Solliciteren in drie stappen

Solliciteren is een uitdagende activiteit omdat je daarmee richting kunt geven aan je eigen loopbaan. Elke dag wordt er in Nederland op duizenden banen gesolliciteerd. Er is een grote kans dat op de banen die jij zoekt ook meerdere mensen solliciteren. Er heerst op de arbeidsmarkt concurrentie. Wanneer je, om welke reden dan ook, gaat solliciteren is het belangrijk om een aantal richtlijnen te hanteren. De term ‘richtlijnen’ geeft eigenlijk al aan waarvoor onderstaande tips bedoelt zijn, ze geven ‘richting’ aan je sollicitatie.

1 Weet wie je bent
Voordat je gaat solliciteren is het belangrijk dat je weet wie je bent en wat je kan. Zonder deze zelfanalyse kun je niet gericht zoeken op de arbeidsmarkt. Een belangrijke document hierbij is een curriculum vitae. Dit wordt meestal gewoon het cv genoemd. Hierop staat je naam, adres, woonplaats en andere contactgegevens. Daarnaast staat op het cv welke opleiding je hebt gevolgd en waar je dat hebt gedaan. Ook je werkervaring krijgt op volgorde van datum een plek op het cv. Hierdoor kunnen werkgevers zien of je een relevante opleiding hebt gevolgd en of je over de juiste werkervaring beschikt. Tegenwoordig worden aan cv

’s ook wel (pas)fotos toegevoegd. Over de meerwaarde daarvan lopen de meningen uiteen. Wel is het nuttig om boven aan het cv neutrale inlening te geven over wat je sterke en zwakke kanten zijn als werknemer. Met dat laatste heb je ook een belangrijk aanknopingspunt voor je zelfanalyse. In deze analyse draait het om jezelf in relatie tot de arbeidsmarkt. De zelfanalyse maak je voor jezelf en niet voor een bedrijf. Je beschrijft waar je goed in bent en wat je interessegebieden zijn. Je arbeidsverleden of je rol tijdens de opleiding kunnen hierbij goede bronnen zijn om informatie uit te putten. Je hobby’s zeggen veel over je interessegebieden. Als je aan teamsport doet zou je aan je teamgenoten kunnen vragen welke rol je in het team inneemt.  Ben je iemand die altijd initiatief neemt of kijk je liever de kat uit de boom? Schrijf deze eigenschappen over jezelf op papier.

Wanneer je in een grafisch of technisch beroepenveld solliciteert kan een portfolio ook interessant zijn. Deze kun je digitaal maken of op papier. Hierin kun je verschillende afbeeldingen plaatsen van projecten en opdrachten die je hebt uitgevoerd. Zo kun je jouw werkzaamheden daadwerkelijk visualiseren.

2 Weet wat je zoekt
Met de zelfanalyse als belangrijk uitgangspunt kun je jezelf goed voorbereiden op de arbeidsmarkt. Je weet nu wie je bent maar wat zoek je nu eigenlijk? Met algemene opleidingen heb je vaak ruime keus op de arbeidsmarkt. De keerzijde daarvan is dat er ook veel andere sollicitanten zijn die op dezelfde vacatures schrijven als jij. Je kunt als gevolg daarvan op elke functie gaan solliciteren in de hoop dat je een keer ‘raak schiet’. Dat is niet verstandig. Elk bedrijf wil namelijk graag dat mensen een gerichte keuze maken en die keuze goed kunnen motiveren. Ga daarom voor elke functie na of deze echt bij jezelf past. Leg voor de duidelijkheid de zelfanalyse naast eventuele vacatures. Lees zoveel mogelijk over functies die bij je opleiding en werkervaring passen. Leg in deze informatie verbanden. Ga na of je meer bij een grote organisatie pas of juist liever een kleine organisatie. Ook de organisatiecultuur kan verschillen tussen bedrijven. Zoek je een formeel bedrijf of informeel. Het is belangrijk dat je kunt motiveren waarom je een bepaalde keuze maakt. Tijdens een sollicitatiegesprek kunnen de verschillende motivaties weer aan de orde komen. Schrijf ze daarom op.

3 Weet waar je dat zoekt
Bij deze tip is het belangrijk dat je de vorige tips hebt doorlopen. Je hebt dan ik kaart wie je bent en wat je zoekt. Nu moet je nog op de juiste plek zoeken. Dit is de laatste jaren behoorlijk complex geworden. Vroeger kon je een sollicitatiebrief schrijven op een vacature in de krant. Dit wordt nog steeds wel gedaan maar veel vacatures komen nooit in de krant te staan. Netwerken zijn belangrijker dan ooit. Digitale netwerken zoals LinkedIn en Facebook worden door sollicitanten en bedrijven volop gebruikt om de juiste persoon op de juiste plaats te krijgen. Het is belangrijk dat je lid bent van deze netwerken. Ook zoeken op vacaturebanken is nuttig al zijn niet alle vacatures vacant die daar op staan. Als bepaalde bedrijven je interesse trekken is het belangrijk om de websites van die bedrijven te zoeken. Een open sollicitatie per mail is tegenwoordig heel gebruikelijk. Wees daarin origineel door extra aandacht te besteden aan je cv of maak een eigen website met portfolio.

Tot slot
Wanneer je bovenstaande stappen hebt doorlopen heb je een indruk gekregen van wie je bent en wat je wilt op de arbeidsmarkt. Het solliciteren kan nu beginnen. Het kan zijn dat je aan bovenstaande tips nog onvoldoende informatie hebt. De kennisbank van Technisch Werken bevat meer informatie over solliciteren waardoor je alsnog antwoord op je vragen kunt krijgen.