Dak of zoldervloer isoleren?

Isolatie is een belangrijk onderdeel van het energiezuinig of energieneutraal maken van een woning of ander gebouw. Hoewel de kosten van het aanbrengen van isolatie duizenden euro’s kunnen bedragen kan de terugverdientijd erg gunstig zijn. Een belangrijke vorm van isolatie is het aanbrengen van dakisolatie. Warmte stijgt namelijk op en verdwijnt uiteindelijk voor een groot deel via het dak van de woning. Daarom is het belangrijk om na te gaan of het dak beter geïsoleerd kan worden.

Dak van de zolder isoleren of zoldervloer?
Als men het dak wil isoleren moet men zich eerst afvragen welk deel van het dak echt geïsoleerd moet worden. Het isoleren van een zolder bijvoorbeeld is een behoorlijke klus waarbij vaak voornamelijk schuine wanden moeten worden geïsoleerd. Dat kost veel tijd en veel geld. De oppervlakte is namelijk door de schuine wanden ook behoorlijk groot. Het isoleren van een zolder heeft eigenlijk alleen echt nut als de zolder regelmatig wordt gebruikt als bijvoorbeeld hobbykamer of slaapkamer. Als de zolder alleen maar als opslagruimte dient kan men er ook voor kiezen om alleen de zoldervloer te isoleren.

Het isoleren van een zoldervloer is meestal goedkoper dan het isoleren van de schuine wanden van de zolder. Voor het isoleren van de zoldervloer kan men verschillende materialen gebruiken. Hierbij kan je denken aan glaswol, rotswol, cellulose, polyurethaanpanelen of PIR (polyisocyanuraat)-isolatieplaten. De laatste is extra gunstig omdat ze stevig zijn en beloopbaar. Bovendien is PIR net als een aantal andere isolatiematerialen brandwerend en gemakkelijk te verwerken.

Voor het isoleren van schuine wanden wordt meestal glaswol of steenwol gebruikt. Ook speciale folies van bijvoorbeeld het merk TONZON kunnen worden gebruikt voor het isoleren van schuine wanden. Elk isolatiemateriaal heeft unieke eigenschappen die er voor zorgen dat het geschikt of juist ongeschikt is voor bepaalde toepassingen. Daarnaast spelen ook andere factoren een rol zoals bouwkundige aspecten, financiële situatie en de verwerkbaarheid. Het is daarom altijd belangrijk op van te voren goed na te gaan welke eigen er aan de dakisolatie worden gesteld en eventueel een adviseur in te schakelen.