Hoe kan ik het beste solliciteren na het afronden van een opleiding?

Na het afronden van een opleiding staat de afgestudeerde meestal voor de keuze: verder studeren of solliciteren naar een baan. Deze afweging is voor iedereen verschillend. De kansen van een werkzoekende op de arbeidsmarkt zijn voor een groot deel afhankelijk van de opleidingsrichting en het opleidingsniveau. In het kader van de kenniseconomie is het belangrijk dat iemand over voldoende kennisniveau beschikt. Bedrijven zoeken personeel die de organisatie kan verreiken met nieuwe kennis. Daarnaast zijn ook vakmensen nodig. Dit zijn meestal mensen in uitvoerende functies zoals lassers, polijsters en verspaners. Deze vaardigheden kunnen over het algemeen niet alleen op opleidingen worden geleerd. De echte kennis en vaardigheden voor deze functies leer je in de praktijk. Daarom is het belangrijk om te solliciteren naar de juiste baan. Hierbij komen een hele hoop aspecten aan de orde.

Waar moet je op letten als je solliciteert?
Solliciteren na het afronden van een opleiding is niet moeilijk maar je moet wel met een hoop facetten rekening houden. Allereerst zijn er meer werkzoekenden die solliciteren. Een aantal van deze werkzoekenden zal ook willen solliciteren op de functies die jij ook aantrekkelijk vindt. Daarom moet je er voor zorgen dat bedrijven jouw uitkiezen. Dit kan door de volgende tips in gedachten te houden.

  • Probeer je te onderscheiden op bijvoorbeeld werkervaring, opleidingsrichting en opleidingsniveau.
  • Het is belangrijk dat je een duidelijk cv maakt met daarin een beschrijving van de opleidingen, cursussen en trainingen die je hebt gevolgd. Veel trainingen en opleidingen hebben een algemene naam daarom is het verstandig om kort te benoemen wat tijdens de training en opleiding werd behandeld. Vergeet hierbij ook niet het niveau van de opleiding of training aan te geven. Ook de werkervaring moet duidelijk omschreven worden op het cv. Zorg er voor dat bedrijven een goed beeld van je vaardigheden en competenties kunnen vormen op basis van het cv.
  • Gebruik diverse kanalen om je cv onder de aandacht te brengen. Dit kan bijvoorbeeld op job boards en vacaturesites.
  • Schrijf je in bij uitzendbureaus die gespecialiseerd zijn in jouw vakgebied. Als je een technische opleiding hebt gevolgd is het verstandig om je in te schrijven bij een technisch uitzendbureau. Schrijf je niet bij te veel technische uitzendbureaus in. Dit zorgt er namelijk voor dat je meerdere keren door verschillende uitzendbureaus bij dezelfde bedrijven onder de aandacht kan worden gebracht. De meeste bedrijven houden hier niet van en denken dat je wanhopig bent of dat er een andere ongunstige reden is waarom je zoveel wordt aangeboden. Zorg er voor dat de uitzendbureaus waar je ingeschreven bent duidelijk aangeven bij welke bedrijven je bent voorgesteld. Hou contact met uitzendbureaus.
  • Meldt je aan op diverse social media. Zorg er voor dat deze media zorgvuldig is gevuld met professionele informatie die gunstig is voor het beeld dat bedrijven van je kunnen vormen. Veel bedrijven zoeken op social media naar de sollicitanten die in aanmerking willen komen voor een bepaalde vacature. Ook wanneer je solliciteert doormiddel van een brief of een mail kunnen bedrijven je opzoeken in een online zoekmachine om hierin een beeld van je te vormen. Vaak wordt social media gebruikt als vergelijkingsmateriaal voor het beeld dat naar voren komt uit de sollicitatiebrief en cv.
  • Schrijf zelf je sollicitatiebrief. Bedrijven houden van authentieke sollicitatiebrieven. Natuurlijk moet en brief geen of weinig taalfouten bevatten. Op dat gebied kun je de sollicitatiebrief altijd laten controleren door je ouders, een leraar Nederlands of een ander iemand taalkundig goed onderlegd is.
  • Maak gebruik van je eigen netwerk en het netwerk van anderen. Veel bedrijven nemen via via personeel aan. Dit kan doormiddel van referenten maar ook door mensen uit de opleiding of uit stages waar je contact mee hebt.

Wat moet ik doen als solliciteren niet lukt?
Het is mogelijk dat iemand niet meteen een baan vindt na het afronden van een opleiding. Hierdoor kan een ‘gat’ in het cv ontstaan. Het is belangrijk dat dit wordt voorkomen. Als solliciteren moeizaam verloopt is het belangrijk om niet stil te gaan zitten. In dat geval is het belangrijk dat je iets doet wat er voor zorgt dat je cv aantrekkelijker wordt voor bedrijven. Het volgen van een avondstudie is een verstandige beslissing. Hierdoor kun je tijdens sollicitatiegesprekken een pasklaar antwoord geven op de vraag wat je hebt gedaan om je kansen op een geschikte baan te vergroten. Een ander voordeel hierbij is dat je kennis niet verouderd en je in het leerproces blijft. In sommige gevallen is het UWV of een re-integratiebureau bereid om een deel van deze opleidingskosten te vergoeden voor langdurig werklozen. Geen werk betekend niet dat je moet afwachten. Het zoeken naar werk is een vak op zich.