Hoe kun je het beste solliciteren via social media en waar moet je dan op letten?

Een groot deel van de bedrijven zoeken tijdens de sollicitatieprocedure extra informatie over de sollicitanten op via internet. Hierbij worden verschillende kanalen van social media bekeken. Bedrijven kijken op social media naar de profielen van de sollicitanten en in hoeverre deze profielen aansluiten bij het beeld dat de sollicitant probeert te scheppen via zijn of haar cv of sollicitatiebrief. Uit een Europees onderzoek van een grote vacaturesite is gebleken dat in ongeveer de helft van de sollicitatieprocedures de social media een goede invloed heeft op het sollicitatieproces. In ongeveer vijfentwintig procent van de sollicitatieprocedures heeft het beeld dat de sollicitant via social media schept een dusdanig negatieve invloed dat het bedrijf de sollicitant afwijst. Daarom is het belangrijk dat mensen een goed beeld van zichzelf neerzetten op social media. Het is belangrijk dat dit beeld duidelijk en vooral ook eerlijk is. Social media is tegenwoordig niet alleen meer gericht op vrije tijdsbesteding, het wordt steeds professioneler en belangrijker voor iemand zijn of haar loopbaanperspectieven. Hieronder is in een aantal alinea’s informatie weergeven over de manier waarop iemand zijn of haar social media zo goed mogelijk kan inrichten en daarmee de kans op een succesvolle sollicitatie kan vergroten.

Zorg voor eenduidigheid bij gebruik van social media
Bedrijven leggen tijdens sollicitatieprocedures regelmatig het cv en de sollicitatiebrief van de kandidaat naast de informatie die uit de social media naar voren komt. Het beeld dat op basis van de cv en sollicitatiebrief van de kandidaat wordt gemaakt door het bedrijf wordt in de social media getoetst. Als de sollicitant bijvoorbeeld in een brief aangeeft dat hij of zij een serieuze professionele medewerker is dan wil het bedrijf dit ook terug zien op de profielen van de social media. Als hier vervolgens allemaal afbeeldingen en teksten op staan die niet corresponderen met dit beeld zal het bedrijf op zijn minst aarzelen om de kandidaat verder mee te nemen in de sollicitatieprocedure. Het is belangrijk dat de informatie over de sollicitant overeenkomt. Ook is het belangrijk om relevante interesses op je social media duidelijk naar voren te laten komen.

Schets een positief beeld van jezelf op social media
Bedrijven zoeken medewerkers die een aanvulling vormen voor het bedrijf. Hierbij kijken ze niet alleen naar opleiding en werkervaring, karaktereigenschappen en persoonlijkheid zijn ook belangrijk. Bedrijven willen graag kandidaten hebben die een positieve bijdrage leveren aan de organisatiecultuur. In de social media is het daarom belangrijk om zo weinig mogelijk negatieve berichten te publiceren. Ook schokkende of ongepaste foto’s moeten achterwege gelaten worden. Grappen en andere berichten die verkeerd kunnen worden opgevat of aanstootgevend zijn moeten helemaal niet op social media worden geplaatst. Het kunnen soms hele kleine berichten zijn die bedrijven afschrikken om een verdere sollicitatieprocedure met de sollicitant te ondernemen.

Laat je kwaliteiten zien op social media
Social media is bij uitstek geschikt om een duidelijk beeld van je competenties en vaardigheden te publiceren. In de profielen van social media is vaak ruimte om je competenties te benoemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de competenties en endorsements op LinkedIn. Het is daarnaast verstandig om deze vaardigheden te illustreren met bijvoorbeeld foto’s. Als je bijvoorbeeld een lasser bent kun je foto’s publiceren via social media waarin je jouw laskwaliteiten kunt laten zien. Technisch tekenaars kunnen eventueel tekeningen tonen die ze thuis hebben gemaakt. Grafisch vormgevers hebben nog meer mogelijkheden om hun werk te tonen in social media. Vaak zetten mensen hun portfolio online en koppelen ze deze aan social media. Hierdoor ontstaat een nog duidelijker beeld van de vaardigheden en competenties waarover de persoon beschikt. Deze informatie is interessant voor werkgevers die op zoek zijn naar nieuwe werknemers met speciale vaardigheden.

Publiceer referenties op social media
Bedrijven vinden het belangrijk om te weten hoe iemand heeft gefunctioneerd bij andere bedrijven. De reacties van bedrijven op iemand zijn of haar functioneren worden ook wel referenties genoemd. Via verschillende social media kunnen deze referenties worden gepubliceerd op internet. Via LinkedIn is er de mogelijkheid om een recommendation aan te vragen van een collega of werkgever. Het is belangrijk dat bedrijven toestemming hebben verleend voor de publicatie van de referentie.

Ook is het belangrijk dat de referentie precies zo wordt weergegeven als het bedrijf de referentie heeft vermeld. Het wijzigen van referenties is absoluut onverantwoord. Bedrijven kunnen de referenten nabellen om meer informatie te verkrijgen. Hierdoor kunnen gemanipuleerde referenties snel aan het licht komen met alle negatieve gevolgen van dien. Naast referenties van voormalig werkgevers is het misschien ook verstandig om referenties te publiceren van klanten waar je contact mee hebt (gehad). Uiteraard dien je ook dit na te vragen bij klanten, opdrachtgevers en je voormalig werkgever waarbij je de klantenkring hebt opgebouwd.

Social media is belangrijk
Omdat veel bedrijven gebruik maken van social media is het belangrijk om als werkzoekende op verschillende social media actief te zijn. Mocht je nog geen profielen hebben aangemaakt op internet dan is het verstandig om daar spoedig mee te beginnen. Hierdoor kun je op internet goed worden gevonden. Sommige bedrijven wachten niet op sollicitatiebrieven en cv’s, zij gaan zelf op zoek naar kandidaten via diverse social media sites. Dit doen niet alleen reguliere bedrijven ook uitzendbureaus, detacheringsbureaus en headhunters zoeken regelmatig via social media naar nieuwe kandidaten om bij hun opdrachtgevers aan te bieden. Tegenwoordig wordt steeds meer projectmatig gewerkt. Werknemers werken daardoor aan verschillende projecten bij diverse opdrachtgevers. De dienstverbanden worden korter. Ook de sollicitatieprocedures worden korter.

Laat jouw profiel vinden op internet en verhoog je kans op een baan
Bedrijven willen zo snel mogelijk een duidelijk beeld hebben van de kwaliteiten van werkzoekenden. Hiervoor is internet bij uitstek geschikt om je kwaliteiten kenbaar te maken. Sommige werkzoekende maken een eigen internetsite met een portfolio en een profiel. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig zijn er veel verschillende social media websites waarop gebruikers gratis een profiel kunnen aanmaken. Een aantal bekende social media sites zijn LinkedIn, Facebook, Twitter en Google Plus. Dit spaart tijd en geld. Social media websites worden daarnaast goed gevonden in Google waardoor bedrijven snel de informatie vinden die ze nodig hebben. Als je nog niet gebruik maakt van social media kun je vandaag nog op internet aan de slag met het aanmelden bij verschillende sites. Gebruik daarbij de tips van deze tekst.