Generieke poortinstructie op bouwprojecten

De bouw- en installatiesector gaat vanaf 1 april werken met een Generieke Poortinstructie (GPI). Dit is een veiligheidsinstructie (bovenop Basisveiligheid VCA) die alle medewerkers die een bouwplaats willen betreden, vooraf moeten hebben gevolgd en waarover een toets moet worden afgelegd. Het doel: een hoger veiligheidsniveau.

Voor wie geldt de GPI?
De GPI geldt voor álle medewerkers die werkzaamheden verrichten op een bouwplaats: hoofdaannemers, onderaannemers, toeleveranciers, ingehuurde krachten, opdrachtgevers, vertegenwoordigers en ingenieursbureaus. Bezoekers, die onder begeleiding een bouwplaats op gaan, hoeven niet in het bezit te zijn van een GPI, maar kunnen gratis een speciale veiligheidsfilm bekijken via de website gpi.explainsafe. Als je een werkplekinspectie gaat uitvoeren kan het noodzakelijk zijn om de film te bekijken.

Online instructie en toets
De medewerker volgt via internet (thuis, via de smartphone of bij ons op kantoor) een instructie en doet aansluitend een toets, vóórdat hij naar de bouwplaats komt. De instructie duurt ongeveer 15 minuten en bestaat uit videofragmenten. De toets bestaat uit 10 vragen. De instructie is in zes talen te volgen en de toets is in 17 talen te maken. De kosten voor een inlogcode bedragen € 8,75 excl. BTW. Met 1 inlogcode kan een medewerker 3 maal de toets afleggen. Wie de eerste keer zakt, heeft dus nog twee pogingen over.

Certificaat en geldigheid
Wanneer de medewerker de toets succesvol heeft afgerond (minimaal 8 van de 10 vragen goed), ontvangt de medewerker een certificaat dat één jaar geldig is. Dit certificaat moet de medewerker altijd bij zich hebben om bij de poort van een bouwplaats te kunnen tonen. Zonder certificaat wordt de medewerker – vanaf 1 april 2019 – niet meer toegelaten op onze bouwplaatsen. Ook wordt de medewerker automatisch toegevoegd aan het Register GPI. Op achternaam en geboortedatum kan gecontroleerd worden of iemand werkelijk in het bezit is van een geldig certificaat. De GPI is 1 jaar geldig.

Welke bedrijven kunnen vragen om de GPI?

De GPI geldt op alle bouwplaatsen van de bedrijven die zich hebben
aangesloten bij de Governance Code ‘Veiligheid in de Bouw’ (GCVidB), waaronder:

  • BAM
  • VolkerWessels
  • Dura Vermeer
  • Ballast Nedam
  • TBI
  • Prorail
  • Heijmans
  • Strukton
  • Unica