Technisch Werken

Activiteit Nederlandse industrie in oktober 2019 naar laagste niveau in zes jaar tijd

Wereldwijd is er sprake van tegenvallende cijfers in de industrie. Ook de Nederlandse industrie voelt deze ontwikkeling. Dit wordt onder andere inzichtelijk gemaakt door de Nevi PMI-index. Deze index daalde naar in oktober 2019 naar het laagste niveau in zes jaar. In totaal werden in oktober 50,3 punten genoteerd op de index. Dat is een hele kleine groei voor de industrie. Het getal 50 wordt beschouwd als een nulpunt waarbij er geen sprake is van groei of krimp, kortom stilstand. Een getal onder de 50 duid op krimp en een getal boven de 50 duid op groei.

In september stond de index nog op 51,6 punten waardoor de groei in die maand aanzienlijk hoger lag. Volgens Bart Vos die verbonden is aan de Maastricht University geeft aan dat de daling veroorzaakt wordt door een dalende productieomvang in de Nederlandse industrie. Het is de eerste daling op dit gebied sinds april 2013″. “De daling was overigens gering en werd door respondenten vooral toegeschreven aan moeilijke marktomstandigheden” aldus Bart Vos. Ondanks de kleine daling zijn de meeste producenten in Nederland wel positief over de toekomst. Er zijn verschillende bedrijven in de industrie die aangeven dat ze in de maand oktober meer orders hebben binnengekregen. Dat zorgt voor vertrouwen voor de komende tijd.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws