Technisch Werken

Renault-Nissan-Mitsubishi grootste autoproducent ter wereld in 2017?

De alliantie van Renault, Nissan en Mitsubishi was in 2017 de grootste leverancier van auto’s. Deze alliantie verkocht meer voertuigen dan de Volkswagen Group. Dit bericht werd bekend gemaakt door Carlos Chosn. Hij is de voorzitter van Renault-Nissan-Mitsubishi en beweert dat deze alliantie in het afgelopen jaar ruim 10,6 miljoen voertuigen heeft afgeleverd.

Volkswagen had eerder bekend gemaakt dat zij in 2017 in totaal ongeveer 10,7 miljoen exemplaren had verkocht. In een parlementaire hoorzitting in Parijs had Ghosn volgens Reuters aangegeven dat Volkswagen bij de bepaling van het aantal niet alleen auto’s had gerekend maar ook vrachtwagens. Zo zou Volkswagen ook de vrachtwagens die geproduceerd zijn door haar dochterondernemingen MAN en Scania hebben meegerekend in haar verkoopaantallen.

Wanneer men deze vrachtwagens van het totaal afhaalt zou de totale verkoop van Volkswagen over 2017 lager uitvallen. Volgens Ghosn zou de totale verkoop van de Volkwagen Group uitkomen op 10,53 miljoen exemplaren. Dit zorgt er voor dat er volgens de voorman van de Renault, Nissan en Mitsubishi alliantie geen twijfel bestaat over wie op nummer 1 staat in de wereldwijde autoverkoop.

Getagd met ,
Geplaatst in Nieuws

Stormschade donderdag 18 januari 2018 waarschijnlijk boven 10 miljoen

De grote storm die Nederland op donderdag 18 januari 2018 getroffen heeft veel schade veroorzaakt. Het Verbond van Verzekeraars heeft de totale schade op ruim 10 miljoen euro geschat.

Op vrijdag 19 januari 2018 zal er een nauwkeuriger schatting gemaakt kunnen worden van de totale schade. Dit heeft het Verbond van Verzekeraars donderdagochtend laten weten.

Er zijn verschillende factoren die voor extra veel schade zorgen. Zo is de natte grond ook een probleem. De natte grond zorgt er voor dat bomen maar ook constructies minder stevig in de grond vast zitten en makkelijker kunnen omwaaien. Dat leidt meestal tot grote schade aan panden.

Geplaatst in Nieuws

Meer vaste contracten in 2018

Volgens het ING Economisch Bureau worden in Nederland meer vaste contracten aan werknemers verstrekt. Deze ontwikkeling is vooral de laatste jaren merkbaar. In de afgelopen jaren is de werkgelegenheid in Nederland gestegen. Na de economische crisis zijn vooral veel werknemers op flexibele basis aan de slag gegaan. Hierbij kun je denken aan uitzendkrachten die via een uitzendbureau werken maar ook aan werknemers die tijdelijke contacten of nul-urencontracten hebben.

Flexibilisering van de arbeidsmarkt
Ook werden er steeds meer zzp’ers en interim professionals ingehuurd door bedrijven. De flexibilisering op de arbeidsmarkt bleek enorm toegenomen. De flexibilisering nam zo sterk toe dat de overheid had besloten om doormiddel van de Wet Werk en Zekerheid de flexibilisering van de arbeidsmarkt aan banden te leggen. Echter bleek deze wet in combinatie met regels omtrent de transitievergoeding nauwelijks effectief tegen de flexibele dienstverbanden die door uitzendbureaus en werkgevers werden verstrekt aan werknemers.

De flexibilsering kwam in het derde kwartaal van 2017 meer in evenwicht ten opzichte van het aantal vaste contracten. Ook de komende tijd zullen waarschijnlijk meer vaste contracten worden verstrekt omdat werkgevers graag het personeel op de loonlijst willen behouden en eventueel uitbouwen. Een vaste kern wordt daardoor langzaam maar zeker groter ten opzichte van de flexibele schil. Zo heeft een bedrijf meer stabiliteit en dat is nodig vanwege de orderportefeuille die bij veel bedrijven goed gevuld is.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Olmia Robotics heeft haar assortiment uitgerbeid met de YouRing in 2018

System integrator van CoBots (collaboratieve robots) in Tiel, Olmia Robotics, heeft haar assortiment toebehoren voor CoBots uitgebreid met de YouRing. De YouRing verhoogt de mate van interactie tussen mens en machine. Deze sensor is een nieuwe, revolutionaire ontwikkeling die CoBots nog veiliger maakt om mee te werken. Het is een apparaat dat je monteert tussen de robotarm en zijn end effector. Licht en/of geluidseffecten geven aan wanneer de robotarm in bedrijf is. De YouRing maakt gebruik van LED verlichting en een krachtige geluidszender.

Volledig programmeerbaar
Het licht en geluid is volledig instelbaar via de URCaps plug-in, waardoor de YouRing ook Universal+ gecertificeerd is. Via de plug-in definieer je het type licht en/of geluid dat je nodig hebt tijdens de uitvoering van het programma van de CoBot. Licht effecten kunnen roterend, knipperend of kleur-veranderend (in regenboogkleuren) zijn. De toon en toonhoogte van de zoemer is ook programmeerbaar. Hiermee is het mogelijk een vooraf in te stellen effect te programmeren afhankelijk van de robotstatus (veiligheidsstop, waarschuwing, etc.).
YouRing is een draadloos apparaat en daarom gemakkelijk op de CoBot te monteren. Het apparaat is uitgerust met twee knoppen:
• Een knop om de “freedrive-modus” in te schakelen, zodat je de knop op de teach pendant niet ingedrukt hoeft te houden en dus een hand vrij hebt voor het bewegen van de robotarm.
• Een knop met een scriptfunctie om specifieke functies uit te voeren, bijvoorbeeld om een digitale uitgang te activeren of om de robot een handmatige invoer te geven zodat hij een gepauzeerde taak voortzet.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Ontwikkelingen in de technische uitzendbranche januari 2018

De economie floreert en het aantal banen blijft groeien. Bedrijven in Nederland hebben een uitdaging met betrekking tot het invullen van vacatures en het behouden van hun werknemers. Nieuwe werknemers vinden wordt voor veel bedrijven lastiger in 2018. Dat komt omdat in 2018 de economie nog verder zal groeien. Bedrijven krijgen het drukker en zetten meer vacatures open. De werkgelegenheid neemt daardoor toe en de krapte op de arbeidsmarkt ook.

Ontwikkelingen
Het afgelopen jaar zijn er in Nederland 183.000 banen bijgekomen volgens het UWV. Dit zijn zowel vaste als tijdelijke banen. De verwachtingen van het UWV zijn dat er in 2018 in totaal nog 150.000 banen bij komen. Dit biedt kansen voor uitzendondernemingen in Nederland. Met name uitzendbureaus die actief zijn in een groeimarkt zullen de komende tijd merken dat ze veel meer vacatures krijgen van hun opdrachtgevers.

Technische uitzendbureaus
Uitzendbureaus in de techniek waaronder VCU uitzendbureaus merken dat de bouw en de metaaltechniek aantrekt. Er worden meer technische uitzendkrachten aangenomen in deze sectoren. Daarnaast worden ook vacatures uitgezet voor installatiemonteurs, elektromonteurs, werktuigbouwkundigen, lassers en constructiebankwerkers. Uitzendkrachten zijn voor deze functies nauwelijks te vinden op de arbeidsmarkt.

Bedrijfscultuur
Omdat het steeds moeilijker wordt om werknemers binnen te halen denken bedrijven goed na over hun rol als werkgever. Zo wordt er meer gedaan om werknemers binnen te houden. Bedrijven investeren in arbeidsvoorwaarden en opleidingen. Ook is de kans op een vast contract groter geworden. Dit blijkt ook uit onderzoek van analisten van de ING. Het ING Economisch Bureau heeft hierover op donderdag 18 januari 2018 informatie verstrekt.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

In 2017 is de werkloosheid met 100.000 werklozen gedaald

Het afgelopen jaar is de werkloosheid in Nederland verder gedaald. Inmiddels is 2017 het derde jaar achter elkaar waarin de werkloosheid in Nederland is afgenomen. Ten opzichte van 2016 waren er gemiddeld ruim 100.000 werklozen minder volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook daalde het aantal werklozen in de loop van 2017 steeds verder. Zo waren er in december 395.000 werklozen. Dit aantal lag 2000 lager dan een maand eerder.

WW-uitkeringen
Door de daling in de werkloosheid liep ook het aantal WW-uitkeringen terug. Het UWV heeft aangegeven dat er in de maand december 330.000 mensen met een uitkering. Dit aantal lag twintig procent lager dan het aantal werklozen in dezelfde maand in 2016. In alle leeftijdscategorieën is een afname in werklozen merkbaar. In heel 2017 werden er in Nederland 390.000 nieuwe uitkeringen verstrekt. Dit is ook 20 procent minder dan een jaar eerder.

Meer werkenden
In Nederland neemt de arbeidsparticipatie toe. De arbeidsparticipatie is in feite het aantal mensen dat daadwerkelijk aan het arbeidsproces deelneemt. Daarbij kijkt men naar de beroepsbevolking. Het aantal mensen in de leeftijd van 15 tot 75 jaar met betaald werk is gestegen in 2017. In 2017 lag het aantal werkenden in deze leeftijdsgroep gemiddeld 176.000 hoger dan in het jaar ervoor. Daarmee is de arbeidsparticipatie in Nederland voor het derde jaar op rij gestegen. In de maand december van 2017 hadden in totaal ongeveer 8,7 miljoen mensen een betaalde baan.

Getagd met ,
Geplaatst in Nieuws

Aluminiumproducent Alcoa verwacht in 2018 wereldwijd aluminiumtekort

Aluminiumproducent Alcoa denkt dat er in 2018 een tekort zal ontstaat aan aluminium. De aluminiumproducent had eerder aangegeven dat de vraag en het aanbod van aluminium in 2017 ongeveer in balans was.

Er zijn wereldwijd echter veranderingen aan de orde in de aluminiummarkt. Zo worden er hervormingen doorgevoerd bij de Chinese bedrijven die aluminium produceren. Deze producenten moeten zich houden aan strengere regels die in het land zijn ingevoerd. China maakt stappen om minder CO2 uit te stoten en kijkt daarbij ook naar de aluminiumproducenten.

De producenten van aluminium produceren naast aluminiumproducten ook veel broeikasgassen waaronder CO2. Daarom moet deze sector verschillende maatregelen door gaan voeren. Deze maatregelen zorgen er waarschijnlijk voor dat er minder aanbod zal komen van aluminium op de markt.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Nederlandse wegen interessant voor testen zelfrijdende auto’s in 2018

Het wegennetwerk van Nederland is goed voorbereid voor het testen van zelfrijdende auto’s. Uit onderzoek van adviesorganisatie KPMG blijkt dat Nederland over een gunstige infrastructuur beschikt. Ook het overheidsbeleid en de wetgeving van Nederland zijn interessant voor bedrijven die zelfrijdende auto’s willen testen op een wegennetwerk.

KPMG heeft onderzoek gedaan onder twintig landen. Van alle onderzochte landen staat Nederland op de eerste plek als het gaat om gunstige landen voor het testen ven autonome auto’s op autowegen. Nederland heeft vooral een goed onderhouden wegennetwerk volgens het onderzoek. Verder heeft Nederland veel oplaadpunten voor elektrische auto’s. Deze laadpaleninfrastructuur wordt goed onderhouden en uitgebreid. Bovendien is er veel aandacht voor research en development en zijn er veel locaties voor onderzoek en ontwikkeling langs de wegen.

Het testen van zelfrijdende auto’s wordt in Nederland niet ontmoedigd door de overheid maar juist gestimuleerd. De wet van februari 2017 is een voorbeeld van de ondersteuning die de overheid biedt op het gebied van testen van zelfrijdende auto’s op Nederlandse wegen. Die wet heeft namelijk bedrijven toestemming geboden om onder bepaalde voorwaarden het testen van autonome voertuigen op de openbare weg uit te voeren.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Hyundai belooft 45.000 extra banen in 2022

Hyundai Motor Group wil meer werknemers aannemen de komende tijd. De loonlijst van de autoproducent moet tot aan 2022 groeien met ongeveer 45.000 extra werknemers. Hyundai wil de komende vijf jaar in totaal ongeveer 22 miljard dollar gaan investeren. Deze informatie komt naar voren uit berichten van het Zuid-Koreaanse ministerie van Financiën. Persbureau Reuters publiceerde de berichten van Hyundai.

Minister Kim Dong-Yeon had afgelopen woensdag 17 januari 2018 een bezoek gebracht aan Hyundai. De overheid van Zuid-Korea vindt het belangrijk dat het goed gaat met Hyundai. De Hyundai Motor Group, waartoe ook Kia Motors behoort, heeft bevestigd dat de autoproducent inderdaad een banenplan heeft. Momenteel heeft Hyundai 68.194 werknemers op de loonlijst staan. Kia heeft daarnaast ook nog 34.752 werknemers in dienst volgens persbureau Reuters.
Volgens analisten zouden de plannen van de Hyundai Motor Group vooral moeten worden beschouwd als een gebaar naar de regering van Zuid Korea. Volgens sommige analisten zou het nog lastig worden voor Hyundai om hun beloften waar te maken.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Koninklijke Gazelle heeft meer dan vijftien miljoen fietsen geproduceerd in 2018

Koninklijke Gazelle heeft inmiddels haar vijftien miljoenste fiets geproduceerd. Het duurde ongeveer 125 jaar voordat de Nederlandse fietsenfabrikant dit productieaantal heeft bereikt. Ieder jaar worden door Gazelle ongeveer 250.000 fietsen geproduceerd. De laatste jaren is het aantal geproduceerde fietsen behoorlijk toegenomen.

De toename in de fietsenproductie zit onder andere in de stijgende vraag naar elektrische fietsen oftewel e-bikes. Ongeveer vijfendertig procent van de nieuwe Gazelles die worden verkocht is een elektrische fiets. Een woordvoerder van Gazelle geeft aan dat de kans groot is dat Gazelle meer e-bikes gaat produceren dan gewone fietsen.

Connected e-bikes
De ontwikkeling van fietsen stopt niet bij de e-bike. Er zijn nog nieuwe innovaties die worden doorgevoerd in de fietstechnologie. Zo werkt Gazelle bijvoorbeeld aan de connected e-bikes. Deze connected e-bikes zijn elektrische fietsen die uitgerust zijn met sensoren en andere slimme technologie. De fietsen bevatten straks systemen waarmee ze in realtime in verbinding staan met internet. Ook zullen er elektronische meldingen komen wanneer de fiets onderhoud nodig heeft. Verder zullen deze innovatieve fietsen ook beter worden beschermd tegen fietsendiefstal.

Getagd met ,
Geplaatst in Nieuws

Autoproducent Volkswagen behaalt verkooprecord in 2017

Het afgelopen jaar heeft de Duitse autoproducent Volkswagen een wereldwijd verkooprecord weten te behalen. In 2017 werden door de autoproducent meer dan 10,7 miljoen voertuigen verkocht. Dit is een verkoopstijging van 4,3 procent. Deze cijfers werden door Volkswagen naar buiten gebracht. De Duitse autoproducent Volkswagen wordt aangestuurd vanuit Wolfsburg en is de grootste autofabrikant van Europa. Onder Volkswagen vallen ook andere merken zoals:
• Audi,
• Porsche,
• Seat,
• Skoda
• MAN trucks
• Scania trucks

De verkoop van Volkswagen ging in bijna alle regio’s omhoog in 2017. Vooral in Rusland en Zuid-Amerika werden sterke cijfers gedraaid. De verkoop in Duitsland daalde echter een beetje in het afgelopen jaar. Het hoofdmerk van Volkswagen is uiteraard het automerk Volkswagen zelf. Van dit merk werden vier procent meer auto’s verkocht waardoor de verkoop van dit automerk uitkwam op een nieuw record van 6,2 miljoen verkochte auto’s.

Getagd met ,
Geplaatst in Nieuws

ASML haalt meer orders binnen voor EUV-machines in 2017 en 2018

ASML verkoopt meer EUV-machines. Deze machines kosten ongeveer 100 miljoen euro per stuk en kunnen op grote schaal kleinere maar krachtige chips produceren. Inmiddels heeft ASML 28 orders voor EUV-machines in haar orderportefeuille staan. Deze orders zijn gezamenlijk goed voor een omzet van 3 miljard euro.

EUV-machines
EU-machines zijn voorzien van een innovatieve technologie waarmee schakelingen op chips kunnen worden geëtst. ASML heeft de afgelopen jaren miljarden euro’s geïnvesteerd in de EUV technologie. in heel 2017 was ASML nog niet winstgevend op het gebied van de EUV-technologie. in het vierde kwartaal van 2017 draaide ASML echter wel quitte op het gebied van de EUV-machines aldus topman Peter Wennink. Door de toename in het aantal orders voor EUV-machines lijken de vooruitzichten voor 2018 in deze technologie goed. ASML zal een hogere omzet draaien door de verkoop van EUV-machines het komende jaar.

Getagd met ,
Geplaatst in Nieuws

Chipmachinefabrikant ASML draaide sterk vierde kwartaal in 2017

ASML, een grote Nederlandse chipmachinefabrikant heeft in het vierde kwartaal van 2017 goede cijfers behaald. Het bedrijf had in dat kwartaal meer omzet weten te behalen ten opzichte van de voorgaande periode. Dit was tegen de verwachting in. Het hightechbedrijf had namelijk gerekend op een teruggang in de verkopen tegen het einde van 2017. Er werden in die periode echter juist meer orders geplaatst door klanten. Dat heeft onder andere te maken met de groeiende vraag naar halfgeleiders. De omzet van ASML steeg in het vierde kwartaal naar 2,6 miljard euro. In het derde kwartaal was dit nog 2,5 miljard euro.

Eerder had ASML nog rekening gehouden met een omzet van 2,1 miljard euro. Verder viel ook de brutomarge ruim een punt hoger uit dan in de eerdere inschatting die het bedrijf hierover had gemaakt. De brutomarge kwam daardoor uit op 45,2 procent. Deze cijfers sterken het vertrouwen van ASML. Ook voor 2018 verwacht de chipmachineproducent een toename in de omzet en winst. Het bedrijf heeft voor 2020 een doelstelling genoteerd om minstens 10 miljard euro aan omzet binnen te halen. In 2017 was de omzet van het bedrijf al uitgekomen op ruim 9 miljard euro. Dit is al vijfentwintig procent meer dan in 2016. De doelstelling van 2020 komt daardoor steeds meer in zicht.

Getagd met ,
Geplaatst in Nieuws

Aantal hypotheken gestegen in december 2017

De woningverkoop is in Nederland in de maand december 2017 toegenomen met 4,4 procent in vergelijking tot de maand december 2016. Dit bericht maakte het Kadaster op woensdag 17 januari 2018 bekend. Ten opzichte van de maand november zouden in december zelfs 34,4 procent meer woningen verkocht zijn.

Hypotheken
Voor de meeste woningen die worden verkocht wordt een hypotheek afgesloten. Hoewel de afgelopen tijd de regels voor het afsluiten van een hypotheek zijn aangescherpt worden er nog steeds veel woningen verkocht en hypotheken afgesloten. De hypotheekrente staat ook aan het einde van 2017 en het begin 2018 in verhouding tot voor de economische crisis laag. Dat maakt dat veel mensen een hypotheek kunnen betalen. Wel zullen woningkopers meer eigen geld moeten inbrengen voor de aanschaf van een woning.
In december 2017 nam het aantal geregistreerde hypotheken met 4,8 procent toe op jaarbasis tot 40.184. Ook hierbij is duidelijk een stijging merkbaar ten opzichte van de maand november. Zo is er in december een sprake van een stijging van 36 procent ten opzichte van de maand daarvoor.

Getagd met ,
Geplaatst in Nieuws

Kadaster: woningverkoop in december 2017 met 4,4 procent gestegen

In de maand december van 2017 is het aantal verkochte woningen in Nederland uitgekomen op een totaal van 26.398. Dit aantal ligt 4,4 procent hoger dan het aantal verkochte woningen in dezelfde maand een jaar eerder. Ten opzichte van de maand november ligt het aantal verkochte woningen zelfs 34,4 procent hoger. In november werden nog 19.647 woningen verkocht.

In de decembermaand bleken vooral vrijstaande woningen populair onder woningkopers. Van dit type woning werden 14,1 procent meer verkocht. Appartementen bleken minder in trek bij woningzoekers. In het segment appartementen daalde de woningverkoop met 1,8 procent ten opzichte van een jaar geleden. Als men echter december met november vergelijkt dan was er duidelijk een stijging merkbaar in de verkoop van alle woningtypes.

Getagd met ,
Geplaatst in Nieuws

Fintech in opkomst in Nederland

Fintech is een sector in Nederland die aan het groeien is. Er komen steeds meer startups die zich richten op technologische oplossingen voor de financiële sector. Fintech is een woord dat bestaat uit een samenvoeging van de woorden ‘financieel’ en ‘technisch’.

Fintech bedrijven
Holland FinTech de belangenorganisatie voor fintechbedrijven beweert dat er in 2018 ongeveer 430 bedrijven actief zijn in de financieel technische markt. Het aantal bedrijven dat actief is in fintech ligt dit jaar ongeveer vijfentwintig procent hoger dan in 2016.
De nieuwe bedrijven die tot de fintech worden gerekend zijn vooral bezig met het ontwikkelen van oplossingen voor online betalen. Daarnaast zijn veel nieuwe bedrijven in deze sector ook bezig met identificatie en beveiligingsoplossingen voor bijvoorbeeld online betalingsverkeer.

Profiteren van fintech
De groei wordt door Holland FinTech een positieve ontwikkeling genoemd. Er zijn meerdere mensen die profiteren van de ontwikkelingen in de fintech. Zo profiteren de consumenten van de nieuwe financiële diensten die door fintechs worden ontwikkeld. Ook bedrijven kunnen de ontwikkelingen van fintechs er voor zorgen dat hun financiële dienstverlening beter wordt. Zo kunnen bedrijven stappen maken in de richting lean management. Door lean management en de meestal daaraan verwante automatisering worden bedrijfsprocessen doelgerichter en worden kosten bespaard.

Nederlandse concurrentiepositie
Bedrijven concurreren al lang niet meer binnen de landsgrenzen van hun eigen land. In plaats daarvan concurreren bedrijven elkaar internationaal. Dat zorgt er voor dat er meer aanbod ontstaat voor potentiële afnemers. Fintech is een sector die wereldwijd ontwikkelingen doet voor de financiële sector.
Het is goed dat ook Nederland hierin actief is. Prins Constantijn de speciale ambassadeur voor startups in Nederland geeft aan dat het ondernemerschap en de innovatie die fintech met zich meebrengt essentieel zijn voor de concurrentiepositie van Nederland in de wereldeconomie.

Getagd met , , , ,
Geplaatst in Nieuws

Wat is een ontluchtingssleutel?

Een ontluchtingssleutel is een klein handgereedschap dat wordt gebruikt om een radiator van een cv-installatie te ontluchten. Ontluchtingsleutels hebben verschillende vormen. De basisvorm is bevat een klein vleugeltje aan de bovenkant met een kleine vierkante uitsparing aan de onderkant. Er zijn echter ook varianten waarbij de ontluchtingssleutel is verbonden aan andere sleutels bijvoorbeeld een radiatorsleutel.

Toepassing van een ontluchtingssleutel
Door een radiator te ontluchten kan de lucht uit de radiator ontsnappen zodat er meer verwarmd water in de radiator kan stromen en de radiator meer warmte kan afgeven aan de omgeving. Als een radiator niet volledig warm wordt kan het dus betekenen dat er lucht in de radiator zit. In dat geval is een ontluchtingssleutel een handig gereedschap waarmee de lucht uit de radiator kan worden gehaald.

Een ontluchtingssleutel plaatst men op een ontluchtingsknop en vervolgens draait men deze open. Dit moet echter pas gedaan worden wanneer de kraan van elke radiator is dichtgedraaid. Het ontluchten van een radiator moet men echter voorzichtig doen. De radiatorsleutel moet langzaam een klein stukje linksom gedraaid worden totdat je de lucht hoort ontsnappen. Dit gaat meestal gepaard met een sissend geluid. Het is overigens verstandig om alle radiatoren te ontluchten wanneer men bijvoorbeeld een borrelende radiator heeft in de cv-installatie. Deze installatie is namelijk een gesloten systeem. Dat houdt in dat wanneer er in één radiator lucht zit er een grote kans is dat ook in andere radiatoren lucht zit. Deze zou men dan ook met een radiatorsleutel moeten ontluchten.

Door deze ontluchtingsknop open te draaien verdwijnt de lucht en wordt de radiator weer warm. Het laten ontsnappen van de lucht uit meerdere radiatoren zorgt er vaak wel voor dat de cv-ketel moet worden bijgevuld. De lucht moet namelijk wel vervangen worden door water en daarvoor is er vaak extra water nodig in de cv-leidingen en de radiatoren die hier op aangesloten zijn.

Getagd met , , , , , , , , , , , , , ,
Geplaatst in Gereedschappen

Regie woningbouw meer in handen van de overheid vanaf 2018?

Verschillende spelers op de woningmarkt merken dat er problemen ontstaan tussen de vraag naar woningen en het aanbod aan woningen. Er worden wel nieuwe woningen gebouwd maar het nieuwe woningaanbod is in bepaalde regio’s van Nederland lang niet voldoende ten opzichte van de vraag. Lokale overheden blijken hier moeilijk grip op te kunnen krijgen daardoor zal de landelijke overheid de regie meer in handen willen nemen.

Nieuwbouwlocaties
Er zullen meer woningbouwlocaties moeten worden aangewezen aan de randen van steden en dorpen. Er wordt vanuit de provincies te weinig grond aanwezen die gebruikt kan worden voor het realiseren van nieuwbouwwoningen. In drukke stedelijke gebieden is er daardoor een tekort aan nieuwbouwwoningen. De overheid zou moeten aansturen in dit proces. De vraag is of dit gaat lukken want de landelijke overheid en de regionale overheden communiceren lang niet altijd in dezelfde taal en belangen.

Klimaatneutraal bouwen
De landelijke overheid zou overigens vanuit haar voorgenomen regierol wel sturing kunnen bieden aan het klimaatneutraal en CO2 neutraal bouwen. Als dat goed lukt zullen veel nieuwbouwwoningen bijvoorbeeld een passiefhuis of nulwoning kunnen worden waarbij de klimaatbelasting vrijwel nul is. De klimaatdoelstellingen kunnen dan beter behaald worden in Nederland.

Getagd met , ,
Geplaatst in Nieuws

Wat is een radiatorsleutel of trapesiumsleutel?

Een radiatorsleutel is een handgereedschap dat door een installatiemonteur wordt gebruikt voor het indraaien en uitdraaien van ventielnippels en kraanstukken in radiatoren. Een radiatorsleutel wordt ook wel een trapesiumsleutel en is gemaakt van staal dat meestal vernikkeld is.

Toepassing radiatorsleutel
De radiatorsleutel past aan de binnenkant van de kraankoppelingen en fittingen. Hierin zitten namelijk twee nokken waar de trap (vandaar de naam trapesiumsleutel) van de sleutel tussen geplaatst kan worden. Meestal wordt een losse adapter bij de radiatorsleutel geleverd zodat de radiatorsleutel op een standaard ½” ratelsleutel gebruikt kan worden.

Verstelbare moersleutel
Eventueel kan men op de radiatorsleutel ook een steeksleutel of een verstelbare moersleutel plaatsen. Dan kan men de radiatorsleutel aandraaien of losdraaien. De radiatorsleutel heeft een getrapte vorm. Dit is niet voor niets want de getrapte vorm zorgt er voor dat één sleutel voor meerde koppelingen en maten kan worden gebruikt.

Inbussleutel
Veel koppelingen aan de binnenkant van kranen zijn overigens van vorm veranderd en bevatten een zeskantige uitsparing. In dat geval kan men een passende inbussleutel gebruiken. Dat maakt het voor de meeste klussers makkelijker omdat niet iedereen een radiatorsleutel in zijn of haar gereedschapskist heeft liggen.

Getagd met , , , , , ,
Geplaatst in Gereedschappen

Woningbouw in 2017 met tien procent gestegen

Woningbouwers en projectontwikkelaars hebben in 2017 in totaal een tiende meer nieuwe koopwoningen verkocht ten opzichte van 2016. De vraag naar nieuwe woningen kan echter maar nauwelijks worden ingevuld. Op dinsdag 16 januari 2018 gaf de NVB aan: ”Hoe mooi het ook lijkt, de verkoopcijfers schieten schromelijk te kort”. De NVB is de branchevereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers.

In 2017 kwam de verkoop van bouwbedrijven uit op 36.430 huizen. Dit aantal had echter volgens de brancheorganisatie wel op 50.000 woningen terecht kunnen komen. Er is voldoende vraag naar woningen alleen de markt raakt oververhit. De prijs die gemiddeld voor een nieuwbouwwoning betaald moet worden is in Nederland ongeveer met tien procent toegenomen. Daardoor kost een gemiddelde koopwoning ongeveer 282.000 euro. Met name in de Randstad zou de woningmarkt ”zwaar oververhit” zijn volgens NVB-directeur Nico Rietdijk. In die regio is de vraag naar woningen veel groter dan het aanbod. Dit zorgt voor bijzondere situaties.

Zo is de woningverkoop in Noord-Holland in 2017 met ongeveer acht procent gedaald terwijl in die provincie er zeer veel vraag is naar woningen. De woningbouwers hebben te weinig aanbod ten opzichte van de vraag en moeten daardoor steeds vaker ‘nee’ verkopen. De komende tijd moet het woningaanbod in Nederland fors groeien om aan de vraag te kunnen voldoen. Dit is echter niet eenvoudig want in dichtbevolkte gebieden is eenvoudig te weinig ruimte voor nieuwe bouwkavels. Daarom wordt bestaande utiliteit omgebouwd tot woningen. Dit is echter een voorbeeld van een creatieve oplossing.

Er worden meer oplossingen bedacht om de woningtekorten op te lossen zoals het bouwen van waterwoningen. Het bouwen van waterwoningen zorgt echter weer voor andere problemen omdat niet overal waterwoningen gebouwd kunnen worden vanwege de verkaveling en bestemmingsplannen. In Nederland moet zowel vanuit de markt als vanuit de overheid wat gebeuren om de problemen in de woningbouw aan te pakken. De overheid zou hierin meer de regierol moeten opnemen.

Getagd met ,
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!