Wat zijn EPS platen?

EPS platen zijn een vorm van kunststof isolatiemateriaal. De afkorting EPS staat voor geëxpandeerd polystyreenschuim. In de volksmond wordt EPS ook wel tempex of piepschuim genoemd maar de benaming isomo wordt ook wel gebruikt. EPS wordt als isolatiemateriaal vaak in een plaatvorm aangebracht. Deze isolatieplaten bevatten allemaal korreltjes oftewel piepschuimkorrels. Een groot deel van de platen bevat daarnaast lucht waardoor de platen een goede isolerende waarde hebben. Stilstaande lucht is namelijk een prima thermische isolator. Een ander bekend voordeel van EPS is dat het materiaal een behoorlijk licht gewicht heeft. Dat zorgt er voor dat het materiaal vrij makkelijk verwerkbaar is.

EPS platen zijn er in verschillende soorten en maten. De dichtheid van de platen kan verschillen maar ook de dikte lengte en breedte kan verschillen. Het materiaal is geschikt als isolatieplaat voor vloeren, zoldervloeren en daken. Naast platen is EPS ook wel beschikbaar in parelvorm. Deze kleine piepschuimkorrels kunnen in verschillende ruimtes worden gespoten. Zo worden EPS parels onder andere in spouwmuren gebruikt.

Voordelen van EPS
Het isolatiemateriaal EPS heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere materialen die worden gebruikt voor isolatie. Een belangrijk voordeel van EPS is de prijs. De aanschafwaarde van EPS is bijvoorbeeld veel lager dan de prijs van PIR platen. Ook is EPS makkelijker te verwerken. Het materiaal is verder licht van gewicht. EPS is redelijk goed bestand tegen vocht en schimmel en behoudt daarnaast lang een isolerende waarde. Een ander voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld glaswol is dat EPS tijdens het plaatsen niet voor irritaties zorgt van de ogen en huid. In feite hoeft men geen persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen als men EPS verwerkt. Bij het verwerken van glaswol is dat wel nodig.

Nadelen van EPS
De isolatiewaarde van EPS is redelijk maar niet zo goed als bijvoorbeeld PIR en daarnaast kan EPS minder goed tegen druk dan bijvoorbeeld PIR of XPS platen. Verder bestaat EPS uit allemaal kleine korreltjes dat kan veel rommel geven als men het materiaal regelmatig aanraakt als het is geplaatst.