Technisch Werken

Wat is HPL-High Pressure Laminate?

HPL is een afkorting die voluit geschreven staat voor High Pressure Laminate. Dit materiaal bestaat uit een aantal verschillende lagen. De bovenste laag is een transparante laag gemaakt van kunsthars. Daaronder is een decoratieve laag geplaatst die het geheel een bepaalde kleur en uitstraling geeft. Onder de decoratieve laag zijn 4 tot 10 lagen kernpapier met hars geplaatst. De lagen worden allemaal samengeperst onder een hoge temperatuur. Hierdoor ontstaat een zeer sterk en hard materiaal. HPL wordt onder andere gebruikt als materiaal in de bouw voor bijvoorbeeld gevelbeplating en

Wat zijn de eigenschappen van HPL-High Pressure Laminate?
High Pressure Laminate is eenvoudig te monteren en te bewerken. Het is goed bestand tegen krassen. Daarnaast is het materiaal slagvast en weerbestendig. Ook is het bestand tegen chemicaliën en heeft elektrisch isolerende eigenschappen. High Pressure Laminate is goed bestand tegen hitte en duurzaam. In gebruik is het materiaal daarnaast ook nog hygiënisch omdat er bijna geen vuil aan kan hechten. Dit zorgt er voor dat HLP ook onderhoudsvriendelijk is.

Hoe kun je HPL-High Pressure Laminate reinigen?
Het onderhouden van producten die gemaakt zijn van High Pressure Laminate is eenvoudig. Het meeste vuil kan met een schone vochtige doek worden afgeveegd. Als vuil zich hardnekkig heeft gehecht aan het HLP kan men het beste lauw water gebruiken met organische oplosmiddelen of zachte zeep. Er moet geen gebruik worden gemaakt van een schuurspons of schuurmiddelen. Ook meubelreinigers en wax-middelen kan men niet gebruiken voor het schoonmaken van HPL. Deze producten zorgen er voor dat de transparante kunstharslaag wordt aangetast.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met , , , , , ,
Geplaatst in Techniek
Like ons op Facebook!