Tips voor alternatieve verwarming van een woning

In Nederland heeft de overheid bepaald dat men vanaf 2050 geen CO2 meer mag uitstoten uit woningen. Dit houdt in dat vanaf dat jaar woningen niet meer doormiddel van gas verwarmt mogen worden. In 2017 blijkt echter nog 95% van alle woningen in Nederland te worden verwarmd doormiddel van verbranding van aardgas. Een groot deel van de woningen in Nederland is voorzien van een cv-installatie.

Daarbij wordt aardgas verwarmd om het cv-water te verwarmen dat door de leidingen loopt naar de radiatoren. Voor 2050 moet men deze installaties vervangen voor andere verwarmingstechnieken waarmee de CO2 uitstoot beperkt wordt naar nul procent. Hieronder staan een aantal tips waardoor men een woning energiezuiniger kan maken. Deze tips heeft technisch werken ontvangen van Floris Geessinck van ts24.nl.

Verwarmen doormiddel van elektrische vloerverwarming
Bij het verbranden van aardgas komt CO2 vrij maar voor het opwekken van elektriciteit kan men hernieuwbare energiebronnen zoals windkracht en zonlicht aanwenden. Daarom kan men ook elektriciteit gebruiken als duurzame energieleverancier voor verwarming. Elektrische vloerverwarming is in opkomst. Op dit moment gebruikt men elektrische vloerverwarming vooral voor kleine ruimten in een woning zoals een badkamer of toilet.

Doordat elektrische vloerverwarming verder is ontwikkeld kan men nu ook grote oppervlakken doormiddel van deze verwarmingstechniek verwarmen. Voordat men elektrische vloerverwarming aanlegt moet men echter wel de vloer goed isoleren. Elektrische vloerverwarming is vooral effectief onder harde vloeren die gemaakt zijn van keramische tegels en natuursteen. Ook een gietvloer of een vloer gemaakt van vinyl is effectief voor elektrische vloerverwarming.

Inverter airconditioning
Een inverter airconditioning kan naast koeling ook worden gebruikt als verwarming. Deze aircosystemen creëren zelf geen warmte maar verplaatsen warmte. Het koelmiddel kan warmte opnemen en onttrekken aan een ruimte. Met behulp van een pomp wordt het koelmiddel getransporteerd naar een buitenunit. Daar wordt de warmte afgestaan aan de buitlucht. De airco-installatie maakt dus zelf geen koele lucht maar transporteert warme lucht naar buiten. Feitelijk verwarmt men doormiddel van een airco-installatie de buitenlucht.

Als men de pomprichting veranderd kan men een airconditioning ook gebruiken als verwarming. Daarbij wordt juist warmte onttrokken aan de buitenlucht om de woning te verwarmen. Ook wanneer het buiten 10 graden vriest kan men uit deze lucht nog warmte onttrekken doormiddel van airconditioning. Men kan namelijk in vriesinstallaties de temperatuur ook laten zakken tot min 20 graden Celsius door warmte te onttrekken. In feite wordt dit proces omgekeerd wanneer men een airconditioning wil gaan gebruiken als verwarming. Doormiddel van een airconditioning kan men bovendien de luchtvochtigheid beheersen in een bepaalde ruimte. Door de jaren heen zijn airconditioninginstallaties steeds moderner vormgegeven waardoor ze ook nog een sieraad kunnen vormen voor een woning of bedrijfspand.

Zonneboiler en zonnepanelen
Zonlicht kan naast het opwekken van elektriciteit ook worden gebruikt als bron van verwarming. In dat geval maakt men gebruik van een zonneboiler in combinatie met zonnepanelen.  De zonnepanelen vangen het zonlicht op dit wordt omgezet in warm water in de zonneboiler. Op die manier verkrijgt men warm water zonder dat men aardgas hoeft te verstoken.

Kristallisatie-energie
Een minder voorkomende vorm van verwarming is verwarming die gebaseerd is op kristallisatie-energie. Hierbij worden grote hoeveelheden water ingevroren in een betonnen tank. De energie komt vrij tijdens de verandering van water in ijs. Hierbij treed kristallisatie op en de warmte-energie die hierbij vrij komt wordt in verschillende stappen doormiddel van een warmtepomp aan het ijsreservoir onttrokken. Het water wordt gekoeld tot 0 graden Celsius. De faseverandering van het vloeibare water in het solide ijs levert het meeste energie op. De warmtepomp gebruikt de warmte die vrijkomt om de ruimten van een gebouw te verwarmen. In de zomer kan men dit proces omkeren en kan men de ruimten van een gebouw juist koelen door de ijsopslag.

Warmte van servers
Als computers actief worden gebruikt worden delen daarvan heel warm, hierbij kun je denken aan de processor. Servers zijn grote computers van bedrijven of instelling. Deze computers verwerken veel data en worden daardoor heel warm. De warmte van deze servers kan worden gebruikt als verwarmingsbron. Deze technologie is nog in de beginfase het is nog onduidelijk of de warmte van servers effectief gebruikt kan worden als verwarmingsbron voor ruimten van gebouwen.

Tot slot
De hierboven genoemde tips om een woning CO2 neutraal te verwarmen zijn afkomstig van Floris Geessinck van ts24.nl. Er zijn echter nog veel meer technologieën die geschikt zijn om woningen te verwarmen op een CO2 neutrale manier. Denk hierbij aan warmte en koude opslag.

Ook vergistingssystemen en stadsverwarming kunnen worden gebruikt. Bij de laatste vorm van verwarming wordt wel indirect CO2 uitgestoten door vuilverbrandingsinstallaties. Het is belangrijk dat warmte niet verloren gaat maar juist wordt hergebruikt. Niet alleen het opwekken van warmte op een duurzame manier is belangrijk, men moet ook zorgen dat de warmte de woning niet verlaat. Een goede isolatie is daarom van groot belang.