Wat is een snorfiets?

Een snorfiets is een gemotoriseerde fiets die gebouwd is om maximaal 25 kilometer per uur te mogen rijden. De snorfiets werd in Nederland in 1974 geïntroduceerd en is vanaf dat jaar in meer en mindere mate in gebruik geweest door verkeersdeelnemers in heel Nederland. De snorfiets wordt ook wel ‘de snor’ of ‘snor’ genoemd en wordt steeds populairder in Nederland. Vooral in drukke grote steden blijkt de snorfiets net als de elektrische fiets een interessant alternatief voor vervoer per auto. Deze tekst gaat over de snorfiets en aan welke wettelijke verplichtingen men moet doen als men een snorfiets in gebruik wil nemen.

Hoe snel mag een snorfiets?
De vraag hoe snel een snorfiets mag wordt regelmatig gesteld. Vooral wanneer men de snorfiets als vervangend vervoersmiddel wil gebruiken voor een auto, bromfiets of het openbaar vervoer is het van belang om te weten hoe hard men eigenlijk mag rijden op dit vervoersmiddel. De snelheid bepaalt namelijk in belangrijke mate hoe lang men over een bepaalde afstand doet.

In de Regeling Voertuigen in bepaald dat: “de door de constructie bepaalde maximumsnelheid niet meer mag bedragen dan de op het kentekenbewijs of in het kentekenregister vermelde maximum-constructiesnelheid, vermeerderd met 5 km/u”. Aangezien de snorfiets een zogenaamde constructiesnelheid heeft van 25 kilometer per uur kan men met dit vervoersmiddel dus maximaal 30 kilometer per uur rijden. Op de website van het Openbaar Ministerie wordt echter aangegeven dat bij snorfietsen de constructiesnelheid met 4 kilometer per uur mag worden verhoogd in plaats van 5 kilometer per uur (de verhoging van 5 kilometer per uur is wel van toepassing op bromfietsen). De maximale snelheid die men met de snorfiets mag rijden is echter 25 kilometer per uur en is van toepassing op wegen zowel binnen de bebouwde kom als daarbuiten. Als je de maximale snelheid helemaal precies wilt weten kun je de wettelijke correctie van 3 kilometer per uur er bij optellen. Dit zorgt er voor dat je op een snorfiets maximaal 28 kilometer per uur kunt rijden zonder boete te krijgen van de politie.

Helmplicht voor snorfietsen
Naast de vraag over de maximale snelheid van een snorfiets wordt al snel de vraag gesteld of een bereider van een snorfiets een helm moet dragen. In Nederland is dat echter niet verplicht. Berijders van snorfietsen hebben dus geen helmplicht. Wel moet de snorfiets voorzien zijn van een blauwe kentekenplaat. Bromfietsen moeten voorzien zijn van een gele kentekenplaat.

Rijbewijs voor snorfietsen
Hoewel een snorfiets in de praktijk niet harder zou kunnen rijden dan 30 kilometer per uur is het toch een gemotoriseerd voertuig. Dat brengt verhoogde risico’s op ongelukken met zich mee ten opzichte van een normale fiets. Daarom dient iemand die een snorfiets bestuurd in ieder geval over een rijbewijs AM te bezitten. Dit rijbewijs kan men vanaf 16 jaar trachten te behalen. Daarnaast is een WA-verzekering verplicht. Dit is een aansprakelijkheidsverzekering die aan de orde kan komen wanneer er ongelukken plaatsvinden waarbij een snorfiets betrokken is. Voor snorfietsen gelden verder dezelfde verkeersregels die ook voor fietsers van toepassing zijn. Men mag dus niet met een snorfiets op het trottoir rijden maar zal gebruik moeten maken van het fietspad indien dit aanwezig is.

Mobiel bellen op een snorfiets
Net als bij auto’s, motors en brommers is het ook op een snorfiets verboden om mobiel te bellen. Als men dit toch doet vergroot men het risico op ongelukken en zal men een boete van de politie kunnen krijgen. Net als bij alle voertuigen begint veilige verkeersdeelname bij jezelf. Doe de mobiele telefoon of smartphone uit tijdens de verkeersdeelname.  

Vermogen van een snorfiets
Een snorfiets is een soort bromfiets en kan worden beschouwd als een fiets die uitgerust is met een hulpmotor. De snorfiets heeft een maximale cilinderinhoud van 50 cc. Er zijn verschillende soorten snorfietsen ontwikkeld door de jaren heen. Sommige snorfietsen lijken sterk op zwaardere bromfietsen maar er zijn ook varianten die meer op een gewone fiets lijken zoals de bekende Spartamet.

Deze laatste variant van de snorfiets heeft een kleine hulpmotor met een cilinderinhoud van 30 cc. Daardoor heeft de Spartamet een beperkt vermogen van 0,7 pk (0,5kW). Tegenwoordig hebben de meeste snorfietsen echter een motor met een cilinderinhoud van 50 cc en een vermogen van 2 tot 4 kW. Door de meeste fabrikanten van snorfietsen worden verschillende modellen ontwikkeld. Dat zorgt er voor dat van een bepaald model een snorfiets wordt gemaakt die 25 km per uur kan rijden en dat van hetzelfde model ook een bromfietsvariant wordt gemaakt die maximaal 45 kilometer per uur mag rijden. In dit geval wordt voor de snorfietsuitvoering het vermogen teruggebracht via technieken die de maximale snelheid begrenzen. Deze begrenzende voorzieningen zijn niet aanwezig bij de bromfietsvariant van het model of de begrenzing is juist afgestemd op 45 kilometer per uur. Naast snorfietsen met een verbrandingsmotor zijn er ook snorfietsen met een elektromotor. Dit zijn elektrische snorfietsen en maken nauwelijks geluid als ze aan het verkeer deelnemen. Elektrische snorfietsen zijn een interessant alternatief voor elektrische fietsen en zijn bovendien ook duurzaam en stoten geen stinkende uitlaatgassen uit in tegenstelling tot snorfietsen met een verbrandingsmotor.

Populariteit van de snorfiets
Snorfietsen zijn in Nederland de laatste jaren enorm populair geworden. Vooral jongeren maken steeds vaker gebruik van snorfietsen. De snorfiets heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere voertuigen. Zo hoef je op een snorfiets geen helm te dragen. Men kan zo op een snorfiets stappen en wegrijden. Daarnaast zien veel snorfietsen er tegenwoordig net zo mooi uit als brommers en scooters. Dit zorgt er voor dat snorfietsen geen ‘suf’ imago hebben maar juist door veel jongeren als ‘hip’ worden beschouwd. Ongeveer vijfenzeventig procent van alle snorfietsen die verkocht worden zijn zogenaamde snorscooters. Dit zijn snorfietsen in een scooteruitvoering.