Wat is bouwgrond of een bouwkavel?

Bouwgrond of een bouwkavel is een stuk grond waarop woningen of utiliteitspanden mogen worden gebouwd. Op deze grond mogen bouwbedrijven een gebouw of een aantal gebouwen plaatsen conform het bestemmingsplan dat van toepassing is op het desbetreffende kavel. Dit bestemmingsplan is door de gemeente goedgekeurd. Over het algemeen zijn bouwkavels eigendom van gemeenten en projectontwikkelaars. Deze partijen kunnen bouwkavels verkopen aan bedrijven of particulieren.

In sommige gebieden van Nederland is er een tekort aan bouwkavels. Daardoor ontstaan wachtlijsten. Het kan voorkomen dat bepaalde mensen voorrang hebben in de wachtlijst. Meestal zijn dit inwoners van de desbetreffende gemeente. Daarnaast kunnen bouwkavels ook doormiddel van loting worden toegewezen aan belangstellenden.

Een bouwkavel is meestal bouwrijp gemaakt. Dit houdt in dat de grond klaar is voor de bouw van een woning of utiliteitscomplex. De grond is meestal voorbelast en begroeiing en grote stenen zijn verwijdert. Het daadwerkelijke bouwen kan beginnen. De eigenaar van een bouwkavel is meestal niet vrij om zelf te bepalen wat voor gebouw er op het bouwkavel wordt gezet. Hiervoor zijn richtlijnen die zijn vastgelegd in het bestemmingsplan van de wijk of het industrieterrein.

Deze richtlijnen worden in de ontwerpfase van de woning of utiliteitscomplex verwerkt in tekeningen door de architect. Nadat dit is gebeurd start men met de bouw. In eerste instantie is dit de ruwbouw waarbij het casco van de woning wordt gebouwd. Daarna volgt de afbouwfase. Als er sprake is van een turnkeyproject heeft de opdrachtgever al het werk uit handen gegeven aan een aannemer of aannemers.

Die zorgen er voor dat het project perfect wordt afgerond zodat de eigenaar alleen maar de sleutel hoeft om te draaien voordat hij of zij het pand in gebruik kan nemen. Een turnkeyproject zorgt voor een complete woning die alleen maar gemeubileerd hoeft te worden. Alle afwerking zoals: verf, vloerbedekking, behang en betegeling is reeds aangebracht door de aannemer. Dat zorgt er voor dat een opdrachtgever weinig zorgen heeft. Turnkeyprojecten zijn daardoor over het algemeen wel duurder dan gewone bouwprojecten.