Richtlijnen voor passiefhuizen

Passiefhuizen zijn huizen die aan heel energiezuinig zijn en voldoen aan de eisen die genoteerd staan in het passiefhuis-certificaat. Dit certificaat wordt uitgegeven door de nationale Passiefhuis Stichting. Deze stichting verstrekt zowel het ontwerpcertificaat als het uitvoeringscertificaat voor passiefhuizen. Niet alleen woningen kunnen overigens aangemerkt worden als een passiefhuis ook gebouwen die vallen in de categorie utiliteit kunnen een passiefhuiscertificaat ontvangen.

Eigenschappen van passiefhuizen
Een passiefhuis wordt een bepaald gedeelte van het jaar niet actief verwarmt of gekoeld met installaties. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van onder andere zonlicht om de woning te verwarmen. De woning wordt zo op het kavel gebouwd dat de meeste ramen aan de zonzijde geplaatst zijn en zo weinig mogelijk ramen aan de noordzijde.

Het is ook belangrijk dat de warmte binnen blijft en de woning zo weinig mogelijk warmte afstaat aan de omgeving. Dit houdt in dat een passiefhuis extra geïsoleerd is en dat de ventilatie vaak via een mechanisch systeem plaatsvind. Ook de temperatuurbeheersing wordt vaak ingeregeld in een gebouwbeheersysteem dat bijvoorbeeld gebaseerd is op domotica.

Er wordt meestal gebruik gemaakt van driedubbel isolatieglas en daarnaast is er extra zorg besteed aan het isoleren van de daken en de muren. Er is een luchtdichte en koudebrugvrije thermische schil om de woning aangebracht. Oververhitting moet echter ook worden voorkomen. Volgens de officiële richtlijnen mag de oververhitting slechts tien procent zijn boven de 25 graden Celsius. Zowel in Nederland als België zijn er eisen opgesteld voor passiefhuizen. Deze eisen zijn in de volgende alinea weergegeven.

Eisen die gesteld worden aan passiefhuizen
De volgende eisen voor passiefhuizen zijn van toepassing in zowel Nederland als  België:

  • Het primair energieverbruik mag maximaal 120 kWh/m² per jaar bedragen. Men berekent het primaire energieverbruik door al het energieverbruik van het gebouw op te tellen. Het gaat dan om de energie die wordt verbruikt door installaties die aangebracht zijn om de ruimten verwarmen en ruimten te koelen. Ook alle energie die wordt gebruikt door elektrische apparatuur, hulpenergie en tapwater verwarming wordt bij het totale primaire energieverbruik opgeteld.
  • Op jaarbasis mag men voor het verwarmen van het gebouw tot 20 graden Celsius niet meer energie verbruiken dan 15 kWh/m² per jaar.
  • Een passiefhuis moet een luchtdichtheid hebben van maximaal n50 < 0,6 h-1. Dat betekend dat maximaal 60% van de lucht uit de woning in één uur via kieren naar buiten mag stromen bij een luchtdrukverschil van 50Pa.
  • Daarnaast moet ook oververhitting worden voorkomen in de zomer. Zo moet een passiefhuis zonder koelinginstallatie een oververhittingfrequentie van 10% of lager halen. De oververhittingfrequentie maakt inzichtelijk welk percentage of welke periode van het jaar de binnentemperatuur boven de 25 graden komt.
  • Daarnaast mag een passiefhuis met koelinginstallatie op jaarbasis niet meer dan 15 kWh/m² verbruiken aan koeling.

Nationale Passiefhuis Stichting
Een passiefhuiscertificering zal men moeten aanvragen bij de nationale Passiefhuis Stichting. Deze stichting hanteert een PHPP-rekenprogramma waarmee de jaarlijkse warmtevraag wordt berekend. Ook de koelbehoefte wordt doormiddel van dit PHPP-rekenprogramma in kaart gebracht. Deze koelbehoefte is gekoppeld aan de oververhittingfrequentie van het gebouw. De nationale Passiefhuis Stichting heeft haar passiefhuiscertificering opgedeeld in twee certificaten namelijk het ontwerpcertificaat en het uitvoeringscertificaat.

Ontwerpcertificaat
Voor het aanvragen van een ontwerpcertificaat dient men de uitdraai van de PHPP-berekening evenals een omschrijving van het gebouw en de installaties verstrekken aan de nationale Passiefhuis Stichting. Deze informatie moet voorzien zijn van tekeningen. Als deze gegevens allemaal voldoen aan de richtlijnen voor een passiefhuis krijgt men het ontwerpcertificaat.

Uitvoeringscertificaat
Naast het ontwerpcertificaat voor een passiefhuis zal men ook een uitvoeringcertificaat moeten bemachtigen. Deze wordt ook verstrekt door de nationale Passiefhuis Stichting. Daarvoor gaat deze stichting echter controleren of het gebouw daadwerkelijk is gebouwd conform de tekeningen en gegevens waarvoor het ontwerpcertificaat is verstrekt. Daarvoor al onder andere de Blower-Door-Test worden gebruikt om te beoordelen of het gebouw voldoende luchtdicht is. Als de Blower-Door-Test goed is verlopen en de overige testen ook wordt het uitvoeringscertificaat verstrekt en heeft men een passiefhuis.