Technisch Werken

Duizend Haagse brugklassers krijgen smartphones in 2017

Duizend brugklassers uit de Haag die uit minder vermogende gezinnen komen krijgen binnenkort gratis smartphones met toegang tot het internet. Op maandag 21 augustus 2017 werd de eerste Smartphone uitgedeeld door staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het is de bedoeling dat jongeren de smartphones gebruiken om informatie te vinden over hun school. Daarnaast wordt de smartphone als het goed is ook gebruikt om lesroosters te bekijken. Veel lesroosters worden inmiddels via smartphones uitgedeeld aan leerlingen. Als leerlingen geen smartphone hebben zouden deze kinderen dus belangrijke informatie missen. Dat moet worden voorkomen met deze gratis smartphones. Het smartphoneproject wordt gerealiseerd door een samenwerking van het Haags Kindpakket van de gemeente Den Haag, Leergeld Den Haag ook het Ministerie van Sociale Zaken, T-Mobile en Samsung doen aan het project mee.

Verder moet dit project er ook voor zorgen dat jongeren uit minder vermogende gezinnen in een sociaal isolement terechtkomen. Deze redenen werden genoemd door de initiatiefnemers. Volgens hen houden veel klasgenoten via telefoons contact met elkaar. Bij het uitreiken van de smartphones werden de kinderen ook voorgelicht over de risico’s van smartphones. De risico’s zoals sexting of het gebruik in het verkeer werden bijvoorbeeld genoemd. De abonnementen van de Smartphones kunnen niet worden gebruikt om te bellen naar het buitenland ook zijn de betaalde SMS-diensten geblokkeerd. Dit moet voorkomen dat brugklassers dure abonnementskosten kunnen maken.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Technologie stemherkenning van Microsoft vestigt record in 2017

Microsoft heeft met haar stemherkenningssoftware een nieuw record weten te vestigen in 2017. Tijdens de nieuwe test werd slechts 5,1 procent van de woorden die werden gesproken verkeerd begrepen door de stemherkenningssoftware van het bedrijf. Dit werd bekend gemaakt door Microsoft in een blogbericht. Door deze nauwkeurigheid zou de stemherkenningssoftware van Microsoft even nauwkeurig zijn als het gehoor en de interpretatie door een mens.

Voor de test wordt gebruik gemaakt van een zogenoemd Switchboard-pakket. De Microsoft-software moest luisteren naar dit Switchboard-pakket en deze woorden opvangen. Het Switchboard-pakket bevat een grote verzameling van telefoongesprekken en wordt al jaren gebruikt door verschillende technologische bedrijven om het herkennen van stemmen door software te testen. De lage foutmarge die door de software van Microsoft werd gerealiseerd werd volgens het bedrijf veroorzaakt door een speciaal systeem dat kan voorspellen wat er vermoedelijk gezegd zal worden in een conversatie. Microsoft gebuikt stemherkenning in haar virtuele assistent Cortana.

Microsoft heeft al eerder een record behaald met haar stemherkenner. Toen behaalde Microsoft een record met een foutmarge van 5,9 procent van de tekst. Het bedrijf ging er vanuit dat die foutmarge gelijk was aan de foutmarge die mensen gemiddeld hebben. Er is echter een strijd gaande in de ontwikkeling van stemherkenning. Microsoft is niet het enige bedrijf dat zich hier mee bezig houdt. Haar concurrent IBM had namelijk een nieuw record gevestigd met een foutmarge van 5,5 procent. Uit een nieuw onderzoek kwam naar voren dat de menselijke foutmarge op het gebied van stemherkenning op 5,1 procent ligt. Dat was de reden waarom Microsoft nu er voor heeft gezorgd dat haar software nog nauwkeuriger is geworden.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Uber wil voormalig topman General Electric als CEO in 2017

De voormalig topman van multinational General Electric (GE) moet de nieuwe CEO van Uber worden tenminste als het aan het bestuur van Uber ligt. Naast hem zijn er nog twee mogelijke CEO’s die Uber overweegt. Jeff Immelt is echter de favoriet om de in juni opgestapte voormalig CEO Travis Kalanick op te volgen. Dit werd door bronnen bekend gemaakt aan Recode.

Tussen 2001 en augustus 2017 was Jeff Immelt de CEO van General Electric. Op dit moment is hij de voorzitter van de raad van commissarissen van het conglomeraat. Uber heeft momenteel te maken met grote problemen in de top. De bedrijfscultuur van het bedrijf zou zijn verpest daarnaast is de reputatie van Uber verslechterd. Daarom is een daadkrachtige CEO nodig om het bedrijf er weer bovenop te helpen. De 61-jarige Amerikaan Jeff Immelt staat bekend om zijn standvastige manier van aansturing bieden aan een organisatie.

Deze standvastige houding is nodig om niet alleen de bedrijfscultuur te verbeteren maar ook om de beursgang van Uber te bewerkstellingen. Deze beursgang lijkt nu nog ver weg maar er zijn al geruchten dat het bedrijf de beursgang binnenkort wil maken. De wens van Uber om Immelt op de positie van CEO aan te stellen is duidelijk maar het is nog niet bekend of Immelt deze positie ook daadwerkelijk wil bekleden. Ook twee andere kandidaten zouden nog in beeld zijn. Deze kandidaten zijn echter niet in de media bekend gemaakt.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Woningprijzen in juli 2017 bijna 8 procent hoger dan juli 2016

De koopwoningen waren in Nederland in de maand juli in totaal 7,6 procent duurder dan in dezelfde maand in 2016. Als men deze prijsontwikkeling afzet tegen de woningprijs op jaarbasis dan trekt men de conclusie dat de gemiddelde woningprijs in juli minder hard is gestegen dan de prijsstijging die in de maanden mei en juni werd geregistreerd. Dit werd maandag 21 augustus 2017 bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

De gemiddelde woningprijs had in de maand augustus 2008 haar hoogste punt bereikt. Toen werd al snel duidelijk dat de economie in moeilijkheden terecht zou komen. Een paar jaar later bereikte de woningprijs haar dieptepunt. Dit gebeurde in juni 2013. Vervolgens klom de woningprijs weer iets omhoog en liet een stijgende lijn zien. De woningmarkt is echter nog niet hersteld. Ten opzichte van 2008 lag de prijs in de maand juli 2017 nog ongeveer 6,1 procent lager. Het positieve is echter wel dat de woningprijs op dit moment wel 19,5 procent hoger ligt dan het dal in 2013. Er werd vorige week al door het Kadaster gemeld dat in de maand juli al 1,3 procent meer woningen werden verkocht dan in dezelfde maand in 2016. In juli werden 19.979 woningtransacties. In Nederland werden in de eerste zeven maanden van 2017 in totaal 134.260 woningen verkocht. Dat is ongeveer twintig procent meer dan in dezelfde periode in 2016 werden verkocht.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Robotica bedrijven waarschuwen in 2017 voor ontwikkeling robotmoordwapens

Robotica is een algemene benaming die wordt gebruikt voor bedrijven en opleidingsinstituten die zich bezig houden met de ontwikkeling, productie en het onderhoud van robots en gerobotiseerde systemen. Een technisch vakgebied dat veel mensen weet te boeien maar dat ook gevaren met zich meebrengt. Het ontwikkelen van robots zorgt ook voor de mogelijkheid om nieuwe wapens te creëren. Daarbij kan men fantaseren over de terminator films en denken dat dit stadium nog ver weg is. Toch kunnen zogenaamde ‘killer robots’ al worden ontwikkeld. Ze zullen er niet direct uitzien als terminator maar er zijn verschillende robots die zijn uitgerust met wapens om mensen te doden.

Killerrobots
Een grote groep bestuurders van robotbedrijven is hier bezorgd over en waarschuwt in een open brief over de gevaren van ‘killer robots’. De experts op roboticagebied zouden graag willen dat de Verenigde Naties (VN) de ontwikkeling van oorlogsrobots een halt gaat toeroepen. Deze open brief wordt getoond tijdens een conferentie over kunstmatige intelligentie in Melbourne. Verschillende topmannen hebben de brief ondertekend waaronder Elon Musk de topman van Tesla. Er zijn naast hem nog handtekeningen onder de brief van meer dan honderd directeuren van prominente bedrijven zoals DeepMind, Clearpath Robotics en Blue Ocean Robotics.

Robotica niet als wapen gebruiken
De autonome robots vormen volgens de ondertekenaars een gevaar voor de veiligheid en het leven van burgers die in oorlogsgebieden aanwezig zijn. De ondertekenaars geven aan dat de dodelijke autonome wapens de derde revolutie in de oorlogsvoering zullen gaan worden. Wanneer robots daadwerkelijk ingezet kunnen worden in gewapende conflicten dan kunnen oorlogen op een veel grotere schaal worden uitgevochten. Dit kan veel sneller gebeuren dan de meeste mensen denken en hopen. Daarom is een waarschuwing op zijn plaats. Er moet geen wapenwedloop plaatsvinden in de ontwikkeling van robots. Met robotica kun je juist hele mooie belangrijke dingen doen om de veiligheid en gezondheid van mensen te beschermen.

Geplaatst in Nieuws

Uitzendbureaus krijgen het druk in tweede helft 2017

De eerste helft van 2017 is voor veel uitzendbureaus een drukke periode geweest. In verschillende sectoren steeg de vraag naar personeel. Het aantal vacatures nam toe en veel bedrijven besloten om deze vacatures ook uit te zetten bij uitzendbureaus. Dit gebeurde ook in de techniek omdat veel technische bedrijven door het herstel van de economie meer opdrachten hadden binnengehaald. De werkdruk neemt toe en daardoor is er meer personeel nodig. Op de arbeidsmarkt ontstaat echter een tekort aan ervaren krachten. Dit merken uitzendbureaus ook op de cv-databanken. In de eerste helft van 2017 konden nog wel beschikbare techneuten worden gevonden maar voor de tweede helft van 2017 wordt dat lastiger.

VCA en VCU certificaten
Daarom moeten uitzendbureaus creatiever worden. Dit geldt voor uitzendbureaus in de techniek maar ook voor uitzendbureaus die personeel leveren aan de bouw. Voor opdrachtgevers in de bouw en techniek moet echter de veiligheid en kwaliteit voorop blijven staan. Dit houdt in dat ze geen concessies moeten doen aan veiligheidscertificaten zoals het VCA certificaat. Uitzendbureaus die aan VCA gecertificeerde bedrijven uitzendkrachten leveren dienen zelf ook een veiligheidscertificaat te hebben namelijk het VCU certificaat. Intercedenten die bij een VCU uitzendbureau werken dienen bovendien in bezit te zijn van een VIL VCU certificaat. Door deze certificeringen kunnen VCU uitzendbureaus een goede match te maken tussen de vraag naar personeel van technische bedrijven en het aanbod van personeel op de arbeidsmarkt.

Geen concessies op het gebied van veiligheid
Nu het personeel op de arbeidsmarkt schaarser wordt is het voor veel bedrijven verleidelijk om concessies te doen aan de eisen die aan personeel dienen te worden gesteld op veiligheidsgebied. Dit is echter gevaarlijk want in de bouw en de techniek is veiligheid van groot belang. Door minder ervaren krachten zonder veiligheidscertificaten in dienst te nemen wordt de kans op ongelukken groter.

Veiligheidscursussen
Het is daarom goed om het minder ervaren personeel tijdig verschillende veiligheidscursussen te laten volgen. Dit kunnen uitzendbureaus doen maar ook de inlenende bedrijven kunnen hier een bijdrage in leveren. De uitzendbureaus dienen conform de doorgeleidingsplicht alle relevante informatie in te winnen die veilig werken en veiligheid op de werkvloer voor zowel de uitzendkracht als zijn of haar omgeving bevorderen. Uitzendbureaus dienen bij de doorgeleidingsplicht ook aandacht te besteden aan veiligheidscertificaten.

De meeste VCU uitzendbureaus hebben contracten afgesloten en afspraken gemaakt met opleidingsinstellingen. Hierdoor kunnen ze er voor zorgen dat technische uitzendkrachten tijdig de genodigde certificaten kunnen behalen. Naast het zoeken naar technisch personeel zullen veel uitzendbureaus het ook druk krijgen met het bieden van opleidingen en trainingen. Het grote voordeel hiervan is dat het huidige aanbod op de arbeidsmarkt wordt ontwikkeld waardoor het personeel een grotere waarde vormt voor de bedrijven in de techniek. De arbeidsmarkt is een inhaalslag aan het maken ten opzichte van de economische crisistijd.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Plastic waterflesjes mogen weer verkocht worden in Amerikaanse nationale parken in 2017

Wereldwijd wordt de strijd aangegaan tegen plastic. De vervuiling die ontstaat door plastic afval is enorm. Men heeft het zelfs over een plastic soep in de wereldzeeën. Geen wonder dat in verschillende landen wordt nagedacht over de beperking van plastic verpakkingen. Ook in Amwerika werd zes jaar geleden een verbod ingevoerd met betrekking tot de verkoop van plastic waterflesjes in een aantal grote Amerikaanse Nationale Parken.

De toenmalige president Barack Obama wilde met het verbod de milieuvervuiling die ontstond door de grote hoeveelheden plastic afval in de nationale parken verminderen. In veel grote nationale parken kunnen mensen op centrale plekken hun plastic flesjes bijvullen met water. Daardoor zou een verkoop van waterflesjes in deze parken niet meer nodig zijn om het gemak van de mens te dienen. In plaats daarvan is het verbod op de verkoop van plastic waterflesjes alleen maar goed voor de reductie van afval en het beschermen van het milieu.

Het schept dan ook verbazing dat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump heeft besloten om het verbod op het verkopen van plastic flesjes water in nationale parken op te heffen. Hiermee krijgt de International Bottled Water Association (IBWA), die in 2011 lobbyde tegen de milieuwet, alsnog haar zin. De verklaring die het Witte Huis noemde over het terugdraaien van de wet leek bovendien sterk op de campagnetekst van de IBWA in 2011. Het is ook nog zo dat er door Trump een nieuwe onderminister is aangesteld voor Binnenlandse Zaken. Deze aanstelling gebeurde drie weken geleden. Vanaf dat moment werd David Bernhardt de nieuwe onderminister op deze belangrijke post. Hij was echter eerder lobbyist voor Nestlé.

Dit bedrijf is een van de grootste verkopers van flessen water in de VS. Volgens sommigen houdt de aanstelling van David Bernhardt verband met het besluit om het verbod op de verkoop van plastic flessen in nationale parken op te heffen. Democratische senatoren stemden eerder tegen de aanstelling van David Bernhardt. Hij werd door de democratische senatoren een “een wandelende belangenverstrengeling” genoemd. De Republikeinen hebben echter geen bezwaren genoemd en stemden in met zijn aanstelling. In een verklaring liet Nestlé volgens The Washington Post weten niets te maken te hebben met het besluit van Bernhardt.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Van Oord bouwt Duits windmolenpark in 2018

De Nederlandse Maritieme aannemer Van Oord heeft een nieuwe grote opdracht binnen gekregen. Het gaat om de bouw van een nieuw Duits windmolenpark op zee. Dit windmolenpark wordt aangelegd in de Duits Bocht. Deze locatie ligt ongeveer 95 kilometer ten noordwesten van het Duitse Waddeneiland Borkum. Dit windmolenpark zal worden voorzien van 31 grote windturbines. Als het park in gebruik genomen is zal het park voldoende elektrische energie kunnen opwekken om 178.000 huishoudens van groene stroom voorzien.

Van Oord heeft bij het binnenhalen van de opdracht geen duidelijke financiële details verstrekt. Wel heeft Van Oord zaterdag 19 augustus 2017 aan Het Financieele Dagblad (FD) bekend gemaakt  weten dat de opdracht een waarde heeft van “enkele honderden miljoenen”. Daarvoor moet Van Oord wel vrijwel het hele project uitvoeren. Het gaat hierbij om het ontwerp van het windmolenpark en om de enginering daarvan. Ook de inkoop van materialen wordt door Van Oord gedaan evenals de bouw en in de installatie van de fundamenten van de windmolens.

Verder worden ook de verbindingskabels aangebracht in opdracht van het bedrijf Van Oord en wordt ook het offshore-hoogspanningsstation door het bedrijf verzorgd. Tot slot wordt ook het transport van de windturbines door de onderneming Van Oord verzorgd. Naar verwachting zullen de werkzaamheden in de tweede helft van 2018 starten. Aan het einde van 2019 moet het windmolenpark in gebruik genomen worden.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Goudprijs in augustus op hoogste niveau van 2017

Op vrijdag 18 augustus 2017 steeg de goudprijs tot het hoogste niveau van dit jaar. De prijs steeg naar bijna 1300 dollar voor een troy ounce, dit is 31,1 gram. De goudprijs is gestegen omdat veel beleggers op zoek zijn naar een veilige belegging. Goud wordt van oudsher gezien als een veilige belegging. Veel beleggers verwachten onrust op de wereldmarkt ten gevolge van politieke ontwikkelingen die wereldwijd aan de gang zijn. Hierbij kan men denken aan de interne onrust in de Verenigde Staten, de terreur in Spanje en de spanningen tussen de VS en Noord Korea. Verder zijn beleggers bezorgd of president Donald Trump zijn economische beleid wel gaat waarmaken.

Hij zou onder andere maatregelen doorvoeren zoals belastingverlagingen. Ook het investeringsklimaat zou hij willen verbeteren voor bedrijven maar dat lijkt nog niet echt te slagen. Er zijn ook technologische bedrijven die zich van hem afkeren vanwege zijn opmerkingen en politiek incorrecte houding tegenover de media en de internationale politiek. Al deze ontwikkelingen zorgen voor terughoudendheid bij beleggers zodat ze investeren in veilige producten zoals goud. In totaal is de prijs van goud in 2017 gestegen met dertien procent. Hoewel de goudprijs nu hoog staat is het hoogste niveau nog niet bereikt. Het hoogste niveau van de goudprijs werd in 2011 bereikt tot de goudprijs maar liefst 1900 dollar was. Ook toen was er sprake van onzekerheid op de financiële markten.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Wat is patroongelast staal?

Patroongelast staal is staal dat bestaat uit verschillende samengestelde laagjes die aan elkaar zijn bevestigd doormiddel van verhitting. Door deze verschillende laagjes staal ontstaat een bepaald patroon vandaar dat men het heeft over patroongelast staal. Het lassen van deze laagjes staal gebeurd echter niet doormiddel van een lasproces in plaats daarvan wordt het lassen gedaan door staal te verhitten waardoor het aan elkaar gesmeed kan worden. Daarbij kan het staal ook doormiddel van uitsmeden gevouwen worden. Door het staal meerdere keren te vouwen ontstaan veel laagjes waardoor het patroon complexer wordt. Patroongelast staal is in feite een soort damaststaal. Naast het patroongelast staal is ook wootz een variant van damaststaal. In het Engels noemt met patroongelast staal ‘patternwelded steel’.

Damaststaal en samengesteld staal
Patroongelast staal is samengesteld staal en dit klopt in de meest letterlijke zin. Patroongelast staal bestaat namelijk uit verschillende laagjes staal die in de praktijk ook vaak van verschillende staalsoorten of staallegeringen zijn gemaakt. Er kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van staal met meer of minder koolstof of staal dat verontreinigd is met vanadium. Tijdens het verhitten en uitsmeden van het staal worden de lagen heet staal aan elkaar gesmeed en wordt de koolstof gelijkmatig over het staal verdeeld. Daarnaast wordt het koolstof ook voor een deel verbrand. Ook andere onzuiverheden worden tijdens het smeden voor een deel verwijderd uit het staal. De benaming damaststaal is afgeleid van staal dat ongeveer 400 na Christus in India werd geproduceerd en in het Midden-Oosten werd bewerkt tot damaststalen messen en zwaarden.

Smeedijzer
Voor het maken van patroongelaststaal is het belangrijk om te begrijpen hoe smeedijzer ontstaat. Dit begint met het winnen van ijzer uit ijzererts in een schachtoven. Daarbij zal het smeltpunt van ijzer niet worden bereikt. Hierdoor wordt voorkomen dat het ijzer teveel koolstof zou absorberen waardoor er gietijzer zou ontstaan. Gietijzer bevat teveel koolstof en is daardoor te breekbaar. Gietstaal bevat echter veel onzuiverheden en die moeten er doormiddel van smeden uitgeperst worden. Daarbij wordt het smeedijzer meerdere keren dubbel gevouwen en vervolgens met een hamer plat geslagen. Dit zorgde er voor dat het smeedijzer uit meerdere lagen bestaat. Dit gelaagde ijzer bevat lagen van ongeveer dezelfde soorten ijzer met meer of minder verontreinigingen er in. Dat geeft een bepaald patroon dat zichtbaar is. Een groot deel van het ijzer dat gebruikt werd tot in de middeleeuwen was voorzien van deze gelaagdheid.

Hoe ontstaat het patroon in patroongelast staal?
In de vorige alinea’s werd al duidelijk dat door het vouwen en smeden van smeedijzer verschillende lagen ontstaan. Eventueel kan men het staal chemisch behandelen waardoor de laagjes nog beter zichtbaar zijn. Ook kan koolstof worden toegevoegd aan het ijzer om het staal hardbaar te maken. Dit kan onder andere gedaan worden door dunne ijzeren staafjes te gaan verhitten in een omgeving met veel koolstof. Het koolstof uit deze omgeving lost dan op in de oppervlakte van de ijzeren staafjes. Deze koolstofrijke ijzeren staafjes kunnen vervolgens weer ‘gelast’ worden samen met het andere smeedijzer. Vervolgens kunnen ook deze staafjes met de rest van het smeedstaal uitgesmeed worden en gevouwen worden. Daardoor wordt de koolstof weer verder verdeeld door het staal en ontstaat er een nog duidelijker patroon.

Er kunnen echter nog meer interessante patronen ontstaan door te experimenteren met verschillende verontreinigingen. Zo kunnen donkere lijnen ontstaan of juist lichtere lijnen. Vanaf de 3de eeuw werden zwaarden opgebouwd uit staven gelaagd staal die ook nog eens getordeerd werden. Dit houdt in dat deze lagen gelaagd staal tijdens het verhitten gedraaid werden. Daardoor ontstonden verschillende soorten patronen zoals V- N- of W- patronen. Deze patronen ontstaan door resp. 2, 3 of 4 getordeerde staven te smeden. Het torderen van gelaagd staal zorgt tijdens het smeedproces niet voor een betere kwaliteit. Vermoedelijk werd dit smeedproces ingevoerd voor de sier. Ook tegenwoordig worden nog sierobjecten gemaakt van patroongelast staal.

Modern patroongelast staal
Tegenwoordig is het niet meer nodig om patroongelast staal te maken. Er zijn moderne goedkope productiemethoden waarmee hoogwaardig staal kan worden geproduceerd. Daardoor is patroongelast staal voornamelijk staal dat vanwege de sierwaarde wordt vervaardigd. Er zijn een aantal bedrijven die zich hier nog mee bezig houden. Meestal gaat het om messensmeden en andere kleine smederijen die blanke wapens van hoge sierwaarde fabriceren. Dit is vooral handwerk. Blanke wapens is een verzamelnaam voor messen, zwaarden, dolken en andere snij- en steekwapens. Ook vuurwapens werden vroeger deels van patroongelast staal gemaakt maar dat komt tegenwoordig nog maar zeer zelden voor.  

Getagd met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Geplaatst in Techniek

Tankopslagbedrijf Vopak is negatiever over winstontwikkeling 2017

Vopak is een tankopslagbedrijf dat opslagruimte beschikbaar stelt aan verschillende bedrijven. Vopak verdient geld met deze opslag en heeft daardoor baat bij goed gevulde opslagtanks. Als de bezetting van de tanks lager wordt zal de winst van het bedrijf ook omlaag gaan. Het lijkt er op dat dit nu ook gaat gebeuren daarom is het bedrijf wat negatiever geworden over haar winstontwikkeling over 2017. Naast de lagere bezettingsgraden maakt het bedrijf ook extra kosten door investeringen en heeft het bedrijf ook te maken gehad met negatieve wisselkoerseffecten.

Door al deze negatieve ontwikkelingen verwacht Vopak nu dat haar bedrijfsresultaat of ebitda in totaal 5 tot 10 procent lager zal uitvallen voor 2017.  Vopak had eerder al aangegeven dat de winst van 2016 waarschijnlijk niet zal worden overtroffen in 2017. In 2016 kwam de ebitda van Vopak uit op een bedrag van 822 miljoen euro. Vopak heeft de bezettingsgraad voor de opslagtanks een beetje aangescherpt en heeft deze vastgesteld op 90 procent. Het bedrijf had deze 90 procent eerder als bodempercentage genoemd. In de huidige prognose gaat het bedrijf er vanuit dat de bezettingsgraad niet veel hoger zal zijn dan negentig procent.

In de eerste zes maanden van 2017 viel het bedrijfsresultaat van Vopak zes procent lager uit dan dezelfde periode in 2016. De opbrengsten namen met twee procent af en kwam uit op 669,3 miljoen euro. Gemiddeld waren de tanks van Vopak ongeveer 3 procentpunt minder gevuld. Er was een bezettingsgraad van 91 procent.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Tachtig procent zzp’ers spaart geen vakantiegeld in 2017

Veel zelfstandigen zonder personeel hebben geen regeling getroffen voor hun vakantiegeld. In totaal gaat het zelfs om acht op de tien zzp’ers. Ondanks het feit dat deze zzp’ers geen vakantiegeld sparen gaan de meeste zzp’ers gemiddeld vier keer op vakantie per jaar. Dit komt naar voren uit een enquête die GfK heeft gehouden in opdracht van ABN Amro. Hierbij werden 525 zzp’ers benaderd. Het overgrote deel van de respondenten is actief in de zakelijke dienstverlening, dit was zo’n 22 procent. Ongeveer 10 procent was actief in de detailhandel en 9 procent in de bouw. Het overige deel is actief in andere sectoren. Op vrijdag 18 augustus 2017 werden de resultaten hiervan bekend gemaakt. Er zijn ook zzp’ers die wel rekening houden met vakantiegeld. Ongeveer negen procent van deze groep geeft aan dat ze het vakantiegeld meenemen in de berekening van het uurtarief.

Ongeveer vijftien procent van de zzp’ers die benaderd zijn voor het onderzoek geeft aan dat ze iedere maand geld reserveren voor vakanties. In de vakantieperiode hebben de zzp’ers meestal geen omzet als ze geen werk kunnen uitvoeren. Ondanks dat verwacht ongeveer 93 procent van de zelfstandigen helemaal geen omzet mis te lopen op vakantie. Een aantal zzp’ers kunnen namelijk ook nog in de vakantie werkzaamheden uitvoeren doormiddel van een laptop en een smartphone.

Sectoreconoom Madeline Buijs van ABN Amro geeft aan dat er veel zzp’ers zijn die niet sparen voor hun pensioenen. Ook zijn er nog steeds veel zzp’ers die geen geld op zij leggen voor een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Een groot aantal zzp’ers ziet hun omzet toenemen. In totaal ziet 27 procent haar omzet toenemen de komende tijd. Daardoor zijn veel zzp’ers positief over hun financiële toekomst. Ze verwachten een omzetgroei door een groei in hun uurtarief.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Fastned wil faciliteiten uitbreiden bij snellaadstations in 2017

Fastned heeft de wens om bij een aantal oplaadpunten voor elektrische auto’s extra faciliteiten te plaatsen. Het gaat daarbij om voorzieningen zoals toiletten maar ook om een shop of kleine restauratie waar broodjes en koffie kunnen worden geserveerd. Fastned kreeg van Rijkswaterstaat geen vergunning voor deze activiteiten. De reden hiervoor is dat Rijkswaterstaat zich zorgen maakt om de veiligheid van deze voorzieningen. Een rechter heeft echter bepaald dat de onderbouwing van de vergunningsafwijzing onvoldoende was. Daarom moet Rijkswaterstaat de aanvraag van de vergunning weer opnieuw gaan beoordelen. Dit was het oordeel van een rechter in een rechtszaak die in Amsterdam werd gehouden in juli 2017.

Op basis van deze uitspraak stapt Rijkswaterstaat naar de Raad van State. Dit is een hoger beroep waarmee Rijkswaterstaat haar weigering van de vergunningsaanvraag van Fastned wil gaan verdedigen. In eerste instantie twijfelde Rijkswaterstaat of ze in hoger beroep zou gaan. Nu heeft de overheidsinstantie toch besloten om dit te doen. Dit heeft een woordvoerster bevestigd nadat er eerder berichten over verschenen in het vakblad TankPro en Het Financieele Dagblad. Het is belangrijk dat er een uitspraak plaatsvind zodat het oordeel ook bij nieuwe aanvragen als uitgangspunt kan dienen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Verzakking Duitse spoorwegen kost geld in 2017

In Duitsland zijn verschillende spoorwegen die verzakken. Daardoor kreeg het treinverkeer uit Nederland ook moeilijkheden. Honderden goederentreinen konden vanuit onder meer Rotterdam de afgelopen dagen niet op hun bestemming komen. Het spoor tussen Karlsruhe en Baden-Baden is verzakt. Dit komt omdat er een nieuwe spoortunnel onder het reeds bestaande spoor is aangebracht. Hierdoor is de grond naar beneden gezakt en de spoorlijn is daardoor ook verzakt. De spoorlijn tussen Karlsruhe en Baden-Baden behoort tot de belangrijkste Europese routes voor goederentreinen. Ook in Nederland zijn er zorgen over de verzakking van de Duitse spoorwegen. Goederenvervoerders en het Havenbedrijf Rotterdam zijn bezorgd over de spoorverzakking die misschien op 26 augustus weer gerepareerd zal zijn. De kans bestaat dat de reparatie langer duurt waardoor het spoorvervoer nog meer in de problemen komt in Europa.

Geplaatst in Nieuws

Gemeenten kiezen bij bouwprojecten vaak voor korte termijn in 2017

Harry Bruijniks is de nieuwe voorzitter van de brancheorganisatie VBO Makelaar. In een gesprek met BNR geeft hij aan dat hij wil dat er meer provinciale sturing komt op de Nederlandse woningmarkt. Volgens hem is door decentralisatie de sturing op de woningmarkt met name bij de Nederlandse gemeenten terechtgekomen. Dit heeft er volgens hem voor gezorgd dat er vaker gekozen wordt voor commerciële bouw. Deze vorm van bouwen zorgt er voor dat gemeenten veel geld kunnen verdienen. Daarbij wordt niet altijd gekeken naar wat nodig is in een bepaald gebied.

Om die reden is de voorzitter er voor om meer vanuit de provincie te sturen op de woningmarkt. Volgens hem is centrale sturing op zogenaamde gemêleerde bouw belangrijk. Inmiddels is de controle en sturing van het Rijk op de grote bouwprojecten nauwelijks meer aanwezig. Dit is voor een groot deel losgelaten. Er zijn echter uitzonderingen volgens de voorzitter. Zo noemt hij de Leidsche Rijn als bijvoorbeeld. Ondanks dat blijft Bruijniks er voor om beslissingen over bouwprojecten meer op provinciaal niveau te laten plaatsvinden. De beslissingen over woningbouw moeten dus ook niet altijd meer op gemeentelijk niveau genomen worden.

Volgens de voorzitter is het kortetermijnresultaat voor de wethouder en het gemeentebestuur vooral van belang. Deze sturen echter volgens hem meestal aan op projecten die vallen onder commercieel vastgoed. Dit vastgoed valt onder utiliteit zoals de bouw van winkels en winkelcentra. Ook kantoorvastgoed is interessant voor gemeenten. Deze projecten leveren op korte termijn geld op voor de gemeenten. De vraag in het gebied kan echter wel heel anders zijn. Momenteel wordt er nog veel aanbodgericht gebouwd. Consumenten veranderen echter snel doordat de markt verandert. Er zijn nieuwe ontwikkelingen in de woningbouw gaande en er zijn nieuwe technieken zoals domotica waarmee het woongenot kan worden bevorderd. Er moet meer innovatie komen op de woningmarkt omdat de consument dat vereist. Gemeenten moeten hierin meedenken en misschien invloed uithanden geven aan de provincie.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Wat is wootz gietstaal?

Wootz is een speciaal soort hard gietstaal dat ontstaan is door smeedijzer en gietijzer met elkaar te versmelten en te smeden. Wootz is een variant van damaststaal net als patroongelast staal alleen wordt wootz op een andere manier gemaakt. Wootz wordt en werd als damaststaal gebruikt voor de vervaardiging van messen, zwaarden, bijlen en andere scherpe voorwerpen. Naast goede mechanische eigenschappen heeft wootz ook nog een grote sierwaarde. Hieronder kun je meer lezen over de toepassing, eigenschappen en kenmerken van wootz.

Waar komt de benaming wootz vandaan?
Wootz wordt uitgesproken als  ”woets” en is oorspronkelijk afkomstig uit India. Volgens de Oxford English Dictionary is het woord ‘wootz’ mogelijk een drukfout voor wook. Het woord ‘wook’ is de Engelse verbastering van ukku, dit woord wordt uitgesproken met een ‘w’ aan het begin. Het woord ukku is in verschillende Zuid-Indische talen het woord dat wordt gebruikt voor staal. Dit zou betekenen dat wootz eigenlijk staal zou betekenen. Op zich is de keuze voor het woord niet bijzonder want wootz werd vanuit de oudheid al in India geproduceerd. Vervolgens werd een deel daarvan geëxporteerd naar het Midden-Oosten. Daar werd het staal uit India in verschillende lagen op elkaar gesmeed waardoor het zogenaamde damaststaal ontstond. Dit staal zou ongeveer rondom het jaar 300 na Christus ontwikkeld zijn. Er zijn echter ook geschiedkundigen die beweren dat damaststaal al veel ouder is en dat het 200 vóór Christus.

Toepassing van wootz
Wootz werd tot het begin van de 19
e eeuw geproduceerd en werd vooral toegepast voor de productie van wapens. De unieke manier van smeden zorgde er voor dat een mes of zwaard van damast zowel scherp als hard was. Ook moeten blanke wapens, zoals zwaarden en messen ook wel worden genoemd,  een bepaalde vorm van elasticiteit hebben. Wootz of damaststaal heeft vaak een elastische kern die er voor zorgt dat het wapen minder snel breekt. Naast messen en zwaarden werden ook sabels en dolken van damast gemaakt. De wapens hebben een bijzondere tekening die ontstaat doordat de ijzercarbide (cementiet) in het staal bij het afkoelen uitkristalliseert in speciale lijnen.

Hoe wordt wootz geproduceerd?
Wootz wordt ook wel een kroezenstaal genoemd. Dit houdt in dat bij de vervaardiging van dit staal een smeltkroes wordt gebruikt. In deze smeltkroes wordt in dit geval smeedijzer, dat een laag koolstofgehalte bevat, samengevoegd bij gietijzer, dat een hoog koolstofgehalte bevat. Het is daarbij belangrijk dat het metaal wordt afgeschermd door een vloeibaar glas. Daardoor neemt het metaal geen extra koolstof op. Als dat wel zou gebeuren dan wordt het metaal verandert in gietijzer door het hogere koolstofpercentage. Naast koolstof bevat wootz ook andere verontreinigingen zoals vanadium. Dit zorgt er voor dat wootz heel hard is.

Het smeedijzer moet zacht en buigzaam blijven en daardoor een laag koolstofgehalte bevatten. Het gietijzer is echter veel harder en daardoor ook breekbaarder. Gietijzer bevat echter wel veel koolstof en kan daardoor ook veel scherper worden gemaakt. Als een ervaren smid de juiste verhouding hanteert kan een sterk staalproduct worden gemaakt namelijk wootz. Door de verschillende lagen is het materiaal zowel elastisch als hard. Het staal is goed hardbaar. Doordat vanadium aanwezig is als verontreiniging kan een deel van de koolstof zich afscheiden in zeer harde carbiden.

Deze carbiden zijn van zichzelf behoorlijk bros maar doordat ze in het wootz damast zijn gesmeed in het flexibele staal worden de kwetsbare plekken verminderd. Zo ontstaat een goede combinatie van hardheid en sterkte. In het wootz kun je de combinatie van staal en carbiden zien in de vorm van donkere en lichte tinten wanneer deze zijn ge-etst.

Wootz als modern smeedproces?
In de alinea over de benaming van wootz werd duidelijk dat wootz een oud proces is dat gebruikt werd voor het maken van blanke wapens. De kennis van het oorspronkelijke proces is niet geheel verloren gegaan. John Verhoeven van de Universiteit van Iowa en een Californische smid, genaamd Alfred Pendray, hebben het vermoedelijke recept voor wootz weer herontdekt. Dit gebeurde rond 1980. Zij trokken de conclusie dat een nauwkeurige verhouding van temperatuur en duur van verhitting van belang ik bij het bij het maken van het wootz-staal. Ook de samenstelling van het erts is van cruciaal belang. Zo moet de erts rijk zijn aan fosfor en vooral,  sporen bevatten van vanadium, molybdeen of andere soortgelijke carbide-vormende elementen.

Tegenwoordig zijn er nog siersmeden die het wootzproces nog goed beheersen. Er zijn echter al veel meer moderne methoden ontstaan om sterk en hard staal te verkrijgen. Wootz is daardoor een proces dat niet veel gebruikt wordt. Het is een arbeidsintensief proces dat behoorlijk kostbaar is. Daarom wordt damaststaal zoals wootz door liefhebbers gefabriceerd in manufacturen oftewel kleine fabriekjes aan huis die voorzien zijn van een smederij.  Er zijn nog steeds wapens op de markt die van wootz zijn gemaakt of damaststaal. Het damasteren kan echter ook op andere manieren worden gedaan. Men kan dus niet zeggen dat elk voorwerp van damast wootz is. Het zou ook patroongelast staal kunnen zijn.

Getagd met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Geplaatst in Techniek

Wat is damaststaal of damast?

Damaststaal of damast is benaming voor gevouwen staal en staal dat uit meerdere lagen gesmeed is. Naast de benamingen damast of damaststaal wordt ook wel de benaming Damascusstaal of damasceens staal gebruikt en heeft met het ook wel over gedamasceerd staal. Door het vouwen of damasteren van staal kunnen de eigenschappen van het staal, of het product dat daarvan gemaakt wordt, verbeteren. Dit is een proces dat doormiddel van verhitten en smeden gebeurd. Door het vouwen en uitsmeden van staal ontstaat een sterk product. Er zijn echter twee verschillende methoden die gehanteerd kunnen worden om damaststaal te verkrijgen. Omdat deze methoden van elkaar verschillen ontstaan er ook bepaalde varianten van damaststaal namelijk wootz en patroongelast staal.

Eigenschappen van damaststaal
De eigenschappen van het staal worden verbeterd door het damasteren van staal. Hierbij werd een stuk ruw staal gesmeed in een brede vorm om vervolgens doormiddel van smeden dubbelgevouwen te worden. Daarna kan het staal desgewenst nog meerdere keren worden gevouwen en uitgesmeed worden. Hierdoor kan damaststaal bestaan uit tientallen dunne laagjes staal. Om die reden heeft men het ook wel over gevouwen staal zoals in de inleiding is benoemd. Damast staal kan verschillende eigenschappen hebben.

Deze zijn afhankelijk van het soort staal dat wordt gebruikt tijdens het smeden. Staal met een hoger koolstofpercentage er in zal harder zijn en scherper gemaakt kunnen worden. Staal met minder koolstof is elastischer. Een smid kan de eigenschapen van damaststaal door het vouwen en smeden van het staal aanpassen aan de wensen van de gebruiker. Damaststaal kan dus verschillende eigenschappen hebben. Ook het uiterlijk van een voorwerp van damaststaal kan verschillen. De verschillende metalen laagjes waaruit het voorwerp is gemaakt zijn meestal wel zichtbaar. Door het chemisch en mechanisch bewerken van damaststaal kunnen de laagjes duidelijker zichtbaar worden gemaakt. Die laagjes vormen een belangrijk kenmerk van damaststaal. De laagjes kunnen uit rechte lijnen bestaan maar ook uit verschillende complexe vormen.

Voordelen van damaststaal
Naast de sierwaarde die ontstaat door de verschillende laagjes staal heeft damaststaal ook nog een aantal voordelen.

  • Tijdens het vouwen en smeden van damaststaal worden de verontreinigingen die in het staal zitten verdeeld over het stuk staal. Daardoor verdwijnen de zwakke plekken uit het staal. Verder wordt ook de kristalstructuur van het staal verfijnd door het smeden van het staal. Door deze fijnere kristaalstructuur is het product sterker en zal het minder snel breken.
  • Het percentage koolstof uit het staal neemt af door het smeedproces. Het staal wordt regelmatig verhit in het vuur waardoor een deel van het koolstof verdwijnt. Verder wordt de koolstof meer verspreid over het product.

Oorsprong van damaststaal
Oorspronkelijk komt damaststaal uit India. Vanuit dit land werd het staal in de vorm van verschillende ingots verscheept naar het Midden-Oosten. Deze ingots zijn gegoten ‘broodjes’ staal die door smeden gebruikt kunnen worden om ze te vervormen tot bijvoorbeeld zwaarden en messen. Damasceense kooplieden verkochten deze damaststalen messen en zwaarden onder andere in Europa. Zo ontstond de benaming Damasceens staal oftewel damaststaal. Tegenwoordig worden de meeste messen op een andere manier vervaardigd omdat de methoden om hoogwaardig staal te verkrijgen zijn veranderd. Damaststaal heeft echter wel aantrekkelijke eigenschappen en ziet er vaak mooi uit. Daarom worden ook tegenwoordig nog steeds voorwerpen gemaakt van damaststaal. De volgende voorwerpen kunnen worden gemaakt van damaststaal:

  • Messen
  • Zwaarden
  • Dolken
  • Sabels
  • Bijlen

Deze producten kunnen worden gebruikt maar zullen in de meeste gevallen vooral voor de sier worden vervaardigd door siersmeden.

Wootz of patroongelast staal
Tegenwoordig wordt de benaming damast als verzamelnaam gebruikt voor twee soorten staal die door twee verschillende productietechnieken tot stand worden gebracht:

  • Wootz wordt ook wel bulat genoemd. Dit is een soort hard gietstaal dat oorspronkelijk uit India komt. Wootz wordt gemaakt door smeedijzer met laag koolstofgehalte in een smeltkroes samen te smelten met gietijzer met zeer hoog koolstofgehalte. Daarbij wordt vloeibaar glas gebruikt om het metaal af te schermen zodat dit geen koolstof opneemt en haar eigenschappen dus niet veranderen. Smeedijzer is zacht en buigzaam en daardoor elastisch en gietijzer is bros en hard en kan daardoor scherp geslepen worden. Door zowel smeedijzer en gietijzer in de juiste verhouding te verwerken tot Wootz ontstaat een staal dat goed hardbaar is.
  • Patroongelast staal dat ook wel ‘patternwelded’ staal wordt genoemd. Dit is staal dat is samengesteld. Hierbij worden verschillende soorten staal aan elkaar gelast. Dit gebeurd niet met een lasapparaat maar door staal te verhitten op een temperatuur waarbij het mogelijk is om staal aan elkaar te hechten. Hierbij kan staal worden uitgesmeed en gevouwen zodat ook bij dit proces de koolstof gelijk wordt verdeeld over het staalproduct.

Door gebruik te maken van twee of meer verschillende staalsoorten kunnen er verschillende patronen en kleurverschillen worden verkregen. Dit kan bijvoorbeeld door staal te gebruiken met een verschillend koolstofgehalte. Het verschil in koolstofgehalte zorgt er ook voor dat het staal een verschillende hardheid en elasticiteit heeft. Damast staal wordt tegenwoordig op verschillende manieren gemaakt daarom hanteert men voor de verduidelijking meestal de termen patroongelast staal of wootz. Hiermee wordt het verschil in de productietechnieken duidelijk.

Getagd met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Geplaatst in Techniek

Werkgelegenheid neemt toe in 2017 volgen CBS

De afgelopen drie maanden is de werkgelegenheid in Nederland gegroeid in de leeftijd van 15 tot 75 jaar. In deze leeftijdsgroep is het aantal personen met betaald werk de afgelopen drie maanden toegenomen met gemiddeld achttienduizend per maand. Daardoor is het totaal toegenomen tot 8,6 miljoen in juli. Dit bericht werd op donderdag 17 augustus 2017 gemeld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In totaal waren er de afgelopen drie maande in de leeftijdsgroep van 15 tot 75 jaar ongeveer 4,3 miljoen mensen die om uiteenlopende redenen geen betaald werk hadden. Binnen deze groep zijn ook 436.000 mensen die hebben aangegeven dat ze kort geleden naar werk hebben gezocht en dat ze ook direct beschikbaar zijn voor werk. Het percentage werklozen kwam daardoor uit op 4,8 procent van de beroepsbevolking. In de maand juni was dit nog 4,9 procent.

Een groot deel van de groep, meer dan 3,8 miljoen, zouden werkloos zijn volgens het CBS maar ook niet beschikbaar zijn voor werk of hier niet actief naar op zoek zijn. Het aantal mensen dat gebruik maakt van de WW is ook afgenomen. In juli waren er in Nederland 364.000 WW-uitkeringen die doorliepen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Offshoreschilder Venko wordt overgenomen Brand Industrial Services in 2017

Venko is een Nederlands schildersbedrijf dat gespecialiseerd is in het schilderen van offshoreplatforms. Het bedrijf is in 1975 opgericht en is gespecialiseerd in metaalconservering. Het bedrijf heeft onder andere veel verstand van coatings voor metaal.

Mentha Capital
Het hoofdkantoor van Venko is gevestigd in Hoogeveen en de eigenaar is Mentha Capital. Tijdens piekmomenten had Venko wel meer dan vijfhonderd mensen in dienst. Het bedrijf wordt echter overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Brand Industrial Services. Dit bedrijf staat ook wel bekend als BrandSafway. Mentha Capital is een in Amsterdam gevestigde investeringsmaatschappij en is het met Mentha Capital eens geworden over de overname. Er is echter geen bedrag bekend gemaakt met betrekking tot de overname. Naar verwachting zal de overname in het vierde kwartaal van 2017 worden afgerond.

Kennis van coatings
Brand-topman Bill Hayes sprak in een verklaring lovende woorden over de gespecialiseerde kennis op het gebied van coatings bij Venko. Deze kennis is interessant voor het Amerikaanse bedrijf. De klanten van beide bedrijven zullen naar verwachting gaan profiteren van de samenvoeging van de bedrijven. Tenminste dat is de verwachting van Bill Hayes van Brand Industrial Services. In totaal werken er bij Brand Industrial Services ongeveer 32.000 werknemers.

Locaties van Venko
Venko heeft ook verschillende locaties waar vestingen zijn ondergebracht. Het hoofdkantoor is ondergebracht in Hoogeveen. Verder heeft Venko in Nederland vestigingen in Arnhem, Den Helder en Ridderkerk. Venko werkt ook vanuit locaties in het Verenigd Koninkrijk.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Europese opslag onderdelen JSF’s vanaf 2020 in Woensdrecht

De opslag van de reservedelen van alle Europese Joint Strike Fighters (F-35′s) wordt vanaf 2020 geregeld in de Nederlandse plaats Woensdrecht. Deze plaats vormt de Europese centrale opslagplaats voor de reserveonderdelen van de Joint Strike Fighters. Het huidige Logistiek Centrum in Woensdrecht dient hiervoor echter wel te worden uitgebouwd. In Europa zullen naar schatting ruim vierhonderd gevechtsvliegtuigen van het type Joint Strike Fighter in gebruik genomen worden. De opslag van reserveonderdelen voor al deze vliegtuigen is geen eenvoudige klus. Niet alleen moet het huidige logistieke centrum worden uitgebouwd er moet ook flink wat extra personeel worden ingezet en er moeten investeringen worden gedaan op het gebied van beveiliging.

Minister Jeanine Hennis van Defensie werd tijdens een bezoek aan het Pentagon op de hoogte gebracht van het besluit van Amerika. Volgens minister Hennis zien we nu na jaren van politieke discussie dat de beslissing om de F-35 als opvolger voor de F-16 te kiezen ook economisch de verwachtingen meer dan waarmaakt. Ook minister Henk Kamp van Economische Zaken is blij met de komst van het Europese distributiecentrum in Nederland. Deze beslissing is volgens het goed voor de werkgelegenheid in Nederland.

Daarnaast zal er door het onderbrengen van de onderdelen in Nederland honderden miljoenen aan extra omzet binnenkomen voor de Nederlandse logistiek en distributiesector. Momenteel is het onduidelijk hoeveel extra werkgelegenheid de opslagplaats zal gaan opleveren. Vanaf 2019 zullen ook in Woensdrecht de motoren van de Nederlandse en Italiaanse F-35’s worden onderhouden. Hiermee kan Nederland een piepklein beetje geld terugverdienen van de 4,5 miljard euro die Nederland heeft geïnvesteerd voor de aankoop van 37 F-35′s. De opmerking van minister Hennis dat de keuze voor de Joint Strike Fighter ook economisch haar verwachtingen “meer dan waarmaakt” is daardoor behoorlijk overdreven.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!