Wat is led en waar staat de afkorting led voor?

Het woord led wordt niet met hoofdletters geschreven maar is wel een afkorting. Led is een afkorting die staat voor light-emitting diode. Wanneer men deze Engelse omschrijving vertaalt in het Nederlands dan si Led een lichtuitstralende diode. Omdat led tegenwoordig veel wordt gebruikt en vaak wordt genoemd wordt het niet meer als afkorting gevoeld. Dit is de reden waarom de Nederlandse Taalunie heeft besloten dat led zonder hoofdletters moet worden geschreven. In het Engels wordt het echter wel als LED geschreven.

Zoals eerder genoemd is een led een lichtuitstralende diode. Een led is elektronisch halfgeleidercomponent.  Dit component zend licht uit als er elektrische stoom doorheen loopt in de doorlaatrichting. Diodes geleiden stroom over het algemeen in één bepaalde richting. In tegengestelde richting geleiden ze praktisch geen stroom. De richting waarin ze stroom geleiden wordt doorlaatrichting genoemd. De richting waarin ze geen stroom geleiden word sperrichting genoemd. Deze diode wordt geplaatst in een kleine behuizing die doorzichtig is. De behuizing is slechts een paar millimeter groot en werkt tevens als lens.

Ledlampen en ledverlichting
Naast de diode wordt ook de term led ook gebruikt voor het gehele systeem dat bestaat uit een halfgeleider, een reflector, een behuizing en een lens samen met de bijbehorende contactpunten. Een samenvoeging van verschillende leds in een grote behuizing wordt ook wel een ledlamp genoemd. Dit is een vorm van van solid-state lighting (afgekort met SSL), een systeem dat zichtbaar licht produceert zonder dat daarbij veel hitte vrij komt. Er zijn verschillende soorten ledlampen. De levensduur van deze lampen is lang. Dat komt doordat ledlampen over het algemeen goed bestand zijn tegen trillingen, schokken en slijtage.