Is er werk in de techniek?

Opleidingsinstituten en de nieuwsberichten schreeuwen het bijna van de daken: ‘er is werk in de techniek!’ Wanneer je echter om je heen kijkt zie je dat bouwbedrijven het niet makkelijk hebben om nieuwe projecten binnen te halen. Ook staalconstructiebedrijven en productiebedrijven worstelen om zichzelf staande te houden in de markt. Deze bedrijven zijn vervolgens verbonden aan verschillende onderaannemers en toeleveranciers die mede de gevolgen ondervinden van de krimp in de markt. Gaat het eigenlijk wel goed met de techniek in Nederland? Hieronder wordt informatie gegeven op de vraag of er werk is in de techniek.

Economische situatie van Nederland
De techniek draait voor een deel op productie. De productie van een technisch bedrijf is gekoppeld aan de vraag die ontstaat op de markt. De vraag op de markt is vervolgens weer verbonden aan de bestedingsruimte van potentiële klanten. De bestedingsruimte van potentiële klanten is weer afhankelijk van hun eigen financiële middelen en de mogelijkheid om een financiering te krijgen via een andere instantie bijvoorbeeld een bank. De banken hebben het in Nederland zwaar. Of ze deze situatie zelf veroorzaakt hebben wordt hier in het midden gelaten. Wel merken particulieren en bedrijven dat ze moeilijker geld beschikbaar kunnen krijgen van banken en andere financiers. Hierdoor wordt er in Nederland minder gekocht. Fabrieken draaien minder productie en de bouw komt bijna tot stilstand. Is er nu wel of geen werk in de techniek?

Welke technische sectoren doen het goed?
Er is werk in de techniek! Dat is zeker waar. Ondanks de krimp die Nederland doormaakt blijft er werk in een aantal technische branches. Een aantal branches doen het in economisch moeizame tijden goed. Dit in tegenstelling tot andere branches waarbij de vraag afneemt. Wanneer we gaan kijken naar de branches waarin werk te vinden is kunnen een aantal conclusies worden getrokken. Hieronder staan een aantal type bedrijven die het ondanks de crisis druk hebben:

  • Bedrijven die zich richten op onderhoud en reparatie van machines draaien goed. Dit heeft te maken met het feit dat in economisch slechte tijden bedrijven de aanschaf van een nieuwe machine uitstellen. De machines die aanwezig zijn blijven slijten waardoor deze regelmatig moeten worden gereviseerd en gerepareerd. Ervaren allround onderhoudsmonteurs hebben hierdoor ook in economisch moeizame tijden een goede kans op werk.
  • Bedrijven met weinig overhead kunnen goedkoop produceren en daarnaast goede kwaliteit leveren. Deze kleine bedrijven krijgen een steviger concurrentiepositie op de markt. Ze kunnen snel schakelen en zijn niet bureaucratisch. Daarnaast weten deze bedrijven via mond tot mond reclame een goed en betrouwbaar netwerk op te bouwen. Kleine compacte bedrijven die zich richten op onderhoud van machines en apparaten hebben veel werk als ze goede kwaliteit leveren.
  • Specialistische bedrijven die zich richten op oplossingen voor urgente technische problemen hebben ook in crisistijd vaak voldoende werk wanneer ze niet te duur zijn. Er zullen altijd nieuwe innovaties nodig zijn op de markt. Daarbij moet worden gekeken naar de vraag van de markt. Een bedrijf met kundige engineers kan goed op de behoeften van de markt inspelen en daar passende producten voor maken. Innovatieve producten zijn daarnaast niet alleen afhankelijk van de ontwikkelingen op de Nederlandse markt. Nieuwe innovatieve oplossingen gaan ook regelmatig ‘de grens’ over waar de economie er beter voor kan staan.
  • Bedrijven die kostenbesparende machines, apparaten of gereedschappen maken hebben in tijden van economische tegenslag een goede marktpositie wanneer de aanschaf van hun ‘oplossingen’ niet te kostbaar zijn. Klanten willen graag zoveel mogelijk (productie) kosten besparen. Wanneer oplossingen geboden kunnen worden waarmee geld kan worden terugverdient zullen bedrijven geïnteresseerd zijn en zullen er verschillende opdrachten binnen komen.
  • Bedrijven die zicht richten op het ontwikkelen en het verbeteren van machines voor de medische sector krijgen in economische slechte tijden nauwelijks te maken met een terugloop van aanvragen wanneer ze een goede prijs-kwaliteit verhouding hebben en weinig concurrentie. De medische sector is altijd van groot belang voor het welzijn van de maatschappij. De overheid en het bedrijfsleven zijn zich er van bewust dat er in deze sector geïnvesteerd zal moeten worden. Het wordt nog interessanter wanneer een bedrijf in de medische sector kostenbesparende oplossingen bedenkt die de kwaliteit van zorg gelijk houden of juist verbeteren.

Hoe vind ik werk in de juiste technische sector?
Hierboven zijn verschillende sectoren in de techniek benoemd waarin werk gevonden kan worden. De functies die binnen deze sectoren aanwezig zijn lopen uiteen. Zo zijn er engineers, tekenaars, constructeurs en werkvoorbereiders op de arbeidsmarkt nodig. Daarnaast is er ook behoefte aan onderhoudsmonteurs, pijpfitters, mechatronica monteurs en ander uitvoerend technisch personeel. Wanneer je zelf een technische achtergrond hebt ik de machinebouw of machineonderhoud is het verstandig om je te oriënteren op de hiervoor genoemde technische sectoren. Ga na welke bedrijven bij je in de buurt aanwezig zijn die zich richten op deze vakgebieden. Probeer doormiddel van kennissen of vrienden in contact te komen met mensen die werken bij bedrijven in deze sectoren. Niet elk bedrijf in bijvoorbeeld de medisch technische sector heeft het druk. Probeer te achterhalen in de media welke bedrijven het drukker hebben of gaan krijgen. Gebruik daarnaast de tips die in andere artikelen worden genoemd die op deze kennisbank aanwezig zijn.