derde gietmachine. Deze gietmachine zal nog hoogwaardiger staal produceren. Dit staal zal volgens directievoorzitter Theo Henrar van Tata Steel Nederland lichter zijn maar ook sterker. Doordat Hoogovens voortdurend innoveert blijft het bedrijf een belangrijke staaltoeleverancier voor bedrijven wereldwijd. Ook voor Amerikaanse afnemers blijkt het Nederlandse populair ook wanneer deze Amerikaanse afnemers een hogere prijs moeten betalen voor dit staal. De hogere importheffingen moeten feitelijk worden betaald door Amerikaanse afnemers zoals de auto-industrie.

Staal wordt duurder
De Amerikaanse president Donald Trump heeft er voor gezorgd dat de staalproducten uit IJmuiden 25 procent duurder zijn geworden voor haar klanten in de VS. Tata Steel is niet blij met de importheffingen maar geeft aan dat haar hoogwaardige producten op voldoende afnemers kunnen rekenen. Het bedrijf levert naar eigen zeggen de “beste en nieuwste toepassingen in bijvoorbeeld auto’s. Daarmee kunnen we de concurrentie aan.”

Afnemers betalen inmportheffingen
Het speciale staal dat in de Hoogovens van Tata steel in IJmuiden wordt gemaakt is zo hoogwaardig dat Amerikaanse staalproducenten het niet kunnen maken. Als voorbeeld noemt het bedrijf het staal voor Duracell-batterijtjes. Daarvoor wordt heel schoon staal gebruikt dat voor 90 procent uit IJmuiden komt. De klanten van Tata Steel betalen de 25 procent extra importheffingen omdat ze wel moeten. Het bedrijf had het graag anders gezien maar de importheffingen zijn puur een politieke beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump.