Wat is domotica en waar wordt het toegepast?

Domotica wordt tegenwoordig steeds meer toegepast in de woningbouw. Domotica is een verzamelnaam voor automatisering in woningen. Daar is de term domotica ook van afgeleid. Domotica is een term die op gedeeld kan worden in het woord ‘domus’ dit is Latijns voor ‘huis’. Het laatste deel van het woord is ‘tica’, dit houdt in dat het om een bepaalde techniek gaat zoals ook het geval is bij de woorden robotica, elektronica, mechatronica, telematica enz.

Definitie van domotica
Stichting Smart Homes  is een nationaal Kenniscentrum voor Domotica en Slim Wonen in Nederland. De stichting is sinds 1993 bezig met de ontwikkeling en toepassing van technische oplossingen in de vorm van domotica in woningen en andere leefomgevingen. Daarnaast brengt de  Stichting Smart Homes ook vraag en aanbod bij elkaar op het gebied van domoticatoepassingen. Door haar kennis op domoticagebied is Stichting Smart Homes bij uitstek in staat om een definitie te geven over domotica. De definitie van Stichting Smart Homes over domotica is als volgt:

De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven.

Naast het integreren en de bediening van de techniek in de woning ten behoeve van de kwaliteit van wonen wordt Domotica ook gebruikt voor externe dienstverlening richting de woning. Zo kunnen beveiligingssystemen voor brand en inbraak gekoppeld zijn aan een extern bedrijf die in actie kan komen wanneer er ‘onraad’ is.

Wat is domotica percies?
In de vorige alinea is vrij abstract informatie weergegeven over domotica. De definitie van domotica geeft wel de kern aan van de toepassing van deze automatiseringsvorm in woningen en andere leefomgevingen. Het automatiseringsproces waar domotica op is gericht, zorgt er voor dat de kwaliteit van wonen wordt verbetert voor de gebruikers van de woning. In feite worden mogelijkheden uit de  industriële bedrijfsautomatisering geïntegreerd in woningen. In kantoren en bedrijfspanden wordt al langere tijd gebruik gemaakt van automatiseringssystemen om bijvoorbeeld het klimaat en de verlichting van bedrijfsruimtes effectief aan te passen op de wensen van de gebruikers. Domotica draait voor een belangrijk deel om elektronica. Veel domotica-apparatuur is voorzien van knoppen en panelen. Hierdoor kan de gebruiker zelf allemaal aanpassingen in het leefklimaat van de woning doorvoeren. Domotica wordt gebruikt om de leefomgeving en het leefklimaat van een woning aan te passen op de wensen van de bewoner. Gemak en een eenvoudige bediening zijn hierbij van groot belang. Daarom wordt vaak het aantal afstandsbedieningen tot een minimum beperkt. Een deel van de domotica kan zelfs via een GSM / mobiele telefoon worden geregeld.

Wat kan allemaal door domotica worden geregeld?
Er kunnen verschillende systemen doormiddel van domotica worden aangestuurd. Klimaatsystemen en verlichting systemen kunnen doormiddel van één of enkele centrale punten in een woning worden ingeregeld. Dit kan bijvoorbeeld op een paneel of doormiddel van een afstandsbediening worden gedaan.

Naast klimaat en verlichting is ook beveiliging een onderdeel wat onder domotica kan worden geplaatst. Camera’s, sensoren, elektronische raam en deurvergrendelingen en andere beveiligingssystemen kunnen doormiddel van de domotica-automatisering worden aangestuurd. Ook rookmelders, brandalarmsystemen of een sprinklerinstallaties kunnen worden geautomatiseerd door domotica.

Keukenapparatuur zoals ovens of magnetrons  kunnen ook doormiddel van domotica worden voorgeprogrammeerd evenals het moment waarop een koffiezetapparaat aan gaat. Wasmachines, vaatwassers en dragers kunnen allemaal worden geprogrammeerd om op een bepaald moment te draaien. Hierdoor zijn de machines en systemen die in een woning aanwezig zijn aangepast op de wensen van de gebruikers.

Domotica werkt energiebesparend
Wanneer een woning een goed geautomatiseerd domoticasysteem heeft kan veel energie worden bespaard. Hoewel domotica zelf ook energie verbruikt is de besparing die het domoticasysteem oplevert vaak veel groter. Doormiddel van domotica kan bijvoorbeeld de verwarming van een woning op een nachtstand worden gezet waardoor het gasverbruik wordt verlaagd. Ook kan de verlichting in bepaalde vertrekken naar verloop van tijd uitgaan als niemand meer in dat vertrek aanwezig is. Wasdrogers, vaatwassers en wasmachines kunnen doormiddel van domotica worden geprogrammeerd om alleen in periodes van daltarieven van energieprijzen te draaien. Hierdoor worden energiekosten bespaard. Zelfs bepaalde stopcontacten kunnen worden uitgeschakeld doormiddel van een afstandsbediening of paneel. Hierdoor kan het stroomverbruik nog lager worden.

Domotica een uitkomst voor mensen met een beperking
Ook voor mensen met bepaalde lichamelijke beperkingen is domoctica een uitkomst. Mensen die slecht ter been zijn kunnen doormiddel van een afstandsbediening de verlichting, de beveiliging en het klimaat van hun woning inregelen. Domotica zorgt er voor dat deze mensen zelfstandiger kunnen wonen en daarnaast ook veiliger kunnen wonen. De kwaliteit van leven wordt voor mensen met een beperking aanzienlijk verbetert.