Wat is de metaalbewerkingstechniek kanten en waarvoor wordt deze gebruikt?

Kanten is een metaalbewerkingstechniek die gebruikt wordt bij plaatwerken. Plaatmateriaal wordt veel gebruikt in de techniek. Dagelijks verwerken veel metaalbedrijven platen die van verschillende metaalsoorten zijn verwaardigd. Ook de afmetingen van platen zijn verschillend. Dit heeft onder andere te maken met de doeleinden waarvoor de platen gebruikt moeten worden. Wanneer een plaat een bepaalde vorm moet krijgen kan dat op verschillende manieren gebeuren. Zo kan een plaat gebogen worden of kan er een hoek in worden gezet. In dat laatste geval kan gebruik worden gemaakt van een kantbank.

Wat is een kantbank?
De kantbank is een pers met een bovenmatrijs en een ondermatrijs. De plaat die bewerkt moet worden wordt tussen de bovenmatrijs en de ondermatrijs geplaatst. Vervolgens wordt de machine door de plaatbewerker in werking gesteld. De bovenmatrijs drukt de plaat tegen de ondermatrijs aan waardoor de plaat vervormt. Een kantbank werkt meestal hydraulisch. Dat wil zeggen dat de bovenste matrijs doormiddel van een hydraulische cilinder naar beneden wordt gedrukt. Wanneer de bovenmatrijs helemaal naar onderen is gebracht en de plaat op de juiste wijze is vervormd, wordt de bovenmatrijs weer naar boven gehaald en in de beginpositie gebracht. De onderste matrijs blijft altijd in dezelfde positie. Meestal is de onderste matrijs in een V-vorm en de bovenste matrijs in de vorm van een ‘mes’, maar dat hoeft niet. Er kunnen verschillende matrijzen worden aangebracht in een kantbank. Dit is afhankelijk van de bewerking die op de plaat moet worden uitgeoefend.

Waarvoor wordt een kantbank gebruikt?
Een kantbank is een machine die speciaal geconstrueerd is om een plaat in een hoek of speciale bocht te buigen. Met een kantbank kan bijvoorbeeld in één plaat een hoek worden gemaakt en hoeven niet twee platen aan elkaar gelast te worden. Lassen kost extra arbeidsuren en daarnaast is niet elke plaat geschikt om gelast te worden. Een plaat waarin doormiddel van een kantbank een hoek is aangebracht toont daarnaast heel netjes en hoeft niet te worden nabewerkt zoals bij lassen vaak wel het geval is. Kantbanken zijn er in verschillende formaten en verschillende lengtes. Daarnaast zijn er verschillende matrijzen voor kantbanken waardoor platen in een kantbank op diverse manieren vervormt kunnen worden.

Wat is het verschil tussen kanten en zetten?
Bij een kantbank wordt de plaat die bewerkt moet worden niet vastgezet in een verstelbare klem of bek. Dit is bij een zetbank wel het geval. Bij zetten wordt de plaat vastgezet in een verstelbare klem die bestaat uit een verstelbare bovenbalk en een vaste onderbalk. De bovenbalk vormt het bovendeel van de bek en de onderbak het onderste deel. Doordat de platen bij een zetbank worden ingeklemd in een bek neemt deze vorm van plaatbewerken meer tijd in beslag dan het vervormen van een plaat op een kantbank. Hierdoor kan met een kantbank meer en sneller geproduceerd worden dan met een zetbank. Bij een kantbank kan de metaalbewerker zelf de plaat vasthouden of kan de plaat worden begeleid met een hefsysteem. Dit is afhankelijk van het type kantbank waarvan gebruik wordt gemaakt.

Conventionele of CNC kantbank
Er is een verschil tussen het gebruik van een conventionele kantbank of een kantbank die computergestuurd is. De computergestuurde kantbanken worden ook wel CNC kantbanken genoemd. CNC staat voor Computer Numerical Control waarmee duidelijk wordt gemaakt dat ze computergestuurd zijn. Een plaatbewerker die gebruik maakt van een CNC kantbank moet in staat zijn deze te programmeren. Er zijn echter ook plaatbewerkers die als een operator bij de CNC gestuurde kantbank staan. In dat geval is de machine geprogrammeerd door een ervaren kanter en plaatst de operator alleen maar de platen tussen de matrijzen. Kanten is geen eenvoudig werk omdat goed rekening gehouden moet worden met de zetvolgorde wanneer er meerdere hoeken in één plaat moeten worden aangebracht.