Sollicitatiebrief maken

Hoewel werkzoekenden tegenwoordig regelmatig via sociale netwerken werk vinden is de sollicitatiebrief nog niet weg te denken uit de arbeidsmarkt. Met een sollicitatiebrief maak je als sollicitant duidelijk dat je in aanmerking wilt komen voor een functie bij een bedrijf. Veel sollicitaties vinden gericht plaats op een vacature die door een bedrijf is gepubliceerd op internet, in een krant of andere media. Daarnaast is het mogelijk om open sollicitatiebrieven te schrijven. Deze brieven zijn gericht aan een bedrijf waar je graag wilt werken maar waar op dit moment nog niet van bekend is of er een vacature open staat.

Maak zelf een sollicitatiebrief
Er zijn op internet en in de literatuur verschillende voorbeelden te vinden van sollicitatiebrieven. Je zou natuurlijk deze brieven kunnen overnemen en de adresgegevens en bedrijfsgegevens kunnen veranderen in de gegevens die van toepassing zijn op jouw sollicitatie. Dit is eenvoudig en bespaard een hoop tijd. Toch is dit niet aan te bevelen. Bedrijven krijgen veel standaardbrieven die van internet zijn gehaald. De managers en personeelsfunctionarissen die de brieven lezen hebben snel in de gaten wanneer iemand een brief zelf heeft geschreven of deze heeft ‘geleend’ van internet. Een bedrijf vind het belangrijk dat iemand de moeite heeft genomen om zelf een brief op te stellen en daar een eigen invulling aan heeft gegeven. Op die manier kun je in de brief iets van jezelf laten zien.

Inhoud van een sollicitatiebrief
De inhoud van de sollicitatiebrief heeft een bepaalde opbouw. Wanneer je een brief schrijft is het belangrijk om dat deze in een logische volgorde is opgebouwd. Bovenaan de brief zet je aan de linker kant jouw eigen adresgegevens. Rechts zou je eventueel een datum kunnen noteren. Vervolgens noteer je aan de linkerkant het onderwerp. Hierin noteer je dat je solliciteert op een functie waarbij je de functienaam noemt. Daarna plaats je de aanhef van de brief. Dit kan geachte heer/ mevrouw zijn wanneer je de geadresseerde niet bij name kent. Beter is het om eerst wat voorwerk te verrichten zodat je de brief aan een persoon kunt schrijven. Dan heb je meteen ook een contactpersoon die je kunt noteren in je lijst met contacten. Indien de naam van de contactpersoon bekend is noteer je deze als volgt: Geachte geslacht achternaam, bijvoorbeeld Geachte meneer van der Berg. Achter de achternaam wordt een komma geplaatst. Vervolgens laat je een witregel open en begin je de brief met een hoofdletter.

Alinea 1
Bovenstaande opbouw is standaard en zie je in veel brieven terug. Het daadwerkelijke begin van de brief is belangrijk omdat je vanaf dat moment een eigen invulling kunt geven aan de brief. In de eerste alinea geef je kort weer wat de aanleiding is van de brief. Dit gedeelte bestaat uit drie tot maximaal vijf regels. De eerste regel van de brief zou je als volgt kunnen noteren: ‘Deze brief schrijf in naar aanleiding van de vacature werkvoorbereider die ik onlangs op uw website zag staan’. Een andere voorbeeld: ‘Naar aanleiding van de vacature werkvoorbereider die bij uw bedrijf open staat doe ik u hierbij mijn sollicitatiebrief en cv toekomen’. Er zijn verschillende mogelijkheden om de brief te beginnen. Het is belangrijk dat je voor het bedrijf duidelijk maakt hoe je tot de sollicitatie bent gekomen.

Na de eerste regel noteer je kort waarom deze vacature of het bedrijf jouw aandacht heeft getrokken. Dit kan bijvoorbeeld door de volgende zin: ‘de veelzijdigheid van de functie werkvoorbereider spreekt mij aan’ of een ander voorbeeld ‘het lijkt me een uitdaging om deel uit te maken van uw projectteam en een bijdrage te leveren aan de realisatie van het utiliteitsproject (naam project)’.  In deze tweede zin geef je duidelijk aan dat je de vacature goed hebt gelezen en goed op de hoogte bent van de projecten die het bedrijf heeft lopen. Hierdoor heeft het bedrijf goed in de gaten dat je oprecht geïnteresseerd bent.

In de volgende zin sluit je de eerste alinea af. Deze zin of zinnen draaien om het verband tussen de eerst en tweede regel. Je geeft aan waarom jij juist geschikt bent voor de vacature en nodigt de lezer daarmee uit om verder te lezen. Een voorbeeld van de laatste zinnen van de eerste alinea zijn: ‘Door mijn jarenlange ervaring als werkvoorbereider bij een grote organisatie ben ik gewend aan het hectische klimaat dat projectmatig werken met zich meebrengt. Daarom denk ik dat ik een nuttige aanvulling kan vormen voor uw team.’

Alinea 2
In de tweede alinea beschrijf je kort wie je bent en wat je werkervaring en opleidingen zijn. In dit gedeelte beschrijven de meeste sollicitanten hun opleiding en werkervaring chronologisch. Bijvoorbeeld: ‘Na het succesvol afronden van mijn MBO opleiding Werktuigbouwkunde heb ik vijf jaar gewerkt als constructiebankwerker bij een toonaangevend bedrijf’. Daarna geef je aan hoe je jezelf hebt ontwikkeld en welke vaardigheden je hebt aangeleerd. Dit kan in een aantal regels. Het is belangrijk dat je hierbij de vacaturetekst van het bedrijf goed in gedachten houdt. Stel jezelf de vraag: wat vind het bedrijf belangrijk om over mij te weten? Je kunt ook je competenties vermelden maar wijd hierover niet te veel uit. Aan het einde van de alinea kun je aangeven dat je deze vaardigheden graag bij het bedrijf waar je solliciteert wil inzetten.

Alinea 3
De derde alinea is meestal de laatste alinea van de brief. In deze alinea kun je benadrukken dat je interesse hebt in de functie en dat je graag een reactie van het bedrijf wil ontvangen. Ook wordt er in deze alinea verwezen naar het cv die als bijlage wordt toegevoegd. Een voorbeeld van de laatste alinea: ‘In mijn cv in de bijlage vindt u een uitgebreide omschrijving van mijn opleidingen en werkervaring. Naar mijn mening ben ik geschikt voor de functie van uw bedrijf en pas ik door mijn karaktereigenschappen prima in uw organisatiecultuur. Graag zou ik in een sollicitatiegesprek mijn motivatie voor deze vacature willen toelichten’.

Tot slot
Onderaan de brief noteer je een afsluitende zin. Dit kan bijvoorbeeld de volgende zin zijn: ‘In afwachting van uw reactie verblijf ik’. Dit is echter wel erg formeel. Je kunt er ook voor kiezen om het minder formeel te doen: ‘Graag ontvang ik bericht’ of ‘Graag zou ik een reactie ontvangen’. Dan kun je daaronder de afsluiting neerzetten. Dit is meestal: ‘Met vriendelijke groet’. Je kunt ook de laatste zin verwerken in de afsluiting. Dan wordt deze bijvoorbeeld: ‘In afwachting van uw reactie en met vriendelijke groet’. Daaronder zet je je handtekening en je naam. Helemaal onderaan de brief kun je nog noteren: ‘Bijlage cv’.