Wat is zink en wat is verzinken?

Zink is een metaal en valt onder non-ferro en behoort tot de groep  3d-overgangsmetalen. Het is een scheikundig element dat wordt aangeduid met symbool Zn. Het atoomnummer van zink is 30. De kleur van zink is blauw wit. Zink wordt in de techniek in verscheidene producten gebruikt. Hieronder is uitgelegd wat de eigenschappen zijn van zink en waar zink in de techniek wordt toegepast. Ook het proces verzinken is beschreven.

Eigenschappen van zink
Zink heeft een laag smeltpunt dit ligt op 419,5 °C, het kookpunt van zink ligt bij 907 °C. Door het lage smeltpunt kan zink vrij eenvoudig omgesmolten worden. Een nadeel hiervan is dat zink niet goed gebruikt kan worden in een omgeving met hoge temperaturen. Zink is een vrij bros metaal maar is goed beschermd tegen ‘roest’.  Dit is een bijzondere eigenschap waardoor zink veel gebruikt wordt in de techniek. Zink is overigens een onedel metaal.

Toepassingen van zink in de techniek
Zink wordt in de techniek op verschillende plaatsen en in verschillende producten toegepast. Zo wordt zink gewalst tot plaat of worden er plaatprofielen en buizen van gemaakt. De platen en plaatprofielen en buizen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt als dakbedekking en regenwaterafvoer. Een laag basisch zinc-carbonate beschermd zink tegen roesten.

Daarnaast wordt een zinkanode gebruikt voor kathodische bescherming. Wanneer een zinkanode is aangebracht aan bijvoorbeeld een stalen schip onder de waterlijn kan het schip tegen corrosie worden beschermd. Het zinkblok wordt dan weggevreten maar het schip is beschermd.

Zink wordt daarnaast veel gebruikt in het vervaardigen van scharnieren en deurgrepen. Door het spuitgietproces kunnen zinken producten massaal worden vervaardigd en zijn ze relatief goedkoop. Daarnaast wordt zink gebruikt af hoofdbestandsdeel van Zamak. Dit is een legering met ongeveer negentig procent zink en daarnaast, aluminium, magnesium en  koper als bestandsdelen. Zamac wordt onder andere gebruikt voor carburateurs en modelauto’s.  

Verzinken
Daarnaast wordt zink gebruikt voor het verzinken van staal. Ongeveer dertig procent van de totale zinkproductie wordt gebruikt voor het verzinken van staal. Verzinken kan onder andere gedaan worden door staalproducten onder te dompelen in een zinkbad van een verzinkerij. In een zinkbad is vloeibaar, gloeiend heet zink aanwezig  daarom wordt dit proces ook wel thermisch verzinken genoemd.

Daarnaast kan verzinken ook gedaan worden doormiddel van elektrolyse. Dit proces wordt elektroplating genoemd. Ook sherardiseren, ook wel diffusie verzinken genoemd, wordt toegepast om staal en gietijzer te voorzien van een zinklaag. Dit gebeurd doormiddel van droge diffusie waarbij zinkstof tot ongeveer 370 graden C wordt verhit en samengevoegd wordt met producten van staal in een roterende trommel. Hierdoor ontstaat op de ferro-producten een dunne, slijtvaste zinklaag die het product beschermd tegen corrosie.