Wat is sterling zilver of 925 zilver?

Zilver is een metaal dat wordt aangeduid met symbool Ag en atoomnummer 47. Het is een scheikundig element dat behoort tot de overgangsmetalen. Zilver is een eenvoudig te bewerken edelmetaal en is iets harder dan goud. Zilver corrodeert in tegenstelling tot goud als het aanraking komt met ozon (zuurstof) of waterstofsulfide v. Fijn zilver is zilver in de meest zuivere vorm, dit zilver is 99,9% zuiver.

Zilver wordt echter bijna niet in pure vorm gebruikt omdat het veel te zacht en te vervormbaar is. Daarom legeert men zilver in de praktijk met andere metalen om de mechanische eigenschappen te bevorderen. Een voorbeeld van een legering die veel wordt toegepast in de edelsmeedtechniek. In de edelsmeedtechniek past men 925 zilver toe als materiaal voor het vervaardigen van sierraden. Sterling zilver is een andere benaming voor 925 zilver.

Wat is 925 zilver?
In feite is 925 een aanduiding van een zilverlegering. Deze legering bestaat uit 92,5% zilver het overige percentage (7,5%) van de legering is een ander metaal om de mechanische eigenschappen van het product te bevorderen. Over het algemeen past men bij 925 zilver koper toe als extra legeringselement. Door dit te doen kan men zilver verstevigen en harder maken. Daardoor zijn producten die van 925 zilver zijn gemaakt meer bestand tegen beschadigingen dan producten die van fijn zilver zijn gemaakt.

Zilver vertegenwoordig een bepaalde waarde. Daarom willen veel mensen weten welk percentage zilver is toegepast in hun sieraad. Producten die van sterling zilver of 925 zilver zijn gemaakt bevatten daarom een gravering of inslag met 925. Deze cijfers staan bijvoorbeeld aan de binnenkant van een ring die van sterling zilver is gemaakt. Het is verboden om producten van dit merkje te voorzien als men niet daadwerkelijk het juiste gehalte zilver heeft toegepast. In de waarborgwet van 1986 is de verhouding vastgelegd van 92,5% zilver en 7,5% van een ander metaal. Deze wet moet consumenten te beschermen tegen fraude. Toch kan het in de praktijk voorkomen dat namaak zilveren producten worden verkocht met het 925 merkje. Dit is uiteraard strafbaar.

Waar komt de naam sterling zilver vandaan?
De aanduiding sterling zilver is ontleend aan het oud-Engelse steorling. Het woord steorling betekent ‘met een kleine ster’ dit verwijst naar zilveren munten die in Normandië werden voorzien van een ster. Naast het Engelse woord steorling heeft ook het Franse woord ‘esterlin’ invloed gehad op de naam aanduiding. Het Franse woord ‘esterlin’ kan worden vertaald met het Nederlandse woord ‘hard’. Sterling zilver staat dus in feite voor hard zilver. Tegenwoordig worden in de edelsmeedtechniek verschillende producten gemaakt van sterling zilver zoals: ringen, kettingen, armbanden en andere sierraden.