Wat is loondispensatie?

Loondispensatie is een term die wel eens wordt gebruikt als men het heeft over het bieden van mogelijkheden voor werkzoekenden met een Wajong uitkering. Het woord loondispensatie bestaat uit twee delen: ‘loon’ en ‘dispensatie’. Het woord loon kan men eenvoudig omschrijven als inkomsten door werk. Dispensatie is afgeleid van het Engelse woord dispensation, dit staat voor vrijstelling of ontheffing. Dit maakt voor deel duidelijk waar loondispensatie voor staat namelijk een ontheffing voor het betalen van loon. Nu kan men zichzelf de vraag stellen wat voor voordeel het bieden van loondispensatie nu heeft voor de betrokken partijen: de Wajong-kandidaat, de werkgever en de overheid. Daarvoor moet men eerst bekijken wat de loondispensatieregeling precies inhoudt.

Inzetbaarheid. Wajong-medewerker
Een werkgever kan er voor kiezen om iemand met een Wajong-uitkering een baan te bieden. Omdat een werknemer met een Wajong-uitkering een beperking, ziekte of handicap heeft kan een werkgever niet verwachten dat deze kracht de werkzaamheden volledig kan uitvoeren die in de functieomschrijving staan vermeld. In plaats daarvan zal een werknemer met een Wajong-uitkering een deel van de werkzaamheden kunnen uitvoeren of de werkzaamheden langzamer uitvoeren dan een medewerker die geen Wajong indicatie heeft.

Het bieden van kansen
Toch is het belangrijk dat iemand in de Wajong aan een baan wordt geholpen. Door betaald werk bij een bedrijf voeg je wat toe aan de maatschappij en dat biedt veel mensen voldoening. Daarom heeft de overheid er voor gezorgd dat werkgevers in Nederland Wajongers kunnen aannemen en daarvoor niet een volledig cao-loon hoeven te betalen. Een arbeidsdeskundige van bijvoorbeeld het UWV bepaald in welke mate de Wajong-kandidaat de werkzaamheden binnen het bedrijf de werkzaamheden kan uitvoeren. Deze bepaald ook voor welke percentage de Wajong-er in feite afgekeurd is om het werk van het functieprofiel uit te voeren. De Wajong-er krijgt een kans om een baan aan te nemen die past bij zijn of haar mogelijkheden.

Wat houdt loondispensatie precies in?
Loondispensatie is een speciale regeling die moet worden aangevraagd door een werkgever. De werkgever kan deze aanvraag indienen bij het UWV. Meestal gebeurd dit digitaal doormiddel van een formulier. Als een aanvraag voor loondispensatie wordt behandelt zal men eerst een arbeidsdeskundige naar de werkplek sturen om de werkzaamheden te controleren en te vergelijken met de capaciteiten van de Wajong-kandidaat. Hier komt een percentage uit naar voren. Als een kandidaat bijvoorbeeld 30% is afgekeurd voor de werkzaamheden dan kan de werkgever voor dat percentage loondispensatie aanvragen. Het UWV vult het bedrag aan dat de Wajong-kandidaat ontving voordat hij de werkzaamheden bij de werkgever ging uitvoeren. Loondispensatie is niet onbeperkt. Men kan loondispensatie over een maximale periode van vijf jaar toe laten passen. Soms is verlenging van deze periode mogelijk in bijzondere gevallen. Uiteindelijk is het echter de bedoeling dat de werknemer met een Wajong hetzelfde gaat verdienen als andere werknemers die dezelfde functie uitoefenen.

Voordelen voor de werkgever en de overheid en Wajonger
Een werkgever kan een sociaal beleid er op na houden door een Wajonger in dienst te nemen. Hierdoor kan hij werken aan zijn diversiteitenbeleid en dat is goed voor het imago van een bedrijf. Voor de Wajonger is het een kans om weer aan de slag te gaan in een functie bij een bedrijf. De overheid heeft iemand in ieder geval voor een gedeelte uit de Wajong uitkering. Kortom als de loondispensatie goed is ingeregeld is dit voor iedereen een voordeel.