Waar kun je gekookte lijnolie voor gebruiken?

Lijnolie of lijnzaadolie is een olie afkomstig die wordt verkregen uit de zaden van olievlas. De olie komt vrij tijdens het persen van de olievlas zaden. De toepassing van lijnolie is vrij breed. Zo wordt deze olie onder andere gebruikt in voedsel en veevoer. Daarnaast wordt lijnolie ook gebruikt voor het beschermen van hout. Hieronder is in een aantal alinea’s meer informatie weergegeven over lijnolie.

Toepassing van lijnolie
Lijnolie wordt onder andere gebruikt voor het verduurzamen van hout. Lijnzaadolie beschermd het hout tegen indringing van vocht. Dat zorgt er voor dat hout minder snel rot. Ook gaat lijnolie het uitdrogen van hout tegen. Daarom is lijnolie een effectief middel om tuinhout te beschermen maar ook de balken van schuren, garages en de gebinten van boerderijen en ander hout dat door uitdroging kan worden aangetast. Daarnaast wordt lijnolie gebruikt als grondstof voor verf. Het kan worden gebruikt als bindmiddel voor olieverf.

Naast de conservering van hout is lijnolie ook geschikt als beschermingsmiddel voor metalen. Staal en andere ijzerhoudende legeringen (ferrolegeringen) kunnen op den duur gaan roesten. Lijnolie kan worden gebruikt om roesten tegen te gaan. Lijnolie dringt behoorlijk goed door in roestig ijzer. Tot slot kan lijnolie ook worden aangebracht als beschermlaag over houten vloeren en zelfs op betonnen vloeren.

Hoe kun je lijnolie aanbrengen?
Lijnolie wordt meestal in grote plastic flessen verkocht. Het middel is na goed roeren klaar voor gebruik. Indien gewenst kan met lijnolie mengen met 20 procent terpentijn. Daardoor is het middel iets dunner en kan met name de eerste laag goed in het hout doordringen. Daardoor kan een maximale beschermlaag worden opgebouwd. De tweede laag lijnolie kan men onverdund aanbrengen. Men kan lijnolie in meerdere lagen op het materiaal aanbrengen. Daardoor wordt het materiaal nog beter beschermd. Lijnolie kan men doormiddel van een roller of kwast aanbrengen op hout en andere ondergronden.