Technisch Werken

Wat is een hydraulische motor of een hydromotor?

Een hydraulische motor of een hydromotor zet hydraulische energie om naar mechanische energie. Met een hydraulische motor kan arbeid worden verricht. Deze motor wordt gebruikt in verschillende hydraulische aandrijvingen. In deze hydrodynamische systemen wordt gebruik gemaakt van omzetters. Deze omzetters zijn turbines. De hydromoteren die worden gebruikt voor hydraulische installaties zijn altijd van het verdringertype gemaakt. Binnen de werktuigbouwkunde wordt veel gebruik gemaakt van hydrauliek en van hydromotors.

Een hydromotor is net als een hydraulische cilinder een gebruiker van hydraulische energie. Met een hydromotor wordt hydraulische druk omgezet in beweging, dit wordt ook wel mechanische energie genoemd. Hoe meer mechanische energie de hydromotor moet creëren hoe meer hydraulische druk deze nodig heeft. Een hydromotor is een voorbeeld van een dubbelwerkend hydraulisch systeem. Deze systemen kunnen kracht uitoefenen in twee verschillende richtingen.

Een hydromotor kan gebruikt worden om objecten te verplaatsen. Een veel voorkomende toepassing van hydromotoren is in kranen. Hierbij wordt de hydromotor gebruikt voor het zwenksysteem dat op de kraan aanwezig is. Naast deze toepassing zijn er verschillende andere toepassingen waarvoor een hydromotor kan worden gebruikt in de werktuigbouwkunde.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met , , , , ,
Geplaatst in Techniek