Wat is een ET monteur of een monteur ET?

ET monteur of monteur ET zijn functiebenamingen die door sommige bedrijven worden gebruikt om een elektrotechnisch monteur of monteur elektrotechniek mee aan te duiden. De afkorting ET staat dan voor elektrotechniek. Er worden in de praktijk verschillende varianten benoemd van de functie ET monteur. Zo is er bijvoorbeeld ook een functiebenaming servicemonteur ET of eerste monteur ET in gebruik bij sommige bedrijven. Het is duidelijk dat ook bij deze functies de letters ‘ET’ voor elektrotechniek staan. De werkzaamheden van een monteur ET komen in de praktijk overeen met de werkzaamheden van een elektromonteur waardoor je monteur ET als synoniem zou kunnen gebruiken voor ‘elektromonteur’.

Wat doet een ET monteur?
Een elektromonteur heeft tegenwoordig een hele brede functie. Het aanleggen van elektrische bekabeling, contactdozen, centraaldozen en het installeren van meterkasten behoort tot de standaard werkzaamheden van een monteur ET. Tegenwoordig kunnen er ook specifieke taken bij komen in het kader van de energietechniek. Hierbij kan je denken aan het aanleggen van zonnepanelen en het installeren van slimme meters in de meterkast.

ET monteur ontwikkeling
Door de digitalisering en automatisering in woningen en utiliteit is er een specifieke technisch segment ontstaan genaamd domotica. Ook met domotica kan een ervaren elektromonteur of monteur ET in aanraking komen op de werkvloer. Hierbij kun je denken aan internet of things toepassingen maar ook aan slimme verlichting, DALI toepassingen en BUS-systemen. De ontwikkelingen in de elektrotechniek staan niet stil. Een monteur ET zal tijdens zijn of haar loopbaan regelmatig een nieuwe training, opleiding of cursus krijgen in een specifieke vaktechnische richting.