Wat is The Ocean Cleanup?

The Ocean Cleanup is een groot opvangsysteem waarmee plastic afval uit een gedeelte van de oceanen en zeeën van de wereld kan worden opgevangen. Dit schoonmaaksysteem is specifiek ontwikkeld voor grote wateroppervlakten waarin veel plastic afval aanwezig is. Boyan Slat (1994), een Nederlands uitvinder en milieuactivist, heeft The Ocean Cleanup bedacht en grotendeels ontwikkeld.

Plastic soep
Meestal worden er pas oplossingen bedacht als er problemen worden geconstateerd. Zo is in feite het verhaal van de ontwikkeling van The Ocean Cleanup ook gestart. Net als veel andere mensen stoort ook Boyan Slat zich aan de grote hoeveelheid plastic die hij tegen komt als hij in het water duikt. Dit plastic afval in het water wordt ook wel de ‘plastic soep’ genoemd. Boyan Slat ging toen hij nog vwo-scholier was op vakantie naar Griekenland en daar kwam hij tijdens het duiken heel veel plastic afval tegen. Hij stoorde zich aan dit afval en bedacht dat er een manier moest zijn om de natuur en de wereld van dit afval te verlossen. Na zijn vakantie stelde hij een profielwerkstuk over dit probleem op. Dit werkstuk werd beoordeeld met een tien en was het begin van het ontwikkelen van een concretere oplossing. Het begin van de ontwikkeling van The Ocean Cleanup was een feit. Slat was toen zestien jaar oud en leerling op het Grotius College in Delft.

Ontwikkeling van The Ocean Cleanup
Vanaf dat moment bedacht Boyan Slat verschillende oplossingen en methodes waarmee plastic afval kon worden opgeruimd uit oceanen. In 2012 had de jonge uitvinder een drijvende installatie ontwikkeld die bestond uit lange drijvende armen die in de vorm van een V op strategische plekken in zee zouden kunnen worden geplaatst. De opvangsystemen kunnen worden geplaatst in een gedeelte van de zee of oceaan waar veel stroming is zodat er veel plastic afval de opvangarmen binnen komt. Dit plastic afval wordt vervolgens opgehaald met een grote tanker die het aan wal brengt zodat het plastic afval weer kan wordt gerecycled. Met dit plan won Boyan de prijs voor Best Technical Design aan de Technische Universiteit Delft.

The Ocean Cleanup
De plannen werden steeds beter en concreter. In 2013 werd The Ocean Cleanup door Boyan Slat opgericht. Dit is een stichting waarmee The Ocean Cleanup verder werd ontwikkeld met als uiteindelijke doel de implementatgie. In eerste instantie was er niet veel interesse in The Ocean Cleanup. Door een speech van Boyan bij TEDxDelft, genaamd How the Oceans Can Clean Themselves, nam de interesse in zijn oplossing toe. Via crowdfunding haalde Boyan de benodigde twee miljoen dollar binnen. Dit geld was nodig op een pilot uit te voeren. In november 2014 won Slat de Champions of the Earth-prijs. Dit is een prijs die wordt verstrekt in het kader van het VN-Milieuprogramma (UNEP). De Earth-prijs is een prijs voor inspirerende initiatieven op het gebied van milieu. Slat werd de jongste winnaar van de Earth-prijs ooit. In juni 2016 werd een prototype van The Ocean Cleanup geplaatst bij de kust van Scheveningen In 2017 zou de eerste pilot voor de kust van Tsushima draaien.

The Ocean Cleanup wordt in gebruik genomen
Inmiddels is de organisatie uitgegroeid tot een serieuze onderneming met een kantoorgebouw dat sinds juni 2018 is gevestigd aan de Batavierenstraat 15 te Rotterdam. Na een testperiode van vijf jaar is Boyan Slat op 8 september 2018 gestart met The Ocean Cleanup. Daarmee startte hij met de zogenoemde Great Pacific Garbage Patch. Dit is een van de vijf gyren in de oceaan. Op zaterdag 8 september 2018 werd The Ocean Cleanup daadwerkelijk in gebruik genomen. Een installatie die bestaat uit een zeshonderdmeter lange U-vormige buis werd in de Stille Oceaan geplaatst om daar het plastic op te vangen. Daarvoor hangen onder aan de U-vormige buis een aantal grote repen stof die het plastic tegenhouden en transporteren naar een opvangsysteem. Over een aantal maanden kan men beoordelen hoeveel plastic doormiddel van dit systeem is opgevangen.