Technisch Werken

Wat is een ratelmechanisme?

Het woord ratel wordt in de techniek regelmatig gebruikt. Een ratel is een eenvoudig maar effectief mechanisme dat wordt gebruikt om een as in de draairichting vast te zetten. In de techniek zijn verschillende werktuigen en machines voorzien van een ratelmechanisme. Een ratelmechanisme bestaat in de basis uit een soort tandwiel dat loodrecht aan een as is bevestigd. Dit tandwiel kan in één richting ronddraaien maar kan niet de andere kant op draaien omdat een pal automatisch een andere draairichting, dan de gewenste draairichting, blokkeert.  Het mechanische kan echter in de praktijk vaak zowel linksom als rechtsom worden gehanteerd. Daarnaast kan men het ook vast zetten of in een vrijloop. Dit alles kan men zelf handmatig instellen.

Toepassing van een ratelmechanisme
Een ratelmechanisme kan men op verschillende manieren toepassen. Een bekende toepassing is de ratel die wordt gebruikt als dopsleutel voor het aandraaien van moeren en bouten. Ook in een pompschroevendraaier is een ratelmechanisme verwerkt. Een tapkrukje die wordt gebruikt als draadtapper voor het tappen van schroefdraad bevat ook een ratelmechanisme. Een ander bekend systeem is een spanband. Deze bevat ook een soort ratelsysteem waardoor een spanband aan één kant strak getrokken kan worden zonder dat de band los kan schuiven. De pal zorgt er voor dat dit niet gebeurd.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met , , , , ,
Geplaatst in Gereedschappen
Like ons op Facebook!