Technisch Werken

BBL kandidaten voor de techniek gezocht door Technicum uitzendbureau in februari 2020

Het VCU gecertificeerde technische uitzendbureau Technicum is onderdeel van USG People en is actief op de technische arbeidsmarkt. Dat betekent dat Technicum een goed beeld heeft van de ontwikkelingen in de techniek vooral op het gebied van personeel. Het valt op dat de afgelopen jaren veel tijd en geld is gestoken in de ontwikkeling van nieuwe vakkrachten in de techniek. Deze ontwikkeling zet ook in 2020 door. Daarom heeft Technicum uitzendbureau ook in dit jaar behoefte aan technisch personeel of aankomende technische vakkrachten.

De ontwikkeling van geen-kennis van de techniek naar een echte techneut draait vooral om kennis. Je moet weten welke opleiding het beste bij je past en waar je die kunt volgen. Vooral BBL is populair in de techniek. BBL-opleidingen zijn namelijk praktijkgericht en toepassingsgericht. Daarom kiezen veel aankomende technische vakkrachten voor een mbo-opleiding in een BBL variant. Ben je benieuwd welke BBL opleiding het beste bij jou past neem dan contact op met Technicum via de knop BBL Technicum in de menubalk op deze website.

Getagd met ,
Geplaatst in Nieuws

Technisch personeel gezocht door Technicum in februari 2020

De maand februari is bijna voorbij en er staan nog steeds veel vacatures open in de bouw en de techniek. Hoewel de bouwsector de afgelopen tijd te maken heeft gehand met een aantal tegenslagen lijkt de vraag naar bouwpersoneel nog steeds groot op de arbeidsmarkt. Dat komt omdat veel bouwprojecten waarvoor oorspronkelijk een bouwvergunning is verleend nog niet zijn afgerond. Daarnaast is het ook zo dat veel mensen besloten hebben om hun woningen energiezuiniger te maken en te renoveren. Er komen meer renovatieprojecten los en dat is goed voor de bouwbranche maar ook voor de installatiebranche. Er worden installatiemonteurs en elektromonteurs ingezet op projecten die gericht zijn op een duurzame energievoorziening.

Technicum uitzendbureau krijgt deze vacatures allemaal binnen via haar opdrachtgevers. Daardoor heeft deze VCU gecertificeerde technische uitzendorganisatie een goed beeld van de ontwikkelingen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Heb je ook interesse in het vacatureaanbod van Technicum klik dan op de knop ‘Vacatures Technicum’. Deze knop tref je aan in de menubalk. Ook kun je rechtstreeks een mail sturen via het contactformulier als je vragen hebt.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Energierekening zal vanaf 2020 gaan stijgen door investeringen in energienet

In de komende tien jaar zullen huishoudens een hogere energierekening krijgen. De stijging heeft te maken met de investeringen die netbeheerders moeten doen in het energienet. Het energienet in Nederland zal de komende tijd namelijk aanzienlijk moeten gemoderniseerd. Deze modernisering is nodig omdat steeds meer huizen en bedrijven zelf elektrische energie opwekken. Daardoor wordt het elektriciteitsnet met name zwaar belast. Er zal ook een oplossing moeten worden bedacht voor de aardgasleidingen die in de grond zitten. Mogelijk worden deze leidingen benut voor het transport van waterstof. Dan moeten woningen echter wel worden voorzien van waterstofketels. Ook dan ontstaat er een probleem op het gebied van elektriciteit. Voor het opwekken van duurzame groene waterstof is namelijk veel elektrische energie nodig.

Per jaar zal een consument een stijging van enkele tientjes gaan merken op de energierekening. Dat heeft Stedin-directeur Marc van der Linden benoemd in een vrijdag verschenen interview dat gepubliceerd is in het AD. De komende jaren zal er volgens hem nog ongeveer 25 tot 30 miljard euro nodig zijn om het elektriciteitsnetwerk in Nederland goed te onderhouden en tevens sterker te maken om meer elektrische energie te transporteren. Daar zullen verschillende bedrijven mee te maken krijgen. Hoogspanningsnetbeheerder TenneT zal de komende tijd bijvoorbeeld 10 miljard euro moeten investeren in het energienet. Via een woordvoerder heeft Stedin bevestigt dat een groot deel van die investeringen van de netwerkbedrijven uiteindelijk als kostenpost op de energierekening van consumenten en bedrijven terechtkomen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Nederland maakte stappen in de circulaire economie in 2018

De circulaire economie is een belangrijk speerpunt in het duurzaamheidsbeleid van de overheid. In een circulaire economie worden geen nieuwe grondstoffen gebruikt maar worden bestaande producten hergebruikt of gerecycled. Op die manier wordt het milieu gespaard. minder grondstoffen betekent ook meer duurzaamheid. In 2018 consumeerden inwoners in Nederland ruim 20 procent minder materialen ten opzichte van het jaar 2000.

Dat zijn goede cijfers als men Nederland op dit gebied vergelijkt met andere landen in de Europese Unie. Per inwoner is de materiaalconsumptie in Nederland lager dan het gemiddelde in de Europese Unie (EU). Daardoor is de zogenoemde grondstofvoetafdruk per inwoner kleiner in Nederland. Dit bericht heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag 21 februari 2020 bekend gemaakt in de publicatie Circulaire economie in Nederland. In de periode tussen 2000 en 2018 lag de materiaalconsumptie in Nederland al behoorlijk lager dan in de landen België en Duitsland en veel andere Europese landen.

Een paar landen doen het echter beter dan Nederland op dit gebied. Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Italië hadden volgens het CBS een lagere materiaalconsumptie dan Nederland. Het CBS heeft met haar berekening van materialen rekening gehouden met zowel de grondstoffen als materialen die verwerkt zijn in producten. Verder deelt het CBS materialen in een aantal verschillende groepen. Biomassa is de eerste groep waarin verschillende natuurlijke producten worden benoemd zoals hout maar ook voedingsmiddelen zoals melk, fossiel stoffen zijn bijvoorbeeld aardgas, benzine, diesel maar ook kunststoffen en plastics. Metaal en metaalproducten zoals machines maar ook voertuigen zoals fietsen en auto’s. De laatst groep is niet-metaal mineraal zoals zand en beton.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Tesla mag bomenkap van rechter hervatten voor bouw fabriek in 2020

Kort gelden had de Duitse rechtbank in een uitspraak bepaald dat de bomenkap op het terrein voor de toekomstige Teslafabriek moest worden gestaakt. Inmiddels heeft de rechter bepaald dat de bomenkap toch door mag gaan. Deze beslissing is donderdagavond gevallen. Nu mag Tesla toch doorgaan met bomen verwijderen op het terrein in de buurt van Berlijn waar de Amerikaanse autoproducent zijn eerste Europese ‘gigafabriek’ wil bouwen. Dit bericht is een klap in het gezicht voor de milieuactivisten die een rechtszaak hadden aangespannen tegen Tesla omdat de bomenkap te stoppen.

Het is nog onduidelijk of de bouw van de fabriek definitief doorgaat. Er zijn verschillende voorstanders en tegenstanders. Officieel moet Tesla nog een formele toestemming ontvangen. Het werk wat Tesla verricht voor de bouw van de fabriek is voor het risico van de autoproducent zelf. Als de bouw slaagt zal de fabriek van Tesla in Grünheide de vierde zogeheten gigafabriek worden van Tesla. In deze fabriek zullen op grote schaal elektrische auto’s en accu’s gebouwd kunnen worden. Op dit moment heeft Tesla al twee andere grote fabrieken staan in de Verenigde Staten. De derde gigafabriek is op dit moment net klaar en staat in het Chinese Sjanghai.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Koopwoningen 6,3 procent duurder in januari 2020

In de eerste maand lagen de prijzen van bestaande koopwoningen 6,3 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit bericht werd bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster op vrijdag 21 februari 2020. De prijzen van woningen lagen ten opzichte van 2013 aanzienlijk hoger. Ten opzichte van 2013 wat als dieptepunt wordt beschouwd op de woningmarkt liggen de prijzen voor woningen gemiddeld al 44 procent hoger in Nederland.

Afgelopen maand werden 17.525 woningen verkocht. Dat is echt een aanzienlijke stijging ten opzichte van vorig jaar. De stijging in januari 2020 ten opzichte van januari 2019 komt uit op 16 procent. De Rabobank had eerder deze week aangegeven dat de woningprijzen verder zullen doorstijgen. Deze bank gaat er vanuit dat de koopwoningen in 2021 ongeveer 25.000 euro gemiddeld duurder worden ten opzichte van 2019. Desondanks is de bank wel van mening dat de prijzen van woningen minder sterk zullen stijgen de komende tijd. Het tekort aan koopwoningen zorgt er echter nog wel voor dat de prijzen gestuwd worden.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Rabobank verwacht prijsgroei in de woningmarkt in 2020 door beperkt aanbod

De economen van de Rabobank verwachten dat de komende tijd minder woningen beschikbaar komen op de woningmarkt. Dat heeft voornamelijk te maken met de beperkte nieuwbouw in Nederland. Door een beperkte nieuwbouw wordt het aanbod aan woningen eenvoudigweg niet groter. Bovendien staat de hypotheekrente nog steeds erg laag. Dat zorgt er voor dat veel mensen nog we behoorlijke bedragen kunnen lenen. De woningen die te koop komen te staan worden daardoor in de praktijk vaak nog voor forse bedragen verkocht.

Deze ontwikkeling was in 2019 al duidelijk merkbaar maar zal ook dit jaar en wellicht in het komende jaar doorzetten. De koopkracht van veel mensen gaat volgens de Rabobank omhoog. De stijgende cao-lonen zullen er voor zorgen dat potentiële huizenkopers ook meer kunnen lenen. Ook dit kan een opdrijvend effect hebben op de woningmarkt. Er zijn echter ook zorgen. Zo is de economische groei in Nederland maar ook in de rest van Europa redelijk tot stilstand gekomen. Dat zorgt er voor dat veel mensen voorzichtiger zijn geworden in hun uitgaven. Dit kan een effect hebben op de woningmarkt.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Vacature technisch logistiek medewerker februari 2020

Ben jij een metaalmedewerker en zou je dit werk graag willen combineren met logistieke werkzaam dan heeft Technicum de ideale allround functie voor jou.
Als logistiek metaalmedewerker ga je aan de slag met het monteren van deurmodules. Hierbij komen verschillende onderdelen samen van plaatwerk tot en met onderdelen die verspaand zijn. Het is een functie waarbij je ook logistieke taken krijgt. Het in de gaten houden van de voorraad en de telling van producten/halffabricaten valt in jouw takenpakket. Het is belangrijk dat je goed het overzicht kan houden.

Wie ben je?
- Je hebt minimaal een afgeronde MBO-opleiding niveau 2in de richting van techniek en/of logistiek
- Je hebt ervaring in montagewerk
- Je vindt kwaliteit belangrijk en kan nauwkeurig werken
- Je hebt technisch inzicht

Over het bedrijf?
Onze klant is een grote toeleverancier van halffabricaten en samengestelde modules voor verschillende sectoren. Het bedrijf levert onder andere producten aan bedrijven in de medische, laboratorium en defensiemarkt. Daarnaast levert het bedrijf ook producten voor diverse hoogwaardige machinebouwers. De organisatie hecht een grote waarde aan zijn leverbetrouwbaarheid en heeft een hoog kwaliteitsniveau en afwerkingsniveau. Voor de organisatie zijn kwaliteit, precisie en klantvriendelijkheid de belangrijkste kernwaarden.

Wat bieden wij jou?
- Een marktconform salaris
- Reiskosten vergoeding
- Goede secundaire arbeidsvoorwaarden
- Opleidingsmogelijkheden
- Een dienstverband voor bepaalde tijd met uitzicht op een vast contract
- Een uitdagende werkomgeving waar eigen initiatief en zelfstandigheid wordt gewaardeerd
- Hoge kwaliteit werkkleding en indien nodig de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen

Solliciteren?
Heb je interesse in deze vacature neem dan contact op met Technicum Leeuwarden op nummer 058 2945090 of klik op de knop vacatures Technicum in de menubalk.

Getagd met ,
Geplaatst in Solliciteren

In 2021 zal een koophuis gemiddeld 25.000 euro duurder zijn dan in 2019

De komende tijd gaan de prijzen van woningen nog verder omhoog. Dat is de inschatting van de Rabobank. Volgens economen van deze bank zullen koopwoningen in 2021 gemiddeld ongeveer 25.000 euro duurder zijn dan in 2019. Dit bericht werd woensdag 19 februari 2020 bekend gemaakt op basis van een analyse die de onderzoekers hebben gedaan met betrekking tot de woningmarkt. De prijsstijging op de woningmarkt zal in de komende jaren wel verder afvlakken. Omdat er echter weinig huizen te koop staan zal deze afvlakking maar beperkt zijn.

De vraag naar woningen blijft het aanbod overstijgen. In 2020 verwachten economen van de Rabobank een gemiddelde prijsstijging van 5,5 procent en voor 2021 een stijging van 2,5 procent. Volgens deze economen is dat omgerekend een stijging van 25.000 euro in twee jaar tijd. Rabobank-econoom Lisanne Spiegelaar bevestigd in een toelichting dat het beperkte aanbod van huizen zorgt voor opwaartse prijsdruk. Bovendien zal het aantal huishoudens de komende jaren groeien en de vraag naar huizen is al groot in 2020.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

70.000 Jongeren zonder diploma hadden geen baan in 2019

In 2019 hadden ongeveer 181.000 Nederlanders in de leeftijd van 15 tot 27 jaar geen diploma. Van deze groep hadden in totaal ongeveer 70.000 mensen geen werk. Dit bericht werd woensdag 19 februari 2020 door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend gemaakt. Van deze groep van 70.000 niet-werkende jongeren waren 32.000 in 2019 tevergeefs op zoek naar een baan. Daarnaast konden 23.000 jongeren niet werken vanwege een beperking of ziekte. Daardoor bleven in totaal ongeveer 39.000 jongeren over die lieten weten niet te willen of kunnen werken.

Als men kijkt naar de personen in de leeftijd tussen 15 en 27 die wel een diploma hadden en geen onderwijs volgden dan liggen de verhoudingen geheel anders. Deze groep bestond uit 625.000 mensen. Van deze groep hadden ongeveer 66.000 personen geen werk. Het hebben van een diploma is belangrijk voor de loopbaan op de arbeidsmarkt. Personen die niet in bezit zijn van een diploma hebben geen startkwalificatie en werken daardoor vaak op een lager beroepsniveau dan jongeren die wel over een startkwalificatie beschikken. Volgens het onderzoekt werkt 87 procent van de jonge vrouwen zonder diploma op beroepsniveau 1 of 2. Ook onder mannen is een dergelijke ontwikkeling te zien. Ongeveer 91 procent van de mannen werkt in beroepsniveau 1 of 2. Hierbij kun je denken aan beroepen zoals verkoopmedewerker, vakkenvuller en productiepersoneel in fabrieken.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Ongeveer drie kwart van de eigenaren van een elektrische auto vindt rijbereik in 2020 voldoende

Een grote meerderheid van de eigenaren van een volledige elektrische auto in Europa vind het maximale rijbereik van hun auto voldoende voor het dagelijkse gebruik. Dit komt naar voren uit een rapport dat woensdag 19 februari 2020 is gepubliceerd. Het rapport kwam tot stand door een onderzoek van New Motion. Deze organisatie valt onder Shell en is verantwoordelijk voor laadinfrastructuur van elektrische auto’s. Het onderzoek werd gehouden onder meer dan 5.500 deelnemers uit verschillende Europese landen. Hiervan kwam echter de helft uit Nederland.

In de onderzoeksresultaten van New Motion staat dat 71 procent van de bestuurders van een volledig elektrische auto deze prima dagelijks kan gebruiken. Ongeveer 86 procent van de eigenaren van een elektrische auto heeft aangegeven dat ze weten hoe ze het maximale uit hun voertuig kunnen halen. Daaruit blijkt dat de bestuurders van elektrische voertuigen voldoende kennis hebben van elektrisch rijden. Ruim de helft van de eigenaren van een elektrische auto heeft voor de aanschaf van het voertuig al onderzoek gedaan naar het gebruik van elektrische auto’s.

Ook geld is een belangrijke factor voor veel elektrische rijders. In totaal geeft 62 procent van de eigenaren van een elektrische auto aan dat geld besparen uiteindelijk de belangrijkste drijfveer is geweest om elektrisch te gaan rijden. Ook in België is dat het geval. In Frankrijk en Duitsland wordt juist het rijplezier genoemd als belangrijkste reden om een elektrische auto aan te schaffen. Alleen de Britten noemden de bijdrage aan een beter milieu van doorslaggevend belang voor de keuze om een elektrische auto aan te schaffen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Tweede Kamer stemt voor CETA op dinsdag 18 februari 2020

Een kleine meerderheid heeft dinsdag 18 februari 2020 in de Tweede Kamer ingestemd met CETA. Dit is een handelsverdrag waarin afspraken zijn vastgelegd waarmee de handel tussen de Europese Unie en Canada wordt gereguleerd. Dinsdag gingen de partijen VVD, CDA, D66, ChristenUnie en Groep-Van Haga akkoord met het handelsverdrag. Het grootst deel van de oppositie was tegen het handelsverdrag. Ook de PvdA stemde niet in met CETA. Dat is opmerkelijk want tijdens het vorige kabinet hat juist die partij de minister geleverd die het CETA-verdrag had uitonderhandeld.

Minister van Buitenlandse Handel Sigrid Kaag had na afloop van de stemming. Aangegeven dat het belangrijk is dat de stemming door de Tweede Kamer goed is afgelopen. Nu moet CETA nog door de Eerste Kamer worden beoordeeld. Dat wordt echter lastig. Doordat de PvdA niet mee lijkt te werken aan CETA wordt het moeilijk om het CETA-voorstel ook in de Eerste Kamer te laten overleven. De kans bestaat dat het handelsverdrag alsnog strand in de Eerste Kamer. In de senaat komen de coalitiepartijen zes zetels tekort voor een meerderheid. De route langs Groep-Otten, 50PLUS en SGP is niet vanzelfsprekend: SGP en 50PLUS stemden in de Tweede Kamer tegen en Groep-Otten is nog niet overtuigd van het nut van CETA.

Getagd met ,
Geplaatst in Nieuws

ASML wil een eigen cao voor de 13.000 werknemers vanaf 2020

De Chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven heeft aangegeven dat ze een eigen collectieve arbeidsovereenkomst wil voor haar medewerkers. Dat betekent dat het bedrijf uit de sector-cao Metalektro wil gaan stappen. Philips en NXP hebben ook een eigen cao en vallen daardoor ook niet onder de Metalektro-cao. De komende tijd krijgen de medewerkers die werken voor ASML een grote vragenlijst. Doormiddel van deze vragenlijst kunnen de medewerkers aangeven welke aspecten ze graag terug willen zien in de collectieve arbeidsovereenkomst van ASML.

ASML heeft ongeveer dertienduizend werknemers in dienst. Daardoor wordt het een hele klus om met alle wensen van de werknemers in het bedrijf rekening te houden. Het zal daarom nog wel even duren voordat de inhoud van een ASML-cao bekend wordt. Volgens de woordvoerder van ASML biedt de ASML-cao nieuwe kansen. De vakbond CNV is echter bang dat de ASML cao wordt gebruikt om ruimte te bieden voor prestatiebeloning. Dat is niet wat de vakbond graag zou willen. Toch zijn er ook vakbonden positief. Zo heeft de Vakbond De Unie aangegeven dat het belangrijk is dat werknemers worden meegenomen in de ontwikkeling van de cao van ASML. Door de input van de werknemers mee te nemen komen werknemers aan het roer te staan. Dat is een positieve ontwikkeling.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Bouw en infrasector hebben ook begin 2020 last van de PFAS-norm

Eind 2019 werd duidelijk dat de stikstofwetgeving en de PFAS-norm voor problemen zou zorgen in de bouwsector en de infrasector. Bouwprojecten liepen vertraging op vanwege het feit dat verschillende bouwvergunningen opnieuw werden beoordeeld. Een deel van de bouwprojecten en infraprojecten kon in het geheel niet doorgaan omdat de stikstofnorm of de PFAS-norm werd overschreden. De overheid heeft daarom besloten om de stikstofnorm en de PFAS-soepeler te maken. De norm voor de aanwezigheid van PFAS in de bouwgrond werd in december 2019 aangepast.

Toch zijn de gevolgen van de strenge normen ook in 2020 goed merkbaar. De vertragingen hebben voor hogere kosten gezorgd. Dit werd bekend gemaakt door de brancheorganisatie Bouwend Nederland. Deze organisatie hield een enquête onder ruim 350 bedrijven. Uit dit onderzoek werd duidelijk dat de bouw en infrasector last hebben van de vertragingen en hogere kosten die voortkomen uit de nieuwe PFAS-norm. De nadelige effecten zijn volgens Bouwend Nederland vooral merkbaar in lopende projecten. Het verplaatsen van grond kost meer maar deze hogere kosten kunnen niet altijd worden doorberekend aan de opdrachtgevers. Vaak zijn de prijzen voor het verwijderen van bouwgrond al in offertes vastgelegd en moeten bouwbedrijven en infrabedrijven de hogere kosten zelf dragen. Dat kan voor problemen zorgen.

Getagd met ,
Geplaatst in Nieuws

General Motors (GM) stopt in 2021 met het merk Holden

In 2021 gaat General Motors (GM) stoppen met het merk Holden. Doordat deze autoproducent stopt met dit automerk wordt ook duidelijk dat GM gaat vertrekken uit de landen Australië en Nieuw-Zeeland. Dit is niet de enige beslissing die GM heeft genomen. de fabriek heeft ook besloten om haar fabriek in Thailand af te stoten. Dit werd duidelijk op maandag 17 februari 2020 toen het bedrijf een reorganisatie heeft aangekondigd. GM heeft al een koper gevonden voor de fabriek in Thailand. De nieuwe eigenaar wordt de Chinese fabrikant Great Wall. Het is niet de eerste overname die een Chinese organisatie heeft gedaan van GM. Eerder namen de Chinezen al een GM-fabriek in India over.

Doordat GM een aantal fabrieken heeft laten overnemen wordt duidelijk dat deze autoproducent zich de komende tijd gaat richten op de productie en verkoop in Noord- en Zuid-Amerika, China en Zuid-Korea. Volgens CEO Mary Barra gaat GM zich in de toekomst richten op landen die de juiste strategie voor een rendabele bedrijfsvoering hebben. De komende tijd wordt door GM meer aandacht besteed aan elektrisch rijden en autonoom rijden. Dat vereist investeringen en een specifiek beleid. Er moeten kosten worden bespaard en investeringen worden gedaan. Net als andere bedrijven in de automotive zijn er voor GM de komende tijd veel uitdagingen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Technicum zoekt onderhoudsmonteurs met mechatronica in februari 2020

Uitzendorganisatie Technicum heeft vanuit haar opdrachtgevers verschillende vacatures ontvangen voor onderhoudsmonteurs. Het valt daarbij op dat veel opdrachtgevers aan hun sollicitanten vragen of ze een opleiding mechatronica hebben afgerond. De opleiding mechatronica biedt een leerling kennis van zowel mechanische techniek als van elektrotechniek en elektronica. Een monteur met de opleiding mechatronica heeft brede achtergrond in de onderhoudstechniek waardoor hij of zij een groot deel van de eerstelijnsstoringen kan oplossen. Dat is voor veel bedrijven in de procestechniek en de machinebouw een hele gewenste achtergrond omdat een monteur daardoor allround inzetbaar is.

Technicum heeft verschillende vacatures open staan voor mechatronicamedewerkers. Deze vacatures staan open in heel Nederland. Ben je benieuwd naar het vacatureaanbod bij jou in de buurt neem dan contact op met Technicum. Via de knop ‘Vacatures Technicum’ krijg je een totaaloverzicht van vacatures van Technicum. Daarbij kun je ook specifiek een selectie maken zodat je alleen de vacatures bij jou in de buurt krijgt te zien. Wil je de opleiding mechatronica in BBL vorm volgen klik dan op ‘BBL Technicum’.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Wat is employer branding?

Het employer brand is het merk van een werkgever en met name de manier waarop mogelijk sollicitanten een organisatie bekijken vanaf de arbeidsmarkt. Binnen de huidige krapte op de arbeidsmarkt (UWV, 2019) is het voor een organisatie enorm van belang om na te denken hoe ze zich willen profileren richting mogelijke sollicitanten, maar ook om het huidige personeel te kunnen behouden. Onderstaande tekst is aangeleverd door Tjerk van der Meij student Personeel en Organisatie aan de NHL. De tekst beschrijft het doel van employer branding en de effecten daarvan zowel binnen de organisatie als daarbuiten.

Doel van employer branding
Employer branding staat in grote lijnen voor de inspanningen van een organisatie om zo aantrekkelijk mogelijk over te komen op potentiële kandidaten op de arbeidsmarkt en op het huidige personeelsbestand. Deze inspanningen gebeuren zowel intern, als extern van de organisatie. Het doel van employer branding is om zo interessant mogelijk over te komen als organisatie, maar ook om je te kunnen onderscheiden van de concurrent. Je wilt als bedrijf een zo interessant mogelijke brand (merk) over brengen op kandidaten en werknemers. Employer branding ligt in het verlengde van werving & selectie, wat in een ruime arbeidsmarkt vaak voldoende is om personeel te kunnen vinden. Employer branding brengt HR en Marketing meer samen. Er wordt niet alleen gewerkt vanuit een werving & selectieproces. In het brandingsproces is reclame, branding en imago ook van significant belang. Het doel van employer branding is ook het creëren van een voorkeurspositie. Je wilt potentiële medewerkers proberen te “lokken” naar de organisatie en je huidige personeelsbestand behouden. Door een branding strategie op te zetten, stuurt een organisatie op het behalen van deze doelen. Door deze branding wil de organisatie zich aantrekkelijk maken op de arbeidsmarkt.

Interne en externe effecten van employer branding
Zoals eerder werd geschreven werkt employer branding op 2 lagen. Het werkt intern op het huidige personeelsbestand (motiveren, behouden, binden en boeien), maar ook extern (uitdragen van employer brand, personeel aantrekken).

Intern:
Het employer brand geeft de werknemers betekenis over de identiteit en de cultuur van de organisatie. Hierdoor zet de medewerker zich in voor de missie en visie van de organisatie. Dit is van belang om de gedeelde doelen en waarden (shared values) gelijk stemmig te houden. Uit deze organisatiecultuur en –identiteit komt de employer brand loyaliteit voort. Door de identiteit en de gedeelde cultuur wordt bepaald hoe loyaal en werknemers aan de organisatie is. Deze loyaliteit resulteert in de productiviteit van de werknemer.

Extern:
Door het extern uitdragen van een employer brand worden ten eerste sollicitanten bekend met de organisatie (awareness). Doordat de sollicitanten op deze wijze bekend worden met de organisatie, volgt op de awareness de beeldvorming van de sollicitant. Dit resulteert op de aantrekking van de potentieel werknemer tot de organisatie. Binnen de externe employer branding probeert een organisatie eerst awareness te kunnen maken. Vervolgens zal het beeld van de organisatie voor de kandidaat goed moeten zijn. Tot slot zal de aantrekkingskracht hoog moeten zijn. Deze aantrekkingskracht is persoonsgebonden, deze verschilt afhankelijk van bijvoorbeeld de wensen en doelen van een kandidaat. Wanneer een organisatie een goede awareness en een positief beeld van de organisatie weet over te brengen, zal de aantrekking van sollicitant tot de organisatie beter zijn. Hierin kan de organisatie de 3 factoren van externe employer branding beïnvloeden.

Bronnen:
UWV. (2019). Moeilijk vervulbare vacatures. Opgehaald van UWV.nl
Ministry of marketing. (2019, April 18). Wat is employer branding en wat is het effect? Opgehaald van Ministryofmarketing.nl

Getagd met , , ,
Geplaatst in Management

Elektrische auto opladen met laadkabels over de stoep

Het opladen van elektrische auto’s zorgt weer voor een ander straatbeeld met andere ‘problemen’ dan het tanken van diesel- en benzinevoertuigen. Doordat er meer oplaadpunten komen en deze oplaadpunten voor elektrische auto’s ook meer in woonwijken verschijnen komen er nieuwe situaties op de openbare weg. Denk hierbij aan het opladen van elektrische auto’s op een openbare parkeerplek voor een woning. In dat geval kunnen laadkabels worden gebruikt die over een deel van de stoep worden geplaatst. Het opladen van een elektrische auto kan een paar uur in beslag nemen. Daardoor blijven de kabels vrij lang op de stoep liggen. Niet iedereen is hier blij mee. Er zijn mensen die de kabels gevaarlijk vinden omdat mensen er over kunnen struikelen. Vooral mensen die moeilijk kunnen zien of moeilijk ter been zijn kunnen de kabels heel hinderlijk of zelfs gevaarlijk vinden.

Verschillende gemeenten in Nederland zijn in 2020 druk bezig om oplossingen te zoeken voor deze situatie. Sommige gemeenten vinden het aanbrengen van stroomkabels richting een voertuig geen probleem omdat het voertuig wordt opgeladen met duurzame energie. Deze gemeenten willen geen verbod op het aanbrengen van kabels over de stoep omdat daardoor de verduurzaming in de knel zou kunnen komen. Er zijn echter ook gemeenten waar er een verbod heerst op het aanbrengen van deze kabels zoals de gemeente Wijchen en ook Utrecht is er een verbod.

Juridisch gezien is het aanbrengen van een kabel over de stoep om je elektrische auto op te laden niet anders dan wanneer je met een verlengsnoer over je stoep je stofzuiger van stroom gaat voorzien zodat je jouw auto kunt stofzuigen. Dat geeft kennisplatform CROW aan in een reactie. Dit kennisplatform adviseert gemeenten over dit onderwerp. De gemeente is niet verantwoordelijk voor de kabels maar wel de eigenaar van de auto. Deze eigenaar is verantwoordelijk voor de veiligheid van de kabels en de schade die door deze kabels kan ontstaan.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

Bomenkap op terrein voor Teslafabriek in Duitsland wordt in februari 2020 gestopt

De bouw van de Teslafabriek in Duitsland is nog niet gestart. Wel is ben bezig om het bouwterrein klaar te maken voor de bouw van deze fabriek in de buurt van Berlijn. Daarvoor worden vele bomen gekapt. Althans daarvoor werden vele bomen gekapt want de bomenkap werd per direct stilgelegd door de rechtbank in Duitsland. Afgelopen zondag werd deze beslissing genomen door de rechter. De rechtszaak was aangespannen door lokale milieuactivisten.

Verschillende landen in Europa zouden graag een nieuwe Teslafabriek willen hebben. De afgelopen maanden werd echter duidelijk dat Tesla een fabriek wil bouwen in Gruenheide in Duitsland. Daar zouden elektrische auto’s en batterijen worden geproduceerd. Het bericht over de bouw van de fabriek werd door Elon Musk in november 2019 bekendgemaakt. In Duitsland was men zeer verheugd over de bouw van de fabriek. Toch heeft Tesla formeel geen toestemming ontvangen om de grote fabriek te bouwen. De voorbereidende werkzaamheden die op dit moment worden gedaan zijn voor het risico van Tesla. De bomenkap werd echter wel met toestemming gedaan. Voor de bouw van de fabriek zou een bos van 92 gekapt moeten worden. De rechter heeft echter besloten om de kap nu stil te leggen. Anders zouden alle bomen al gekapt worden.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws

IMF: laatste weken van februari 2020 cruciaal voor inschatting economische impact van coronavirus

De komende twee weken zal duidelijk worden wat precies het effect is van het coronavirus op de economie. De economische gevolgen van het virus zijn op dit moment al merkbaar maar het effect op de economie kan nog groter worden. Het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Kristalina Georgieva heeft aan de zakenzender CNBC bekend gemaakt dat de komende weken duidelijk zal worden of de fabrieken in China weer volledig zullen draaien.

Door het coronavirus is de productie van verschillende fabrieken in China tijdelijk stopgezet. Daardoor worden onder andere minder auto’s geproduceerd. De fabrieken die auto’s produceren zijn bovendien afhankelijk van fabrieken waar onderdelen worden gemaakt. Ook die fabrieken hebben productievertraging opgelopen. Dit heeft allemaal effect op de economie van China. Na de nieuwjaarsvakantie worden veel fabrieken weer opgestart.
Echter is dat ook een situatie waarin de meeste risico’s ontstaan. Arbeiders uit verschillende regio’s komen dan bij elkaar waardoor het coronavirus zich verder kan verspreiden. In totaal zijn nu over de hele wereld 67.000 mensen besmet met het virus. Ten gevolge van het virus zijn al 1.523 mensen overleden. Het grootste deel van de patiënten woont in China en wordt daar verpleegd.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws