Wat is de sollicitatiecode en wat staat er in de sollicitatiecode?

Bedrijven willen een goed beeld vormen van de sollicitanten die zich bij hun aanmelden voor een vacature. Bedrijven hebben verschillende middelen om meer informatie in te winnen over een sollicitant. Veel bedrijven kijken tegenwoordig op social media om een beeld te vormen van een sollicitant. Daarnaast wordt ook via referenties bij bedrijven en scholen informatie ingewonnen over sollicitanten. Het is in het kader van de privacy van de sollicitant dat bedrijven niet overal zomaar referenties kunnen nabellen. Daarom heeft de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP) een sollicitatiecode opgesteld. Dit deed de NVP in samenwerking en samenspraak met Stichting van de Arbeid.

Wat staat er in de sollicitatiecode?
De sollicitatiecode is een document waarin basisregels over sollicitatieprocedures zijn vastgelegd waaraan een bedrijf zich dient te houden. De doelstelling van deze sollicitatiecode is het streven naar een eerlijke behandeling van sollicitanten tijdens een sollicitatieprocedure. Hierbij is onder andere aandacht besteed aan het voorkomen van discriminatie tijdens sollicitatieprocedures.

In deze sollicitatiecode is vastgelegd dat bedrijven toestemming moeten vragen aan een sollicitant voordat ze over hem of haar referenties of inlichtingen gaan inwinnen. Daarnaast moet de informatie die door het bedrijf wordt ingewonnen verband houden met het beoogde functieprofiel of de beoogde vacature. Er mogen door het bedrijf geen vragen gesteld worden die een onevenredige inbreuk kunnen maken op de persoonlijke levenssfeer van de persoon die solliciteert.

Is de sollicitatiecode een wet?
De sollicitatiecode bevat weliswaar regels maar is geen officiële wet. Bedrijven zijn niet verplicht om de richtlijnen uit dit document op te volgen. Tegenwoordig vormt de sollicitatiecode wel een algemeen aanvaarde richtlijn voor sollicitatieprocedures voor organisaties en bedrijven. Veel bedrijven houden zich in de praktijk aan deze code. Als een bedrijf in strijd handelt met de sollicitatiecode kan een sollicitant dit melden aan het College voor de Rechten van de Mens. Dit college zoekt vervolgens uit of het bedrijf juist heeft gehandeld of niet.

Sollicitatiecode en sollicitantencode
De tegenhanger van de sollicitatiecode is de sollicitantencode. Deze code is in tegenstelling tot de sollicitatiecode op de sollicitanten zelf gericht. In de sollicitantencode staan regels en richtlijnen waaraan een sollicitant zich dient te houden tijdens de sollicitatieprocedure. Deze code is net als de sollicitatiecode niet een wet. Sollicitanten zijn niet verplicht om zich aan de sollicitantencode te houden. Wel wordt het in het algemeen wel van sollicitanten verwacht.