Dakisolatie aanbrengen zonder dakpannen te verwijderen

Het aanbrengen van dakisolatie kan op verschillende manieren worden gedaan waarbij ook de dakpannen niet altijd verwijdert hoeven te worden. Als men de dakpannen niet hoeft te verwijderen bespaart men vaak veel geld. Daarom willen veel woningeigenaren graag weten of er isolatiemogelijkheden zijn waarbij het pannendak gewoon kan blijven liggen. Dergelijke isolatiemethoden zijn er wel en worden in de praktijk ook veel aangebracht.

Warm dakisolatie
Als men isolatie aan de buitenkant van het dak aanbrengt spreekt men ook wel van warm dakisolatie. Dat betekent in feite dat het dak onder de isolatie warm blijft. Warm dakisolatie wordt vaak aangebracht in de vorm van XPS-platen of PIR-platen. Voor het aanbrengen van deze platen moet men echter de dakpannen verwijderen. Het is echter ook mogelijk om de dakspouw te isoleren. Daarvoor kan men gebruik maken van EPS-parels die onder verschillende benamingen op de markt worden gebracht zoals: HR++ Termoparels®. Deze EPS parels zijn in feite piepschuim bolletjes die aan elkaar kleven doormiddel van een bindmiddel.

Aanbrengen van EPS parels onder dakpannen
Het aanbrengen van EPS parels is niet bij elk dak mogelijk. Het is belangrijk dat de dakpannen in goede staat zijn. Ook moet er voldoende ruimte aanwezig zijn voor het inspuiten van de EPS-korreltjes. Er zijn verschillende bedrijven in de markt die EPS parels onder dakpannen kunnen aanbrengen maar het is belangrijk om hiervoor een ervaren partij in te schakelen en van te voren goed advies in te winnen.

Bij het aanbrengen van HR++ Termoparels® dakisolatie worden om de twee meter een rij dakpannen verwijderd. Deze rij wordt in verticale richting verwijderd zodat een opening ontstaat voor het aanbrengen van de isolatiekorrels. Dan wordt aan de onderkant van het dakvlak ter hoogte van de onderste panlat een afdichting geplaatst. Zodra dat gedaan is kan een ervaren isolatiemedewerker de EPS-isolatieparels aanbrengen. Dit gebeurd doormiddel van een spuitpistool die voorzien is van een lans. Op dit spuitpistool is een slang aangesloten. Doormiddel van luchtdruk worden de EPS parels richting het pistool getransporteerd. Het bindmiddel dat rondom de EPS parels aanwezig is zorgt er voor dat de pareltjes aan elkaar blijven kleven.

Zodra het materiaal in positie is gebracht gaat het bindmiddel op latexbasis uitharden. De uitgeharde laag isolatieparels vormt een stevige taaie isolatieplaat aan de buitenzijde van de woning. Deze laag kan ook temperatuurverschillen opvangen. De dakpannen zullen na het aanbrengen van de isolatielaag weer worden teruggeplaatst. Dan is het dak geïsoleerd en is de isolatiewaarde van de woning gestegen.