Wat wordt bedoelt met carrosserie?

Carrosserie is een benaming die wordt gebruikt voor de constructie van een motorvoertuig zoals een auto, bus of vrachtwagen. Met carrosserie wordt alleen de statische constructie bedoelt zonder de delen die doormiddel van uitneembare verbindingen (zoals schroefdraadverbindingen) aan de carrosserie zijn bevestigd. De carrosserie vormt als het ware het geraamte van het motorvoertuig. Dit wordt ook wel het koetswerk genoemd. Het woord carrosserie is afkomstig uit het Frans. Het Franse woord ‘carrosse’ kan in het Nederlands worden vertaald met ‘koets’. Vandaar dat men in het Nederlands ook het woord koetswerk gebruikt als men de carrosserie bedoelt.

Materiaalgebruik voor carrosserie
Vroeger werden voor de carrosserie voornamelijk natuurlijke materialen gebruikt zoals metalen en hout. Tegenwoordig gebruikt men steeds meer kunststoffen. De kunststoffen hebben een lichter gewicht dan de meeste metalen. Daarnaast zijn kunststoffen goed te vervormen en gemakkelijk op de gewenste kleur te brengen.

Productieproces van carrosserie
Tijdens het productieproces van motorvoertuigen worden allerlei losse delen aan of in de carrosserie gemonteerd. Soms wordt de carrosserie op een chassis geplaatst. Het chassis is een compleet rijdbaar onderdeel en vormt het dragende deel van het voertuig. Aan het chassis zijn de aandrijflijn en de wielophanging gemonteerd.

Het chassis is het dragende deel van het voertuig en samen met de carrosserie bieden deze twee delen de stevigheid en in belangrijke mate ook de torsiestijfheid van het voertuig. Er dient echter ook een motor in het motorvoertuig te worden geplaatst. Daarnaast zijn er nog zeer veel onderdelen die aan of in de carrosserie worden gemonteerd. Hierbij kan men denken aan de uitlaat, de deuren, de ramen en motorkap. Ook het complete interieur waaronder de stoelen en het dashboard worden aan de carrosserie bevestigd.

Zelfdragende carrosserie
De carrosserie vormt, zoals eerder beschreven, het geraamte van het motorvoertuig. Daarom worden ook eisen aan de carrosserie gesteld op het gebied van stevigheid. Een zelfdragende carrosserie is ook mogelijk. Hierbij heeft het voertuig geen chassis maar zijn alle onderdelen aan de carrosserie bevestigd. De zelfdragende carrosserie is nog steviger uitgevoerd dan voertuigen waarbij de carrosserie op een chassis wordt gemonteerd. Deze constructiemethode wordt tegenwoordig het meeste gebruikt bij het vervaardigen van personenauto’s. Ook bij de constructie van sportwagens wordt vaak gekozen voor een zelfdragende carrosserie. Deze constructie is steviger en daardoor veiliger dan de constructiemethode waarbij een carrosserie wordt bevestig op een chassis.