Wat is een snijbrander en waar wordt snijbranden toegepast?

Snijbranden is een proces waarbij objecten doormiddel van verbranding worden doorgesneden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een snijbrander. Een snijbrander verbrand het materiaal waarop de snijbrander is aangebracht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een brandbaar gas dat gecombineerd wordt met zuurstof. Het materiaal dat weggebrand moet worden wordt tijdens het snijbranden eerst verhit. Het zuurstof zorgt er daarna voor dat de verbranding van het materiaal continue door blijft gaan. Snijbranden is in feite een chemisch oxidatieproces. Dit proces is veel sneller dan snijden met behulp van een slijptol die voorzien is van een speciale schijf. Daarnaast kost snijbranden minder energie en maakt het minder lawaai dan een slijptol.

Waarvoor is snijbranden geschikt?
Snijbranden kan worden gebruikt om leidingen door te branden of plaatwerk te snijden. Het is geschikt voor laaggelegeerd en ongelegeerd staal. Snijbranden is geschikt om zeer diep te snijden en kan gebruikt worden voor materiaaldiktes van 1 millimeter tot 1000 milimeter. Het is belangrijk dat het materiaal dat gesneden moet worden over voldoende verbrandingswarmte kan beschikken. De verbrandingswarmte wordt namelijk in combinatie met de toevoeging van een overschot aan zuurstof gebruikt om het proces van snijbranden in gang te houden. Snijbranden is daarom uitermate geschikt voor het snijden van metalen. Echter staalsoorten die een hoog koolstofgehalte bevatten kunnen niet doormiddel van snijbranden worden doorgesneden. Het smeltpunt van deze metalen ligt te hoog. De slak die ontstaat tijdens het snijbranden kan hierdoor niet goed worden weggeblazen. Daarnaast is snijbranden niet geschikt voor roestvast staal en aluminium.

Snijbranden wordt veel toegepast binnen de werktuigbouwkunde en binnen dikwandig installatiewerk. Het proces lijkt veel op autogeen lassen. Bij autogeen lassen wordt er juist voor gezorgd dat er niet te veel zuurstof wordt toegevoerd. Wanneer dit wel gebeurd wordt het werkstuk aangetast. Bij snijbranden is het juist de bedoeling dat het werkstuk gecontroleerd wordt aangetast.

Wat is een snijbrander
Er zijn twee verschillende snijbranders: de gelijke druk brander en de injectorbrander. Snijbranders lijken veel op de branders die bij autogeen lassen worden gebruikt. Een snijbrander bevat een extra knop om juist meer zuurstof toe te voeren. Dit gebeurd onder een hoge druk. Hierdoor kan het materiaal wat onder de snijbrander is geplaatst nog beter verbranden en wordt het tevens weggeblazen. De kop van een snijbrander staat onder een hoek van 90 graden ten opzichte van het handvat. De zuurstoftoevoer is centraal. Daar omheen zijn mondstukken aanwezig waardoor brandstof wordt toegevoerd. De brandstoffen die gebruikt worden voor een snijbrander verschillen. Daarom zijn er ook verschillende mondstukken die rondom de zuurstoftoevoer kunnen worden geplaatst. Hierbij wordt rekening gehouden met de eigenschappen van de brandstoffen.

Snijgassen die bij snijbranden worden gebruikt
Naast zuurstof moet er bij snijbranden ook gebruik worden gemaakt van een brandbaar gas. Voor een verbranding is er namelijk naast zuurstof ook brandstof nodig. Er zijn verschillende brandbare gassen die kunnen worden gebruikt bij snijbranden. Een veel gebruikt gas is acetyleen, daarnaast wordt ook wel gebruik gemaakt van propaan, Map S Gas, propyleen en aardgas. Acetyleen wordt in de praktijk veel gebruikt omdat hiermee een hoge vlamtemperatuur kan worden bereikt en een sterk gerichte vlam ontstaat. Hieronder wordt een uitleg gegeven over snijbranden met autogeen.

Snijbranden met een autogeen lastoestel
Met een autogeen lastoestel kan men ook snijbranden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een oxiderende lasvlam. Bij deze lasvlam wordt weinig brandbaar gas toegevoegd. Meestal is dit gas bij een autogeentoestel acetyleen. Wanneer er weinig acetyleen aanwezig is ontstaat er een overschot aan zuurstof. Er ontstaat een vlam met een kleine kegel. Het teveel aan zuurstof zorgt er voor dat het werkstuk, op de plaats waar de lasvlam wordt gehouden, verbrand en daardoor doorbrand. Autogeen snijden wordt veel toegepast omdat de apparatuur niet veel geld kost en daarnaast ook gebruikt kan worden voor lassen en gutsen.