Wat is sv-loon?

Sv-loon staat voor sociale verzekeringsloon. Dit is het loon waarover de werknemer de belastingen en sociale premies heeft betaald, kortom de sociale verzekeringen. Het UWV vraagt meestal om een sv-loon als iemand een WW-uitkering aanvraagt. Het UWV heeft het sv-loon van de uitkeringsaanvrager nodig voor het berekenen van het dagloon voor de WW-uitkering van de werkloze.  Hiervoor heeft het UWV het meest recente sv-loon nodig. Dit is het sv-loon dat de uitkeringsaanvrager verdiende in het jaar voordat hij of zij werkloos werd.

Waaruit bestaat het sv-loon?
Het sv-loon bestaat uit een aantal onderdelen. Het belangrijkste onderdeel is het brutoloon, maar het sv-loon is dus niet alleen het brutoloon. Bovenop het brutoloon moeten een aantal componenten worden geteld. Dit zijn onder andere de dertiende maand indien deze van toepassing is. Ook ploegentoeslag behoort bij het sv-loon inbegrepen te zijn als de werknemer te maken heeft gehad met ploegentoeslag. Een vakantiebijslag een eindejaarsuitkering en de bijtelling van een auto van de zaak behoren ook mee te tellen voor de hoogte van het sv-loon. Deze inkomsten moeten door de uitkeringsaanvrager apart worden aangevraagd bij het gedeelte “Inkomsten uit dienstverband”.

Er staat geen sv-loon op loonstrook
Het is mogelijk dat er geen sv-loon op de loonstrook vermeld is. In plaats van sv-loon kan een bedrijf of de salarisadministratie ook andere benamingen hanteren. De volgende benamingen kunnen worden beschouwd als synoniemen voor sv-loon:

  • fiscaal loon;
  • heffingsloon;
  • loon voor loonheffing;
  • loon loonbelasting;
  • loon LB / PH (loonbelasting / premieheffing);
  • loon LH (belastbaar loon / loonheffingen);
  • loon voor inhoudingen;
  • loonheffingen TB (tabel).
  • SVW-loon;

Soms gebruikt men voor het woord ‘loon’ ook wel vervangende woorden zoals ‘basis’ of ‘grondslag’. Als al de bovengenoemde synoniemen voor sv-loon niet af te lezen zijn op de loonstrook of salarisspecificatie dan kan men de salarisadministratie van het bedrijf bellen waarvoor men als laatste heeft gewerkt. De salarisadministratie weet wel het sv-loon van een werknemer te achterhalen. In ieder geval weet de salarisadministratie te benoemen welke specifieke componenten van het bedrijf onder het sv-loon vallen. Door deze componenten bij elkaar op te tellen kan men zelf een sv-loon berekenen. Als dat ook niet mogelijk is kan men het brutoloon invullen op het aanvraagformulier van de WW-uitkering.