Opleiding veilig werken in H2S gebieden en H2S – NOGEPA 0.8

H2S is waterstofsulfide en wordt ook wel zwavelwaterstof genoemd. Dit is een zeer giftig gas dat in een geringe concentratie 0,1 ppm tot 5,0 ppm een geur heeft die op de lucht van rotte eieren lijkt. Naarmate de concentratie van H2S groter wordt kan men het giftige gas minder goed waarnemen door het reukorgaan. De fysieke klachten nemen dan echter toe. Deze kunnen zeer ernstig zijn. De ernst van de fysieke schade die men oploopt neemt toe naarmate men aan hogere concentraties wordt blootgesteld of naarmate de duur van de blootstelling toeneemt.

H2S ontstaat uit een rottingsproces van zwavelhoudende organische stoffen. Deze stoffen kunnen voorkomen in aardgas. Daarnaast kan H2S ook voorkomen in rioleringssystemen en installaties die gebruikt worden voor afvalwater. H2S is gevaarlijk voor mensen daarom moeten werknemers in een omgeving waar H2S kan voorkomen hier voldoende tegen beschermd worden. Hiervoor is kennis vereist. Niet alleen kennis van H2S, ook kennis van beschermingsmiddelen en opsporingsapparatuur voor H2S is belangrijk en kan zelfs van levensbelang zijn. Deze kennis kunnen werknemers leren op een specifieke cursus voor H2S.

De H2S NOGEPA 0.8 is een veiligheidstraining die verplicht is voor mensen die op gaswinninginstallaties en oliewinninginstallaties kunnen komen waar zich mogelijk H2S kan bevinden. Dit kunnen zowel installaties zijn  aan de vaste wal als in de offshore. H2S kan naast olie- en gasinstallaties ook voorkomen in afvalverwerking, mestverwerking, rioolzuiveringsinstallaties en riolering. Dit komt doordat H2S ontstaat door rottingsprocessen. Doordat H2S ook in de hiervoor genoemde systemen aanwezig kan zijn volgen werknemers die met deze installaties werken ook een veiligheidstraining op het gebied van H2S. Dit kan bijvoorbeeld de cursus veilig werken in H2S gebieden zijn of de H2S – NOGEPA 0.8. Voor olie- en gaswinninginstallaties is het belangrijk dat het certificaat is erkend door de Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie (NOGEPA). Deze organisatie vertegenwoordigt de gas en olieproducerende maatschappijen in Nederland.

Inhoud van H2S veiligheidstrainingen
Hoewel er verschillende trainingen op het gebied van H2S worden gehouden is de inhoud van deze veiligheidstrainingen min of meer gelijk. H2S veiligheidstrainingen bestaan meestal uit een theoretisch deel en een deel dat gericht is op de praktijk. In het theoretische deel leren de deelnemers in de cursus de wet en regelgeving die verbonden is aan H2S en daarnaast de Arbo-regelingen die bij de werkzaamheden aan de orde kunnen komen. Ook de eigenschappen van H2S worden behandeld en de gevaren die daaraan verbonden zijn. Mensen die op een H2S-locatie aanwezig zijn moeten zich houden aan strenge veiligheidsvoorschriften. Daarbij moeten ze gebruik maken van specifieke persoonlijke beschermingsmiddelen die de persoon moet beschermen tegen de schadelijke effecten van H2S wanneer dit aanwezig is op de locatie. Deelnemers leren tijdens een H2S veiligheidstraining de persoonlijke beschermingsmiddelen goed te gebruiken. Daarnaast oefenen deelnemers ook met persoonlijke detectieapparatuur en alarmapparatuur. Ook vluchtprocedures komen aan de orde. Ondanks de veiligheidsvoorschriften kunnen mensen op een H2S locatie alsnog slachtoffer worden van H2S. Het is belangrijk dat werknemers in de buurt dan weten wat ze moeten doen. Daarom wordt tijdens de H2S ook aandacht besteed aan het bieden van eerste hulp aan slachtoffers van H2S.

Certificaat H2S – NOGEPA 0.8
Wanneer men een cursus H2S – NOGEPA 0.8 volgt moet de deelnemer er zeker van zijn dat de Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie (NOGEPA) garant staat voor de kwaliteit van de opleiding en bijbehorend certificaat. Nadat de deelnemer zowel het theoretische deel als het praktijk deel heeft gevolgd vind er een examinering plaats. Wanneer men deze examinering goed doorstaat ontvangt men een certificaat. Dit is het certificaat H2S Nogepa 0.8 en is vier jaar geldig.