Wat is bouwkunde en wat kun je met de opleiding bouwkunde?

Bouwkunde is een term die onlosmakelijk is verbonden met de bouw. Voor het bouwen van woningen, utiliteit en andere grote gebouwen is kennis nodig. Bouwkunde is alle kennis die verbonden is aan bouwen. Wanneer we bouwkunde zouden moeten definiëren ziet de definitie er als volgt uit: Bouwkunde is de overkoepelende term voor alle techniek en kennis die verbonden zijn aan het bouwen van woningen, utiliteit en andere gebouwen. Bouwkunde is een verzamelnaam voor verschillende technieken die op de bouw toegepast worden. De term bouwkunde komt ook voor bij bouwkundige adviesbureaus of bij een bouwkundige keuring. Daarnaast wordt het woord bouwkunde voor verschillende opleidingen gebruikt. Diverse hogere beroepsopleidingen HBO zijn gericht op bouwkunde. Hieronder is beschreven wat op een opleiding bouwkunde geleerd kan worden.Daaronder is een alinea weergegeven over de mogelijkheden die iemand heeft met een afgeronde opleiding bouwkunde in de bouw.

Wat leer je op een opleiding bouwkunde?
Tijdens een opleiding bouwkunde leren studenten technische tekeningen maken van woningen, utiliteit en andere gebouwen. Daarnaast leren ze ook hoe deze tekeningen gelezen kunnen worden. Op de bouw worden verschillende bouwsystemen toegepast. Tijdens de opleiding bouwkunde wordt aandacht besteed aan de verschillen tussen deze bouwsystemen en de voor en nadelen die horen bij bepaalde bouwsystemen. Bouwkundigen moeten goed weten welk bouwsysteem geschikt is voor de bouw van een bepaald object. Hierin moeten zorgvuldige afwegingen worden gemaakt. Wanneer verkeerde bouwsystemen worden toegepast kan dat grote gevolgen hebben tijdens de bouw of bij de ingebruikname van het gebouw wanneer het eenmaal is opgeleverd. Niet alleen het bouwsysteem is belangrijk, de materialen en constructies hebben ook enorme invloed op de kwaliteit van het gebouw. De opleiding bouwkunde besteed daarom ook aandacht aan materialen en constructie. Bij constructieleer gaat het voor een groot deel om het maken van duurzame vakkundige verbindingen tussen materialen. Ook bouwfysica komt aan de orde en het samenwerken tussen de verschillende betrokken partijen op de bouw. Op een bouwproject werken vaak verschillende onderaannemers met elkaar samen. Een goed overleg tussen al deze partijen is van groot belang voor het tijdig en succesvol afronden van het bouwproject. Een bouwkundige heeft een belangrijke rol in dit overleg. De opleiding bouwkunde is op HBO niveau maar kan ook op universitair niveau worden gevolgd. Met het afronden van een opleiding bouwkunde beschikt de afgestudeerde over een brede kennis over de bouw en alle aspecten die daarbij aan de orde komen. Er zijn verschillende beroepen die iemand kan uitoefenen met de opleiding bouwkunde.

Wat kun je met de opleiding bouwkunde?
Met de opleiding bouwkunde kan een afgestudeerde verschillende beroepen uitoefenen die zijn verbonden met de bouw. De keuze van het beroep is afhankelijk van de vaardigheden en competenties van de werkzoekende. Natuurlijk zijn ook de ontwikkelingen in de markt van invloed op de functies die beschikbaar komen in de bouw. De bouw is sterk verbonden aan de economische ontwikkelingen van een land. Wanneer het economische goed gaat met een land wordt vaak meer geïnvesteerd in de bouw van woningen en utiliteit. Andersom komt echter ook voor. Voordat iemand start met de opleiding bouwkunde moet hij of zij goed bewust zijn van deze ontwikkelingen.

Bouwkunde is een geschikte opleiding voor mensen die aan de slag willen bij een architectenbureau of bij een aannemer. Een bouwkundige kan daar worden ingezet als tekenaar of werkvoorbereider. Ook de rol van een projectontwikkelaar zou een ervaren bouwkundige kunnen uitoefenen. Daarnaast zijn er functies zoals bouwkundig inspecteur of bouwfysisch adviseur. Verschillende adviesbureaus die zijn verbonden aan de bouw hebben mensen in dienst met een bouwkundige achtergrond. Ook bij de gemeenten werken mensen met een bouwkundige achtergrond voor het beoordelen en opstellen van bestemmingsplannen en bouwplannen van de lokale bevolking en bedrijven. Zowel in de profitsector als de non-profitsector werken bouwkundigen.