Solliciteren in de techniek

De techniek is een brede branche binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Binnen deze branche zijn zeer veel verschillende bedrijven actief. Toch verschillende producten en diensten die in de techniek worden aangeboden. Bedrijven in de techniek proberen zich van elkaar te onderscheiden door zich te specialiseren op een bepaald segment van de techniek. Hierdoor maken bedrijven unieke producten en leveren ze specifieke diensten. Dit zorgt voor een bepaalde klantenkring of afzetgebied. Bedrijven die hoogwaardige technische producten aanbieden waar veel vraag naar is staan stevig in de markt. De positie van deze bedrijven wordt nog steviger naarmate ze producten maken die concurrenten niet kunnen of mogen maken. Sommige bedrijven hebben speciale machines die zeer unieke producten kunnen maken omdat deze machines meer mogelijkheden of capaciteiten hebben dan de machines van concurrenten. Andere bedrijven onderscheiden zich door een hoger kennisniveau. Het is ook mogelijk om je positie als bedrijf te verstevigen door te voldoend aan certificeringen of door het patent op de vervaardiging van bepaalde producten.

Sollicitanten onderscheiden zich ook in de techniek
Niet alleen bedrijven dienen zich in de techniek te onderscheiden, ook werknemers en sollicitanten moeten zich onderscheiden van hun collega’s. Dit kan doormiddel van opleidingsrichting, opleidingsniveau, werkervaring en hobby’s waarmee unieke technische vaardigheden zijn aangeleerd. Door dit onderscheid kunnen werknemers en sollicitanten zich op één of meerdere technische vakgebieden specialiseren en een toegevoegde waarde vormen voor bedrijven.

Tegenwoordig ziet de arbeidsmarkt er anders uit dan in de twintigste eeuw. Bedrijven hebben meestal geen vaste klantenkring en maken door de jaren heen verschillende producten. Modernisering en technologie spelen een belangrijke rol in bedrijfsprocessen. Producten moeten sneller en hoogwaardiger worden gemaakt. Daarnaast is er ook aandacht voor duurzaamheid en speelt ook de prijs een belangrijke rol op de markt. In deze spanningsvelden opereren bedrijven maar ook personeelsleden. Personeel blijft tegenwoordig niet zo lang meer bij bedrijven als vroeger. In het verleden hadden sommige personeelsleden één of twee werkgevers en bleven ze daar tot aan hun pensioen werken. Tegenwoordig kan men in vijf jaar tijd wel twee of zelfs drie werkgevers hebben. Bedrijven vinden dit vandaag de dag minder bijzonder dan in het verleden.

Dit komt ook doordat bedrijven veel projectmatig werken. Daarvoor zoeken ze dan technisch specialisten die op projectbasis worden ingezet. Dit kan doormiddel van tijdelijke contracten of op basis van detachering en uitzenden. Bedrijven moeten flexibeler worden en personeelsleden zullen dat in veel gevallen ook moeten worden. Hoe meer kennis en ervaring personeelsleden hebben hoe makkelijke ze een toegevoegde waarde kunnen vormen voor verschillende bedrijven. Personeel kan daardoor rekenen op een leven lang leren. Als personeelsleden niet hun kennis en vaardigheden blijven ontwikkelen lopen ze de kans dat hun kennis veroudert waardoor hun positie op de arbeidsmarkt minder gunstig wordt.

Werk zoeken in de techniek
Met alleen het ontwikkelen van de kennis en vaardigheden is de techneut nog niet verzekerd van werk. Deze kennis en vaardigheden moeten ook onder de aandacht gebracht worden bij bedrijven. In het verleden was het voldoende dat men een klein netwerk had met technische bedrijven in de stad of het dorp waar men woonde. Tegenwoordig dient een netwerk veel groter te zijn. Netwerken zijn niet meer aan een stad of dorp gebonden en worden steeds groter. Netwerken bestaan uit bedrijven in een provincie of zelfs een grotere regio. Deze regio kan landelijk of zelfs internationaal zijn. Naar mate de techneut gespecialiseerder is zal hij of zij ook gebruik moeten maken van een groter netwerk. Hierdoor wordt de kans vergroot dat in dat netwerk een bedrijf aanwezig is die behoefte heeft aan de technische expertise waarover de techneut beschikt.

Dit kunnen overigens techneuten zijn in uitvoerende technische functies en techneuten in leidinggevende functies of functies die zich richten op tekenen en ontwerp. Over het algemeen hebben hoger opgeleide technici ervaring met digitale netwerken en zijn ze daarnaast ook goed in staat om in het Engels te communiceren. Hierdoor kunnen engineers, ingenieurs, constructeurs en tekenaars via internet goed hun vaardigheden kenbaar maken bij bedrijven. Techneuten in deze functiegebieden kunnen daardoor op veel verschillende locaties werken.

Uitvoerende techneuten hebben over het algemeen meer moeite met het solliciteren via digitale netwerken. In het dagelijks leven werken ze meestal minder met computers dan bijvoorbeeld ingenieurs. Dit zorgt er voor dat ze buiten hun werk om hun digitale netwerken op orde moeten houden. Hiervoor zijn ze dan meestal aangewezen op avonden en weekenden. Dit vereist een belangrijke mate van discipline die niet iedere techneut kan opbrengen.

Uitzendbureaus een oplossing voor techneuten
Veel techneuten kiezen er voor om via uitzendbureaus en detacheringsbureaus te solliciteren. Hierdoor maken ze handig gebruik van de grote netwerken waarover deze bemiddelingsbureaus beschikken. In overleg met uitzendbureaus en detacheringsbureaus kunnen ze een specifiek profiel opstellen dat aangeboden kan worden aan verschillende bedrijven. Hierdoor worden de kennis en vaardigheden van de techneut bij verschillende bedrijven onder de aandacht gebracht. Bedrijven kunnen kijken of het profiel past binnen de projecten die in het bedrijf worden uitgevoerd. Omdat veel bedrijven projectmatiger werken is dit een ideale oplossing. Bedrijven en techneuten gaan in samenwerking met uitzendbureaus kort durende dienstverbanden met elkaar aan. Hierdoor krijgt de techneut een brede kijk op het bedrijfsleven en leert deze meestal ook nieuwe vaardigheden aan. Dit zorgt er voor dat de techneut zijn meerwaarde op de arbeidsmarkt vergroot en breder inzetbaar wordt.

Sommige bedrijven kiezen er ook voor om technisch personeel voor langere tijd aan te nemen via een uitzendbureau. Dit gaat meestal doormiddel van detacheringscontracten. Omdat uitzendbureaus ook een groot netwerk hebben van technisch personeel kunnen bedrijven ook vragen aan uitzendbureaus om de werving en selectie te doen voor personeel van specifieke technische functies. Op die manier kunnen uitzendbureaus voor techneuten ook banen zoeken voor langere tijd en rechtstreeks dienstverband bij een opdrachtgever. Een technisch uitzendbureau kan daardoor een totaalpakket aan oplossingen bieden aan haar opdrachtgevers en aan technische werkzoekenden.