Wat is lamineren?

Lamineren is een techniek waarmee meerdere lagen van materialen aan elkaar worden verbonden. De materialen die men gaat lamineren kunnen zowel gelijk aan elkaar zijn als van elkaar verschillen. Er bestaat een verschil tussen het geautomatiseerde lamineren en het handlamineren. Meestal bedoelt men met lamineren het geautomatiseerde proces dat men gebruikt om folies aan elkaar te verbinden met bijvoorbeeld een papier er tussen. Hiervoor worden lamineermachines gebruikt. Door deze machines te gebruiken kan men papieren voorzien van een beschermlaag van folie zodat het papier beter bestand is tegen vocht of kreukelen. Hoewel dit één van de bekendste vormen is van lamineren, zijn er echter veel verschillende varianten van het lamineren en lamineerproces. Hieronder staan een aantal voorbeelden van lamineerprocessen.

Nat lamineren
Als men gaat nat lamineren gebruikt men lijm in de vorm van een vloeistof. Deze vloeistoflijm brengt men aan tussen de lagen die aan elkaar verbonden moeten worden. De verbinding tussen de lagen komt tot stand zodra de lijm is gedroogd. Omdat men tijdens het lamineren echter wel gebruik maakt van een vloeistoflijm noemt men dit proces nat lamineren.

Droog lamineren
Men kan ook lamineren zonder vloeistoflijm te gebruiken. In dat geval maakt men gebruik van zogenoemde zelfklevende lijm. Deze lijm lijkt op de lijm die ook op plakbandrollen zit. Als men droog gaat lamineren maakt men gebruik van vergelijkbare lijmen en zijn de lijmen dus niet vloeibaar. De verbinding komt tot stand door de verschillende lagen die gelamineerd moeten worden tegen elkaar aan te drukken. Na het aandrukken van de lagen is de verbinding tot stand gekomen.

Thermisch lamineren
Men kan bij sommige materialen ook gebruik maken van thermisch lamineren. Het woord ‘thermisch’ geeft hierbij aan dat men gebruik maakt van warmte. De contactvlakken lagen die men aan elkaar wil verbinden worden doormiddel van warmte vloeibaar gemaakt. Vaak maakt men bij thermisch lamineren ook gebruik van een bepaalde druk. De warmte en de druk zorgen er voor dat de contactvlakken van de materialen in elkaar versmelten. Dit proces lijkt een beetje op het proces dat wordt gebruikt bij kunststof lassen dat ook wel spiegellassen wordt genoemd.

Bij spiegellassen worden twee uiteindes van kunststof buizen tegen een verwarmingselement (spiegel) aangedrukt totdat de contactvlakken gaan smelten. Daarna worden de contactvlakken van het verwarmingselement afgehaald en tegen elkaar gedrukt. Als de gesmolten contactvlakken afkoelen worden ze hard en ontstaat een stevige verbinding. Bij thermisch lamineren is de verbinding dus pas stevig als de gesmolten delen zijn uitgehard.

Toepassing van lamineren
Lamineren is een proces dat breed wordt toegepast. Men kent bijvoorbeeld de doorzichtige en waterdichte laag plastic die over drukwerk heen kan worden aangebracht doormiddel van een lamineermachine. Ook kliklaminaat is een materiaal dat bestaat uit meerdere lagen die voor stevigheid, kleur en kras vastheid zorgen. In gevelbeplating wordt ook wel gebruik gemaakt van gelamineerde platen. Het interessante van lamineren is dat men de eigenschappen van materialen kan combineren in een product dat daardoor beter aan de wensen van de gebruikers voldoet. Producten zoals laminaat kunnen mooier worden maar ook sterker. Daarom wordt het lamineren nog steeds veel toegepast in de techniek en op kantoor.