Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur is een muur die bestaat uit twee delen, een binnenmuur en een buitenmuur, waartussen een open ruimte aanwezig is die ook wel de spouw wordt genoemd. Spouwmuren worden in Nederland sinds 1918 toegepast in woningen en ook in bedrijfspanden. Vanaf 1920 gebeurde dat op grote schaal. Daarom hebben de meeste woningen die voor 1920 zijn gebouwd geen spouwmuur. Doordat er sprake is van een binnenmuur en een buitenmuur ontstaan er ook minder vochtproblemen in het gebouw. De vochtdoorslag wordt door de spouw voorkomen.

Tegen vocht en voor isolatie
Als er vocht in de gevel trekt zal dit vocht gaan verdampen in de spouw. Daardoor wordt vochtdoorslag voorkomen en wordt het binnenklimaat van de woning of het gebouw behaaglijker. Daarvoor moeten er wel kleine roostertjes worden aangebracht in de spouw. Die zorgen er voor dat de damp kan verdwijnen en er geen vocht achterblijft in de spouwruimte. In plaats van roostertjes gebruikt men voor de spouw ook wel open stootvoegen. Dit zijn verticale voegen die in het buitenblad zijn aangebracht.

Spouwmuurisolatie
De binnenmuur van een spouwmuur wordt ook wel het binnenblad genoemd en de buitenmuur het buitenblad. Naast een vochtwerende functie heeft een spouwmuur ook een isolerende functie. De binnenmuur staat namelijk niet direct in contact met de buitentemperatuur. In plaats daarvan is in de spouw lucht aanwezig wat een isolerende werking heeft. Tegenwoordig brengt men in spouwmuren regelmatig extra isolatiemateriaal aan. Dat heeft grote voordelen met betrekking tot de isolerende werking van de spouw. Toch moet men ook rekening houden met vochtdoorslag. Het is daarom vaak verstandig om het isoleren van spouwmuren aan specialisten over te laten.

Soorten spouwmuurisolatie

Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie. Zo wordt steenwol en glaswol gebruikt maar ook piepschuim korreltjes die ook wel EPS parels worden genoemd. Deze korrels worden in de spouwmuur gespoten en hebben verschillende namen. Zo zijn er varianten die HR++ PS schuimparels worden genoemd. De isolatiewaarde en eigenschappen van deze parels kunnen verschillen. Verder kunnen ook tempex platen worden gebruikt en andere isolatiematerialen zoals PUR schuim. Alle materialen die hiervoor genoemd zijn hebben voordelen en nadelen in het gebruik. Daarom is het belangrijk dat men van te voren goed nagaat of er al isolatiemateriaal aanwezig is in de spouw en of er nog meer materiaal of ander materiaal aan toegevoegd moet worden.