Aantal persoonlijke faillissementen is gedaald in 2016

In Nederland is het aantal persoonlijke faillissementen in 2016 gedaald. Door de daling zijn minder mensen zo ernstig in de financiële problemen terecht gekomen dat ze persoonlijk failliet werden verklaard. De daling in het aantal persoonlijke faillissementen was zo sterk dat men op het laagste aantal is gekomen sinds het jaar 2000. De afgelopen drie jaar is er een duidelijke tendens merkbaar dat er per jaar steeds minder particulieren failliet ten opzichte van het voorgaande jaar.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft dinsdag 24 januari 2017 gemeld dat er in 2016 in totaal 1.545 persoonlijke faillissementen werden uitgesproken. Dit aantal lag ongeveer 25 procent lager dan het aantal in 2015. In 2013 werden de meeste persoonlijke faillissementen uitgesproken, in dat jaar stond het totaal op 4.073. Ten opzichte van deze piek zijn er in 2016 in totaal 62 procent minder particulieren failliet verklaard.

Volgens het CBS heeft de daling in het aantal persoonlijke faillissementen te maken met de economische omstandigheden. De persoonlijke financiële omstandigheden zijn voor veel particulieren sinds 2013 flink  verbeterd. Er vinden nog wel schuldsaneringen plaats maar deze lopen minder vaak uit op een persoonlijk faillissement. In 2013 eindigde nog 5,3 procent van de beëindigde schuldsaneringen in een faillissement terwijl het in 2015 nog maar om 2,1 procent ging. Veertig procent van de persoonlijke faillissementen hield verband met het faillissement van een eenmanszaak. De daling in het aantal persoonlijke faillissementen was echter vooral merkbaar onder personen die geen eenmanszaak hadden. In totaal vormen de faillissementen van personen ongeveer vijfentwintig procent van alle faillissementen die in Nederland worden uitgesproken. Verreweg het grootste aantal faillissementen wordt uitgesproken over bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken).