Wat is composiet en wat zijn de voordelen van composieten?

Composiet is een materiaal dat bestaat uit meerdere componenten die zijn samengevoegd. Een belangrijk bestandsdeel van het composiet is de hars. Deze hars wordt ook wel de matrix genoemd en is meestal een kunststof. Naast de matrix bestaat composiet uit versterkingsmateriaal. De hars zorgt voor de vormgeving van het composiet en zorgt er daarnaast voor dat het versterkingsmateriaal bij elkaar wordt gehouden. De hars is een binder die ook voor het overbrengen van schuifspanningen en drukkrachten een belangrijk onderdeel van het composiet is. Het versterkingsmateriaal van het composiet bestaat uit weefsels en/ of vezels. Deze wapening zorgt voor een stevige structuur waardoor het composiet daadwerkelijk sterk is. Dit komt doordat de vezels er voor zorgen dat de trekkrachten worden overgebracht. Naast het versterkingsmateriaal en de hars bestaat een composiet uit vulmiddelen.

Voordelen van composiet
Composiet heeft veel voordelen ten opzichte van andere materialen zoals metaal, hout en steen. Een belangrijk voordeel van composiet is de vervormbaarheid van het materiaal. Hierdoor kunnen uiteenlopende vormen worden gefabriceerd. In vloeibare vorm is composiet bijna in elke gewenste vorm te brengen. Wanneer composiet eenmaal is uitgehard bevat het materiaal uitstekende eigenschappen. Door de juiste samenstelling tussen de matrix en het versterkingsmateriaal kan composiet zeer sterk worden en daarnaast toch een laag gewicht hebben. Daarnaast zijn de meeste composieten goed bestand tegen de uitwerking van chemicaliën. Veel chemicaliën zoals zuren kunnen goed worden opgeslagen in tanks die gemaakt zijn van composiet.

Ten opzichte van metaal heeft composiet niet alleen een voordeel met betrekking tot gewicht. Composieten kunnen niet roesten of oxideren. Dit zorgt er voor dat de toestand van composiet onder invloed van zuurstof gelijk blijft. Objecten die van composiet zijn gemaakt kunnen over het algemeen eenvoudig worden gerepareerd of vervangen. Composieten zijn meestal niet duur en zijn daardoor ook prijstechnisch aantrekkelijk ten opzichte van metalen of andere natuurlijke materialen. Naast de vormvrijheid is ook de kleurvrijheid van composiet groot. Composieten kunnen bijna in elke gewenste kleur worden gebracht. Hierdoor kunnen composieten bijvoorbeeld worden gebruikt voor objecten die er aan de buitenkant aantrekkelijk moeten uitzien, een laag gewicht moeten hebben en toch sterk moeten zijn.

Verschillende soorten vezels in composiet
Composieten worden in verschillende producten verwerkt. Dit is voor een deel afhankelijk van de vezels die als versterkingsmateriaal in het composiet worden verwerkt. De bekendste vezels die worden verwerkt in composieten zijn glasvezel en aramide (kevlar en twaron). Ook koolstofvezel en nanotubes worden gebruikt. Nanotubes zijn worden tegenwoordig steeds meer gebruikt. Nanotubes zijn de allotropen ( een bepaalde verschijningsvorm) van koolstof en worden veel gebruikt in de nanotechnologie, elektronica en optica. Naast deze kunstmatige gefabriceerde vezels worden ook natuurlijke vezels toegepast in composieten. Hierbij kan gedacht worden aan hennep en vlas.

Waar wordt composiet toegepast?
Composieten worden op verschillende manieren toegepast in producten. Hierbij kan gedacht worden aan aanrechtbladen, keukenbladen, vlonderplanken en platen.  Ook bruggen en andere constructies kunnen van composiet worden vervaardigd. Ook de carrosserie van auto’s kan voor een deel bestaan uit composieten. Dit is ook zo met onderdelen voor de jachtbouw. Ook speelstoelen kunnen worden gemaakt van composiet.